Home » De la cititori, Jurnal de concurs

Putin antrenament, putina strategie si un loc 3 in finala Campionatului de Street Fishing

11 octombrie 2017 Un comentariu Scris de wsb

Scris de Edmond Paun

Inca de la inceputul anului, cand am vazut ca se va organiza Campionatul National de Street Fishing, pe etape, in orase diferite, mi s-a parut interesant, dificil si “challanging” avand in vedere ca potrivit regulamentului, doar primii 5 clasati la fiecare etapa isi asigurau locul in finala.

Prima etapa a Campionatului National de Street Fishing la care am participat, a avut loc la Oradea, in data de 18.03.2017 pe malul raului Crisul Repede, fiind sponsorizata de Rapala Romania.

Desi nu cunosteam pista de concurs, nici macar nu fusesem in vizita prin acest oras, m-am bazat pe experienta acumulata anterior, pe increderea in echipamentul de pescuit, dar in primul rand pe capacitatea mea de a ma adapta rapid la conditiile de pescuit.
In dimineata concursului, ploioasa de altfel, mi-am stabilit tactica bazandu-ma pe faptul ca specia tinta, cleanul putea fi prins in aceasta perioada rece, doar pe naluci soft, de dimensiuni foarte mici.
Am folosit 2 lansete, una din categoria ultra light, cealalta light, o mulineta cu fir textil de 0.06mm, iar cealalta cu monofilament de 0.13mm.
Inca de la startul concursului, am montat pe lanseta ultra light un micro-jig de 0.5 grame, o naluca tip vierme si am cautat zonele cu apa mica invadate de vegetie, astfel am dat de o zona in care apa nu depasea 40 cm.
Tactica s-a dovedit a fi buna, avand in vedere ca dupa primele 30 de minute am avut 2 atacuri de clean, care desi ratate, mi-au confirmat ca pestele este in zona. Am continuat sa insist pe aceeasi zona, iar dupa o perioada scurta de inactivitate, am avut un atac violent de stiuca, finalizat cu firul monofilant de 0.13 taiat, motiv pentru care am ales sa-mi schimb tactica.
Am montat pe lanseta light cu fir textil un inaintas de fluorocarbon de 0.40 si o naluca foarte vizibila, de culoare gold cu glitter mare. Dupa 5-10 minute am avut primul atac, specific stiucii, am intepat si am reusit sa aduc la mal o marlita de 35 cm, care valora doar 5 puncte, suficiente pentru a-mi asigura un loc in primii 10 concurenti, avand in vedere ca din 40 de participanti doar 6 am reusit sa prindem peste.
A fost o etapa foarte grea, desfasurata in conditii atmosferice neprielnice care au condus la prinderea unui numar redus de pesti, respectv 11 in tot concursul desfasurat pe parcursul a numai putin de 8 ore.

Oradea 3

Oradea 4

Locul 6 obtinut la aceasta etapa, nu mi-a asigurat locul in finala Campionatului National, astfel incat, a trebuit sa particip la alta etapa. Am ales sa particip la ce-a de-a patra etapa a Campionatului National de Street Fishing organizata in data de 8 iulie la Targu Mures, pe bratul mort al raului Mures, in complexul Week-end.

Dimineaţa, 6 iulie, in drum spre serviciu, in timp ce butonam telefonul, am văzut postarea despre concursul Mures Street Fishing Trophy, am sunat 2-3 prieteni sa mă informez despre speciile de peşti ce pot fi prinse acolo. Aflasem ca se prinde frecvent clean, avat si biban……cand am auzit de biban, in următoarele minute mi-am rezervat un loc in autocarul care mergea spre Targu Mures, cel de la ora 02:00 pentru ca vroiam sa ma antrenez macar o zi.

Daca pana acum la concursurile de StreetFishing, specia ce-a mai cautata a fost bibanul, de data aceasta, din informatiile pe care le aveam, cleanul era pestele cel mai des intalnit. Pentru mine a reprezentat o provocare, sa pescuiesc clean pe un lac cu adancimi de 1-2 m, avand in vedere ca, pana in acel moment pescuisem la clean doar pe rauri micute sau lacuri de munte cu adancimi mari.
Mi-am pregătit 3 cutiuţe cu nălucile in care am încredere atunci când merg la clean, biban si am plecat la drum. La ora 8 am ajuns in Targu Mures , unde m-a aşteptat prietenul Ilea Marian care mi-a oferit cazare, ospitalitate si informaţii despre pista de concurs.
Mi-am lăsat bagajele si am plecat la pescuit, pentru a mă familiariza cu locaţia…. după 6-7 ore de pescuit, de testat diferite năluci si tehnici, am rămas pe gânduri fiindcă nu prinsesem nici un biban, doar cleni nepunctabili. Conditiile grele de pescuit, apa putin tulbure si pestii mici m-au determinat sa aleg doar cele mai mici naluci pe care le aveam in trusa pentru ziua de concurs.
La startul competitiei s-au aliniat un numar de 16 participanti, majoritatea pescari locali care cunosteau foarte bine pista de concurs.
Din partea WSB, am participat alaturi de colegul Biro Sandor Matyas.
Dupa tragerea la sorti, am facut echipa cu un pescar localnic foarte increzator in sansele de a prinde stiuca, avand in vedere ca stia bine pista de concurs.
In primele 10 minute, scapasem 4 cleni si nu înţelegeam motivul, problema fiind întâlnita si la ceilalţi concurenţi.
In timp ce cautam locuri libere de pescuit, colegul Biro Sandor Matyas reusise sa aduca la mal un salaul frumos, din pacate nepunctabil 31 cm, prins pe o cicada de la Rapture.
Avand in vedere ca pestii erau foarte apatici, am ales sa ma deplasez foarte mult, mai exact, lansam de 2-3 si schimbam locul….probabil pentru coechipierul meu a fost un chin sa alerge dupa mine jumatate de concurs :D.
Am început sa testez diferite recuperări ale voblerelor, pescuind atat cu voblere de suprafata cat si de adancime, pana cand am ajuns la unul hand-made, slow-sinking de 1,5 cm pe care il jucam mai mult pe loc, cu miscari fine din vârful lansetei. Astfel am reusit sa prind primul clean de 17 cm, urmat de un al doilea de 18 cm.
Din informaţiile pe care le aveam, concurentul care se afla pe primul loc avea 3 cleni, doar unul punctabil, iar foarte multi concurenti nu prinsesera nimic. Nu stateam rau, dar aveam nevoie de un peste punctabil sa prind podiumul.
Cu 30 de minute înainte de finalul concursului, am aflat ca unul dintre concurenţi a prins 1 biban de 19 cm sub pontonul unui restaurant aflat pe malul apei. Desi in antrenament am insistat sub acel ponton, vreo 3 ore fara nici un rezultat, mi-am schimbat voblerul cu un wobble jig de la Fudo (excelent pentru skipping), un grub de ¾ inch si am plecat spre ponton.
Dupa 10-12 lanseuri, a venit primul atac, am intepat si am adus la mal primul peste punctabil, un biban de 19 cm care m-a urcat pe a treia treapta a podiumului, unde am ramas pana la finalul concursului, loc ce imi asigura calificarea in finala Campionatului Nationat de Street Fishing,
A fost un concurs dificil, dar interesant, intrucat am reusit sa ma adaptez rapid la conditiile de pescuit si la gradul de activitate al pestilor, pana la urma asta inseamna spinning-ul.

Mures 2

Desi eram calificat in Finala Campionatului National de Street Fishing, am decis sa particip si la etapa de la Bucuresti care a avut loc in data de 26.08.2017, pentru a ma antrena, existand posibilitatea ca finala sa aiba loc pe raul Dambovita.

Regulile au fost putin schimbate, in sensul ca, in finala se calificau primii 10 concurenti iar nu 5 ca in etapele precedente, punctandu-se doar cei mai mari 10 pesti.

La aceasta etapa am participat alaturi de colegul Liviu Voicu care a reusit in final sa castige etapa.
In ziua premergatoare concursului, am facut un antrenament in zona Unirii unde prindeam frecvent bibani peste 30 cm, astfel incat si in ziua concursului am ales aceeasi zona, folosind aceleasi naluci care au dat randament. Din antrenament am constatat ca pestii raspundeau foarte bine pe lanseuri lungi in lungul malului, acestia fiind cantonati exact la baza taluzului.
Inca de la primele lanseuri am reusit sa prind bibani, insa multi nepunctabili, contrar celor capturati in ziua de antrenament. Am reusit sa-mi asigura numarul minim de capturi destul de rapid folosind jig articulat de 2 grame si carlig numarul 10 montat pe naluci soft de ¾ inch.
De obicei cand pescuiesc si nu am randament, incerc sa merg catre extreme, respectiv folosesc jiguri usoare si naluci cat mai naturale, iar daca nu am rezultate, trec la jiguri grele si naluci in culori agresive. De asemenea trec de la firul monofilament la firul textil sau invers.
Am folosit 2 lansete, una din gama light si alta din gama ultra light.
Asta a fost tactica potrivita, avand in vedere ca pana la finalul concursului am capturat 7 bibani punctabili.
La finalul concursului, am fost multumit intrucat m-am clasat in primii 10, reusind o noua calificare si asteptand cu nerabdare tragerea la sorti a locatiei unde va avea loc finala.

Bucuresti antrenament 2

Bucuresti antrenament 1

Bucuresti 26.08.2017 2

In urma tragerii la sorti, finala Campionatului National de Street Fishing, a avut loc la Bucuresti, in data de 23.09.2017, pe raul Dambovita, atat pe timp de zi cat si pe timp de noapte, punctandu-se doar cei mai mari 10 pesti.
In finala au participat pescari calificati sau cei care s-au calificat prin neprezentarea altora calificati, in total un numar de 21 de pescari.
Daca la cele 2 etape la care am participat in afara orasului Bucuresti nu cunosteam mai nimic despre pista de concurs, de data aceasta am fost in largul meu avand in vedere ca pescuiesc foarte des pe acest rau, iar de cand se organizeaza concursuri pe Dambovita, am fost aproape mereu pe podium. Cunoscand sectorul, am ales sa ma antrenez 2 zile consecutive, strict in zonele in care am avut rezultate bune anul acesta.
In urma antrenamentelor, desi apa era mica, am constatat ca bibanii mari reactionau la naluci inchise la culoare pescuite pe jiguri grele de 5-7 grame.
Ziua concursului a fost o zi placuta, fara vant puternic, presiunea atmosferica fiind constanta, conditii optime pentru o partida de pescuit reusita.

Dupa tragerea la sorti si startul concursului, am pornit spre sectorul de la podul Semanatoarea, sectorul cel mai greu de pescuit avand in vedere ca este bogat in vegetatie, iar pescuitul la jig este dificil. Desi era vegetatie abudenta, in antrenamente descoperisem o zona pe mijlocul tronsonului, respectiv o portiune de 2-3 m fara iarba, unde puteai sa joci un jig de 5 grame fara probleme. Zis si facut, dupa primele 30 de minute prinsesem peste 10 bibani, dintre care doar 2 punctabili. Mai stiam tot in urma antrenamentelor faptul ca in aceasta zona, pestii erau activi doar pe timp de zi, iar dupa înserare pestii raspundeau doar in zona luminata a podului Grozavesti, unde am ales sa pescuiesc pana la finalul concursului.

Pentru a putea lansa in zona in care pestii erau adunati, respectiv sub podul de la Grozavesti, exact la granita dintre lumina si intuneric am folosit o lanseta cu actiune rapida si un fir textil subtire de 0.03.

Pe parcursul concursului am reusit sa prind peste 30 de bibani cei mai mari 10 fiind intre 17-23 cm, reusind in final sa obtin, un bine meritat loc 3.
Nalucile pe care le-am folosit nu au depasit 5 cm, iar culorile care au functionat la aceasta etapa, au fost cele discrete.
Bineinteles ca sunt si mici secrete pe care nu le voi dezvalui acum!:D
Per total a fost un an reusit, urmatoarea provocare se aproprie cu pasi repezi, Urban Park Challange.
To be continued…..

21766564_1443557055713322_4127592844484649302_n

16508820_1267884669954280_8552794553054868384_n

17201117_1273686086033754_3788411988483191536_n

Bucuresti 6

Bucuresti 4

Un Comentariu »

  • Constantin Sergiu a scris:

    Bravo , Geani pescar cu muschi ♥️

Lasati un comentariu

Adaugati comentariul mai jos, sau trackback de pe site-ul tau. Te poti abona la comentarii via RSS.