Home » Reviews

Spinnerbait pentru cumatra stiuca

23 martie 2014 13 Comentarii Scris de razvan

Mai sunt doar două zile și prohibiția la știucă se încheie. Dar nu pentru multă vreme, căci de la 1 aprilie știuca reintră în prohibiția generală. Una fără rost, deoarece știuca s-a reprodus deja anul acesta, însă pescuitul ei trebuie interzis și atunci când nu se reproduce fiindcă organele în drept nu sunt în stare să aplice legea decât dacă pescarilor recreativi le este interzis total accesul la apă. Rămâne de văzut cine va mai trezi din adormire organul, sesizându-i inevitabilele acte de braconaj din perioada prohibiției, dacă pescarii sunt obligați să stea acasă…
Dar ne rămâne totuși consolarea bălților private, printre care sunt câteva care au știuci respectabile

De ce spinnerbait ?

Preferinţa ştiucii pentru zonele cu vegetaţie abundentă este binecunoscută în rândul pescarilor de răpitor. Pâlcuri de brădiş sau alte plante subacvatice, trestie, păpuriş, nuferi, ştepi, copaci căzuţi în apă, crengi scufundate sunt întotdeauna pentru ştiucă locuri prielnice de vânătoare sau adăpost.

Una din cele mai potrivite alegeri pentru pescuitul în astfel de locuri este spinnerbaitul. Sârma în „V”, situată în acelaşi plan cu vârful cârligului, protejează foarte bine cârligul de agăţări accidentale atunci când năluca vine în contact cu structirle submerse. Paletele au şi ele un rol însemnat în protejarea vârfului cârligului, contribuind la ricoşarea nălucii la contactul cu structura.

Am avut ocazia să mă conving de eficienţa acestei năluci în agaţătură, pescuind în nuferii şi păpurişul de la Periprava, în trestiile de la Cormoran prin crengile, tufişurile scufundate şi pădurile de ştepi de la Jezero Joca sau printre coloanele de brădiş de la Vladimirescu. Orice alta nălucă cu care am pescuit în astfel de locuri a avut o rată mult mai mare de agăţare comparativ cu spinnerbaitul.

Dar spinnerbaitul nu se rezumă la atât. În acelaşi timp, este o nălucă reactivă ce produce o turbulenţă ridicată în apă, datorită celor două palete rotative şi a vibraţiilor produse de skirt, bucktail sau trailer. Practic, avem trei năluci (cel puţin) compactate într-una singură. Nu e de mirare că evoluţia unui spinnerbait în structură densă poate scoate ştiuca din cele mai întortocheate cotloane subacvatice, stârnind dacă nu apetitul acesteia, cel puţin curiozitatea sau instinctul teriotrial.

Cateva spinnerbaituri gigantice de musky, dar pe care nu le refuza nici stiuca noastra... mai ales cumetrele ce depasesc metrul !

Cateva spinnerbaituri gigantice de musky, dar pe care nu le refuza nici stiuca noastra… mai ales cumetrele ce depasesc metrul !

Se pretează foarte bine la un pescuit în viteză, permiţând acoperirea într-un timp scurt a unor zone mari, fapt ce constituie un mare avantaj în găsirea peştilor pe ape necunoscute sau mai puţin cunoscute.
În acelaşi timp, spinnerbaitul poate fi folosit şi în explorarea unor structuri izolate, în care bănuim că se ascunde peştele, putând fi jiguit în preajma acestora, recuperat între ape ori pe deasupra structurii.
Tehnicile de pescuit cu spinnerbait, consacrate de-a lungul vremii, sunt foarte variate, putând doar ele umple în paginile revistei spaţiul destinat uni articol întreg. Cert este că spinnerbaitul este o nălucă foarte versatilă, putând fi utilizat în aproape toate situaţiile în pescuitul ştiucii, de la pescuitul în ape deschise şi adânci, până la pescuitul la trenă, limitele sale găsindu-se de cele mai multe ori în imaginaţia pescarului.

Ce fel de spinnerbait ?

Din capul locului trebuie menţionat că nu orice spinnerbait este potrivit pentru ştiucă. Pe piaţa autohtonă se găsesc o multime de modele, cele mai multe de import, dintre care unele sunt improprii pentru pentru pescuitul acestui răpitor.

În primul rând, spinnerbaitul de ştiucă trebuie să fie construit dintr-o sârmă oţelită, rezistentă la deformări mecanice şi care să nu se rupă uşor.
De multe ori, după drilul cu o ştiucă mai îmbrăcată, spinnerbaitul poate suferi deformări destul de serioase ce trebuie corectate. Dacă sârma din care este construit nu este de bună calitate, după câteva capturi se va rupe, ceea ce echivalează cu pierderea nălucii sau chiar a unui peşte în dril.
Deformarea spinnerbaitului poate creşte riscul agăţării acestuia. De aceea trebuie verificat în permanenţă ca vârful cârligului să se găsească în acelaşi plan cu „V”-ul din sârmă. În cazul în care cârligul iese din plan, nu mai este la fel de bine protejat de sârmă şi se va agaţa mult mai uşor.
Un semn al deformării este acela că spinnerbaitul are tendinţa de a se culca într-o parte în timpul recuperării. Readucerea vârfului cârligului în plan va corecta în acelaşi timp şi evoluţia nălucii.

Spinnerbait cu ochetul de prindere tip „R bend”

Spinnerbait cu ochetul de prindere tip „R bend”

În al doilea rând, ochetul de prindere trebuie să fie unul închis. Modelele cu ochetul deschis, aşa zise „R bend” sunt recomandate doar dacă spinnerbaitul se leagă direct de linia principală, printr-un nod. Or, în pescuitul ştiucii, folosirea strunei metalice sau din fluorocarbon gros este obligatorie, iar năluca se ataşează de strună printr-o agrafă.
Dacă se utilizează agrafă pentru prinderea spinnerbaitului cu ochet deschis, atunci când peştele prinde de cârlig agrafa scapă din ochet şi urcă înspre palete. Rezultatul va fi un spinnerbait îndreptat şi, de cele mai multe ori, un peşte scăpat.

Inconvenientul ochetului de tip „R bend”

Inconvenientul ochetului de tip „R bend”

Desigur, acest neajuns al ochetului deschis poate fi corectat, fie prin închiderea lui matisându-l cu o sârmă subţire sau prin montarea forţată a unui inel despicat pe ochet ori a unui varniş, astfel încât să ochetul să devină închis.
Un spinnerbait cu ochetul închis din fabricaţie elimină toate aceste bătăi de cap.

Tipuri de ochet închis

Tipuri de ochet închis

În privinţa combinaţiilor platelelor cu care sunt echipate spinnerbaiturile, oferta producătorilor este din nou extrem de variată şi adesea bulversantă pentru un pescar mai puţin familiarizat cu această nălucă.
În principiu, sunt de trei forme consacrate ale paletelor: Colorado, în formă de picătură de apă, Willow – sau frunză şi Indiana – mai apropiată de forma ovală.
Paletele Colorado au vibraţia cea mai puternică şi opun rezistenţa cea mai mare la înaintarea prin apă. La capătul opus sunt paletele Willow, care opun rezistenţă mult mai mică, dar care au atuul că emit flashuri puternice din cauza evoluţiei mai rapide si dezodonate a paletei. Paletele Indiana sunt undeva pe la mijloc, dar ceva mai aproape de Colorado in privinta rezistentei opuse pe recuperare.

Colorado, willow, indiana

Colorado, willow, indiana

Cele mai multe spinnerbaituri combină o paletă mică Clorado cu una mare Willow, însă există şi modele cu două palete Colorado sau cu două Willow.
Alegerea combinaţiei de palete adecvate unei situaţii date trebuie să ţină seamna de gradul de activitate al peştilor şi de condiţiile propriu-zise de pescuit.

Cârligul trebuie să fie unul de calitate. Multe spinnerbaituri de pe piaţă au cârlige de calitate îndoielnică, care se tocesc uşor sau se îndoaie, unele tocite chiar din fabricaţie ori care ruginesc în scurtă vreme.
Cum cârligul spinnerbaitului nu poate fi înlocuit, spre deosebire de alte componente, este esenţial ca el să fie de cea mai bună calitate, altfel întreg ansamblul va fi mai devreme sau mai târziu compromis.

Carlige de spinnerbait – Gamakatsu și Mustad

Carlige de spinnerbait – Gamakatsu și Mustad

Lestul cârligului este caracteristica după care sunt clasificate spinnerbaiturile de către cei mai multi producatori. Lestul este foarte important în echilibrarea ansamblului şi asigură o evoluţie corectă a spinnerbaitului în poziţie verticală, fără a-i permite să se răsucească sau să se culce pe o parte în timpul recuperării.
Cele mai uzuale greutăţi pentru ştiucă sunt de 7, 10 sau 14 gr. Există şi spinnerbaituri cu lesturi mai grele, în special cele cu palete mari, destinate pescuitului exemplarelor capitale sau a musky-ului american.

Lesturi de 1 și 1,5 oz

Lesturi de 1 și 1,5 oz

În principiu, un lest uşor permite spinnerbaitului să evolueze în straturile superioare ale apei, fiind util pe deasupra structurilor subacvatice sau atunci cand e nevoie de o recuperare cu viteză scăzută. Spinerbaitul mai greu poate fi utilizat pentru exploararea unor paliere mai profunde ale coloanei de apă sau pentru recuperări mai agresive.

Cele mai multe spinnerbaituri ce pot fi găsite pe la noi au skirturi siliconice. Unele sunt ataşate de jig cu o bandă siliconică, altele sunt lipite, iar cele mai rezistente sunt matisate cu sărmă subţire. Problema franjurilor siliconici este că sunt distruşi cu uşurinţă de dinţii ştiucii. După câteva ştiuci, „fusta” devine din ce în ce mai rară…
O variantă mult mai durabilă este aceea jigului cu bucktail, adică cu păr de natură animală, care din păcate lipseşte cu desăvârşire din comerţul autohton.

Spinnerbait cu bucktail

Spinnerbait cu bucktail

Tunning pe spinnerbait ?

Un alt mare avantaj al spinnerbaitului este că poate fi modificat pe loc, în funcţie de necesităţile ce pot apărea într-o partidă de pescuit.
Cea mai importantă modificare pe care o putem aduce unui spinnerbait este înlocuirea paletelor cu altele mai mari sau mai mici, ori de altă culoare, în funcţie de mofturile ştiucii.
Am întâlnit situaţii pe apă când ştiuca răspundea doar la spinnerbaituri cu vibraţie puternică, recuperate cât mai lent posibil. Când am pierdut şi ultimul spinnerbait prinzător, mi-au rămas în trusă doar câteva cu palete willow mult prea mici pentru cerinţele de moment ale „cumetrei” şi am fost nevoit să improvizez. Cu strângere de inimă am tăiat cu patentul axul unor rotative Mepps Aglia nr.5 si  Blue Fox nr.6 şi am montat câte una pe fiecare spinnerbait pe care îl mai aveam. A urmat un show total din partea ştiucilor, care mi-a confirmat încă o dată versatilitatea acestei năluci.

Spinnerbait modificat in functie de toanele de moment ale stiucilor

Spinnerbait modificat in functie de toanele de moment ale stiucilor

Spinnerbaiturile pot „suferi” şi alte modificări, unele reversibile altele ireversibile. Skirtul poate fi înlocuit la rândul lui cu un altul mai stufos, ori având o culoare mai stridentă sau, dimpotrivă, mai naturală.
De asemenea, în locul unui skirt distrus de ştiuci, pe jigul spinnerbaitului poate fi montat un trailer format dintr-o nălucă siliconică obişnuită – grub sau shad.  O picătură de Superglue este întotdeauna binevenită, fixînd mai solid trailerul pe jig astfel încât să reziste la atacurile ştiucii şi la drilul cu câte una mai răsărită.
În cazul în care ştiucile sunt mofturoase şi atacurile lor sunt soldate cu rateuri repetate, pe cârligul spinnerbaitului poate fi montat un cârlig suplimentar – trailer hook, care poate îmbunătăţi numărul capturilor.

Trailer hooks, simple sau cu bucktail

Trailer hooks, simple sau cu bucktail

Dacă până acum nu aţi încercat spinnerbaitul la ştiucă, daţi-i o şansă şi sunt sigur că nu veţi regreta !

13 Comentarii »

  • zander a scris:

    Pe ape naturale o dat randament spinnerbait u ? Eu din cate am observat doar pe balti merge …

  • semlecangheorghe a scris:

    Eu unul am prins bine la spinnerbait pe Ghioroc pe vremea cand densitatea de stiuca era acceptabila..Am avut partide ,cand am luat 6-7 bucati intr-o dupa amiaza torida de vara,dar nici una sarita de 1.5 kg..Pe Lipova am avut surpriza ca in momente de activitate maxima a salailor,acestia sa intre si pe spinnerbait..

    O problema la spinnerbait ,este inelul crestat care face legatura intre paleta si virtej..Am avut ghinionul sa imi pierd paleta la un spinnerbait ,pe Vladimirescu,si a fost foarte greu sa gasesc un inel despicat subtire care sa intre prin gaura virtejului,aceasta avind un diametru foarte mic..Asa ca e bine cand te bazezi mult pe naluca asta intr-un pescuit la stiuca sa ai la tine toate accesoriile de rezerva..skirt-uri,palete,inclusiv buclucasele inele crestate

  • Razvan (autor) a scris:

    Dau randament oriunde. Doar nu sunt boiliesuri, sa le manance doar daca sunt invatate cu ele. 😛

  • Alin a scris:

    Si eu am avut rezultate doar pe lacuri. Pe rau nu am prins cu ele. Adevarul e ca pe rau nu am prins nici la oscilanta…. Poate are legatura mai mult cu increderea in naluca…

  • aquaelement a scris:

    Si eu dupa ce m-am chinuit atata sa invat stiuca sa manage boilesuri ,acum imi spueti sa folosesc spinnerbait-ul . Nu mi se pare tocmai ok ,acum iara o iau de la capat …;)

  • Tyrael a scris:

    Trebuie sa cumpar si cateva spinerbaituri, astea mai lipseau

  • Razvan (autor) a scris:

    Aquaelement, fa si efortul asta ca merita. Sigur vei prinde stiuca mai bine la spinnerbait decat la boillies ! 😀

  • Andrei Sava a scris:

    Zander – pe rau, daca curge repede apa si stiucile sunt in apa mai adanca e putin mai dificil sa dai unde stau stiucile. Daca e apa limpede/nu trebuie pescuit in apa foarte adanca, nu au de ce sa nu functioneze. Am prins inclusiv pastrav pe lac si pe rau cu spinnerbait!

  • riddick ghioroKanul a scris:

    acum 3 4 ani pe ghiorok spinerbaiturile faceau legea.

  • suli a scris:

    Mortale pt.stiuca pe toate apele,folosesc si cu o singura paleta…se zice ca vibratia e mai puternica ca si cu doua palete…
    Frumos articulo,felicitari.

  • Razvan (autor) a scris:

    Da, este adevarat. Am facut recent cateva cu o singura paleta (willow, colodrado si indiana) si vibreaza de iti rup lanseta. Dintre ele cel mai cel este un bombardier atomic cu paleta Indiana nr.9, cu lest de 14 gr. N-am avut nimic pana acum cu vibratie atat de puternica si am maimute serioase la colectie.
    Bineinteles, vor fi bune in anumite conditii, iar in altele vor fi poate mai putin bune ca altele cu vibratie mai moderata.
    Stiucile au uneori niste toane incat, atunci cand crezi ca ai ajuns sa le cunosti bine, parca tin sa iti demonstreze ca nu stii nimic despre ele ! 😛

  • suli a scris:

    Pe lacurile de acumulare de aici se folosesc cu o singura paleta de willow cu lest de 30-35 gr…fiind adancimi de 15-20 metri ideea e sa ajunga cat mai repede la adancimea respectiva…o singura paleta willow nu opune multa rezistenta cand coboara,si in plus cu un lest de 30g,si ajunge repede pe substrat….dupa care incepe recuperarea in zig zac pe verticala in general deasupra substratului la 1-2 metri.
    La noi,in Romania, majoritatea lacurilor au adancime mai mica dar cu o singura paleta willow se agata foarte putin cand pescuiesti in multa vegetatie(canal Delta)
    Un salut si tineti-o tot asa cu articolele.

  • Mateescu a scris:

    Imi puteti spune si mie de unde pot sa cumpar un spinnerbait ? un link va rog frumos

Lasati un comentariu

Adaugati comentariul mai jos, sau trackback de pe site-ul tau. Te poti abona la comentarii via RSS.