Home » Povesti cu pesti

Campionatul Mondial de Spinning – Croatia 2010

18 mai 2010 3 Comentarii Scris de adi

Intre 27 – 30 mai, la Knin se va desfasura Campionatul Mondial la Spinning de pe mal, avand ca specie tinta pastravul. Lotul Romaniei va fi prezent la acesta confruntare, concurand cu primii cinci pescari clasati in cadrul Campionatului National din 2009.
Este vorba de: Dumitru Ion (Paco), Boanta Robert, Lucian Constantin, Sabin Buzatu si Horia Vlasin.

Pista de concurs este situata pe raul Krka, un rau extrem de limpede, ce se intinde pe o lungime de 73 km, izvorand din vecinatatea orasului Knin si varsandu-se in Marea Adriatica. Acesta are o latime situata intre 20-30 metri, cu portiuni foarte bogate in vegetatie subacvatica. Speciile de pesti prezente in Krka sunt pastravul indigen si curcubeu, cel din urma scapat din fermele piscicole situate pe cursul raului.

Acest sfarsit de saptamana l-am petrecut impreuna cu membrii lotului, la o prima sesiune de antrenamente in Croatia. Am incercat sa aflam cat mai multe despre conformatia pistei de concurs si comportamentul pestilor de aici.

Joi seara am parasit Romania, urmand sa ajungem in Knin vineri in jurul orei 6 am. Tot joi am primit un mail de la croati in care ne anuntau ca ploua incontinuu de 3 zile, iar apele sunt mari si tulburi. Nu erau cele mai promitatoare conditii, insa am hotarat totusi sa mergem. Chiar si o simpla scanare a configuratiei raului, observarea structurilor prezente pe mal, lungimea pistei, pot fi informatii extrem de valoroase.

Ajunsi la intrare in orasul Knin, ne oprin initial langa un pod peste un rau, care din poze semana foarte bine cu Krka. Era foarte tulbure si crescut, insa mai sus observam un afluent mic al acestuia, extrem de limpede. Paco si Sabin monteaza repede o rotativa si pornesc intr-o cercetare rapida. Noi, unii nedormiti, altii inca visatori, ii urmaream absent de pe pod. Ploaia tocmai se oprise.

Primele lanseuri ating perfect portiunea in care apa tulbure din raul principal se intrepatrunde cu cea limpede din afluent. Dupa cateva rotiri de manivela, lanseta se cabreaza, urmeaza o serie de lumanari si primii pastravi croati fac cunostinta cu lotul national de spinning. Era exact picatura de care aveam nevoie ca sa uitam de vreme, vant si prezicerile sumbre ale croatilor.

Ii adun cu greu si ne indreptam catre centrul orasului, unde urma sa ne vedem cu ghizii.
De aici, pornim catre hotel, ne cazam, ne echipam si mergem sa vedem sectoarele de concurs.
Odata ajunsi, surpriza, dam de un rau extrem de limpede, cu un debit ceva mai ridicat decat in mod normal, si nepescuit din spusele ghidului. Fetele ni se lumineaza brusc, si realizam ca acesta nu are cum sa fie raul langa care am poposit dimineata. Ghidul ne confirma, acela era Butisnica.

Ne impartim in doua echipe de cate trei persoane si abordam pista de la cele doua capete, unii pescuind in aval, ceilalti in amonte. La pranz urma sa ne intalnim si sa impartasim primele conlcuzii. Lungimea pistei de concurs este de 2.8 kilometri, fiind impartita in patru sectoare. Am prins relativ constant pe toate cele patru portiuni, chiar daca acestea difereau destul de mult la nivelul structurilor, adancimii si vitezei de curgere.

gyorg

Nu am gasit naluca universala, care sa prinda in orice conditii, insa fiecare a descoperit cateva naluci la care a avut ceva mai multe prezentari.

cimg1437

Mai importanta a fost talia acestora, pestii de pe Krka raspunzand mult mai bine la naluci de dimensiuni ridicate, voblere si oscilante intre 5 si 9 cm, rotative nr. 3 sau 4.

cimg1444

img_2613

Voblerele Salmo Hornet de 4 si 5 cm, culori naturale, au generat si recordul zilei, un pastrav indigen de 1.5 kg. O alta naluca surpriza au fost cicadele de la Ecogear, pe care le foloseam dupa ce pestii urmareau naluca, dar refuzau sa atace decisiv. Multumim pe aceasta cale si sponsorilor, firmele Energofish si Abrevis, pentru nalucile si firele puse la dispozitia lotului.

img_2602

In zonele din aval, unde latimea raului crestea, oscilantele s-au dovedit cele mai potrivite. Pescuite cu un textil subtire, pana in 6 livre, acestea puteau fi prezentate cat mai natural sub zonele de vegetatie de pe malul opus.

img_2573

img_3249

Talia pestilor capturati s-a situat intre 0.3-1,5 kg, cu o medie undeva pe la 0.5kg.

img_3175

img_2589

cimg1424

img_2655

Am reusit sa acumulam informatii pretioase legate de naluci si prezentarea acestora, in plus ghidul ne-a informat cu privire la succesul nalucilor din silicon, mai ales in cazul unei populari cu pastrav curcubeu in preziua concursului.

gyorg138

Duminica dimineata am pornit catre Romania, cu un bagaj de informatii substantial legat de raul Krka, imposibil de acumulat in cele 3 ore de antrenament oficial. Ramane sa vedem in ce masura concluziile acestor zile vor fi conforme cu realitatile din 26-30 mai.

Urmeaza o noua serie de pregatiri si dotari pana miercuri, cand ne vom indrepta din nou catre Knin, de data aceasta in calitate de concurenti, nu doar simpli turisti.

Hai Romania!

Articol preluat de pe site-ul Ligii Romane de Spinning, www.lrs.ro

3 Comentarii »

  • mihaip a scris:

    Broastele dau mult la gume la pastrav. Dar mai mult pe lacuri si, intra-adevar, prind mai mult curcubeu.

  • Adi a scris:

    Da, s-ar putea sa fie naluca secreta, mai ales ca se va popula cu pastrav curcubeu inainte de concurs.

  • Razvan a scris:

    Ti-a zis ala sa nu mai zici ! Asa tii tu un secret ? Sau e din ciclul gata cu secretele ?! 😀

Lasati un comentariu

Adaugati comentariul mai jos, sau trackback de pe site-ul tau. Te poti abona la comentarii via RSS.