Razvan si baitcastingul, un scurt preambul
Pescuitul rapitorilor va fi probabil pentru totdeauna legat de mulinetele multiplicatoare.
Alexandru Bratescu Voinesti, in editia ilustrata a Tratatului sau de pescuit, face vorbire pe larg, descriind caracteristicile tehnice si modul de functionare al acestor mulinete care echipau vergi scurte si usoare, de cele mai multe ori din lemn de bambus. Nalucile folosite atunci, indeobste din lemn sau metal, se lansau perfect, unde mai pui ca firele, impletite din matase, alunecau pe inele ca unse, trimitand ciudatele aratari la distante apreciabile. Ei bine dragii mei, cam asa pescuiau bunicii nostri pestii rapitori, care la acea vreme erau si mai multi si mai mari.
In mod inexplicabil, multe din marile frumuseti ale vremii erau atrase de enigmaticii pescari de rapitor cu mutiplicatoare, motivul fiind pesemne tinuta demna la care te imbie lansarea cu multiplicatorul .
Timpul a trecut insa, iar obiceiul- aristocratic oarecum- de a pescui cu naluci al romanului s-a risipit de pe mai toate malurile apelor micii noastre tarisoare. Putinii pescari care mai urmareau rapitorul erau dotati, intr-un mod involutiv oarecum, cu lansete lungi, greoaie si dezechilibrate, echipate cu mulinete cu tambur fix, nu pe degeaba numite de catre pescarii australieni eggbeaters- batatoare de oua, niste instrumente precursoare ale mixerelor cu care mamele si sotiile noastre bat spuma de capsuni.
Revolutia de la 1989 surprinde pescarii de rapitor tributari tehnologiilor retrograde, perpetuate in mod nenatural de o piata embrionara a articolelor de pescuit. Unul dintre ei, pe atunci tanarul si imberbul Razvan Mihuta, barbota apele Muresului, Crisurilor si Ghiorocului, cu voblere si rotative recuperate in blana cu batatoare de oua marca Abu, Kettner si, mai tarziu, Jim Hill.
Legaturile firave cu occidentul si in special cu statele unite, iar mai apoi aparitia si popularizarea internetului, fac totusi posibil accesul la informatie al colectivitatii de pescari autohtoni, care incepe sa inteleaga si incet-incet sa beneficieze de tehnicile de baitcasting, larg raspandite inntre pescarii din Statele Unite si Japonia. Avand privilegiul de a ne numara printre acestia, am incercat evident sa deschidem ochii apropiatilor nostri, printre care evident, si Razvan. Bunele noastre intentii s-au lovit insa in cazul lui de o tenacitate si o incapatanare demne de cauze mai bune. Ani de zile am suportat stoici ironiile lui la adresa baitcastingului. Stiam insa, ca in adancul sufletului lui Razvan salasluieste un mic baitcaster, care trebuie doar incurajat sa iasa la lumina.
Timpul petrecut in apropierea noastra, acompaniat de puterea exemplului, l-a determinat de asprul pescar al marilor rauri de vest sa-si defuleze dorintele ascunse. Primele au fost lansetele scurte, urmate de cele ultralight, iau acum, in timp ce voi cititi aceste randuri, Razvan al nostru se scalda in vinovata placere oferita de un superb combo de baitasting, despre care am aflat din Surse ca ar fi primul, dintr-o lunga serie. Incredibil, dar adevarat, el este cel care declara acum mai bine de un an:
“….am curajul sa afirm, asa cum am facut-o si in plenul WSB-ului, ca niciodata dar NICIODATA nu voi trece
la baitcasting si nu voi pescui la fly !”
Ramaneti cu noi deoarece urmeaza un amplu material scris chiar de protagonistul randurilor de mai sus, pe aceeasi tema.
Pana la prima partida a lui Razvan la uscate pe Crisurile superioare, noi ne retragem in conul de umbra al istoriei contemporane a pescuitului.
Viva Black Zulu!
Serviciul Roman de Baitcasting
Laitul a fost o “necesitate”, pentru ca nu aveam cu ce pescuit in etapele de clean si biban. Nu mi-a placut niciodata stilul, fapt ce se poate vedea din cele cel mult 10 partide pe an in care folosesc echipamentul respectiv. Deci daca nu erau concursurile, nici lait nu era.
Cu baitul fost altceva. PLICTISEALA ! Nici macar necesitate, ca asa cum am pescuit 25 de ani la spinning, o mai puteam face si in urmatorii… Se mai plictiseste omul de aceleasi jucarii, mai incearca si altceva, simplu.
Asa ca fir intins, chiar si celor ce va inchinati la baitcast !
qui s’excuse, s’accuse!
La inceput a fost mono, oscilanta, Germina şi Avat … unii au avut curajul sa caute ceva mai bun şi sa se autodepăşească … au avut curajul sa-şi îmbunătăţească stilul. Ca doar nu contau peşti din portbagaj ci stilul. Si asa au apărut silicoanele şi swimbait-urile, multifilamentele şi flurocarbonul, carbonul american si japonez, offset-ul şi Texas-ul … şi de ce nu baitcast-ul. Nu e o concesie … e o evoluţie.
Nu degeaba noul motto al lui Razvan este “NEVER SAY NEVER!”
Stii ceva, decat sa pierd vremea cu voi explicandu-va ce si cum mai bine merg sa exersez niste lanseuri prin sufragerie !
Lasa don avocat gargara si vino la bucuresti ca si eu exersez prin curtea depozitului de ceva luni lanseuri de mare precizie la punct fix.
Apropo am prins cu Giani un mic salau si am avut ceva atacuri dar lupta cu pestele(am hotarat sa scot drill-ul din vocabular) a fost de neinteles.Recuperatul cu pestele la celalalt capat a fost un calvar , am luxat ceva degete ,mi-am dat cu ranga in cap , dar si cand vom invata sa te ti cum vor curge muierile pe raul nostru !!!!
Sa auzim numai de bine(bine lansat)!!! Respect.
Se apropie o mutatie puternica….West Baitcasting Brigade. Pazea!
Indiferent de motivul pasuli catre baitcasting , ma bucur pentru tine Razvane.
Noi toti ne bucuram pentru tine Razvane.
WC B – west casting brigade …. suna bine … hai la multi ani brigadierilor …
boantito,
de-a dreptul savuros comentariul tau. ca un crenvursti care-ti pocneste-ntre dinti, ca un lanseu de bait.
Se spune ca mulinetele de casting sunt mai solide decat cele de spinning, totusi producatorii dau la caracteristici valori ale franei maxime mult mai mici pt casting decat pt spinning.
(casting: Shimano Antares 5kg, Calcutta 4kg, Calcutta conquest 400 7kg
Daiwa TD Zillion 6kg, Steez 4kg, Big Bait Special 4kg, Ito 4kg
spinning: Shimano Stella 2500-3000 10kg, Twin Power 2000-3000 7-11kg, Biomaster 1000 5kg,
Biomaster 2000-3000 5-8,5kg, etc
Daiwa Certate , InfinityQ 2500-3000 7kg, Caldia 4-7kg)
In plus, o mulineta de spinning fortata incepe sa caraie si are jocuri dar lanseaza si recupereaza la fel. O mulineta de casting fortata, pe langa caraieli in recuperare nici nu lanseaza.
Mai ramane avantajul pozitiei in mana, dar aici parerile sunt subiective. Eu prefer clar pozitia mainii de la spinning, care nu imi forteaza asa mult incheietura si imi permite o recuperare mai in forta.
Inca sper ca cineva imi poate arata un avantaj clar al castingului in fata spinningului!
Pana atunci, West SPINNING Brigade rules!
Dupa ce ca esti fan “bicicleta” acum ti-ai dat arama pe fata si cu stilul invers ….nu pot sa spun Razvane decit ca te …compatimesc :))
avantajul este urmatorul: NU ESTE !!!!!! Daca ma intelegi ce vreau sa zic!!
Avantajul este: ca mai poti cumpara ceva cu ce sa completezi l echipament 🙂
Aici ai punctat bine, Andrusca ! Ne inventam nevoi noi, si nu neaparat pentru a ne face viata mai buna :))
Auzi-v-ar Faircloth!
Uite ce bine scrie Someshan, manca-l-ar tata. Ashtept un articol.
,,Revolutia de la 1989 surprinde pescarii de rapitor tributari tehnologiilor retrograde, perpetuate in mod nenatural de o piata embrionara a articolelor de pescuit”
super tare asta ….
dorule , vezi ca esti retrograd . embrionar si te perpetuezi nenatural :))
domnu doru , avantajul baitcastingului asupra spinningului a cam ca avantajul kyokushinului asupra shotokanului. primu’ da mai tare 😛
Foarte tare asta, o trec repede in coloana avantajelor! :))
Am o gramada de mulinete de baitcast de vanzare.
Stizuri, Antaresuri, calcute. Le am in dublura.
Ieftin.
Buna ziua !
am citit ce ati postat legat de pescuitul cu mulinete de baicast pentru ca :
– imi face placere sa pescuiesc, dar numai la nivel de amator;
– degetul aratator si cel mic de la mana dreapta nu pot sa-l indoi,numai sa-l misc citva mm
– sunt dreptaci, iar lansarile cu mina stinga nu prea imi reusesc (cele cu dreapta deloc);
– pescuiesc pe raurile din jurul sibiului :cibin, tarnava, olt;
======
Pentru un pescuit ( nu de finete, cu momeli sub 8- 10 g), ce echipament (lanseta si mulineta) mi-ati recomanda.
Mentionez ca nu imi pot permite sume mari (aprox. 4 mil)
Va multumesc anticipat !
Lasati un comentariu
Ultimele galerii
ExpoAventuri 2013
Suntem in a doilea an cand participam la targul ExpoAventuri, si prima 87 pozeSarulesti – martie 2008
Pentru a nu repeta experienta de la Ghioroc, WSB a decis ca inaintea c 19 pozeCupa WSB Sarulesti
Imagini de la Cupa WSB Sarulesti 2008 31 pozeExpo Aventuri 2008
Imagini de la targul Expo Aventuri, 8-11 mai 2008 31 pozeCupa ARROW Valea Argovei
Imagini de la concursul desfasurat pe Valea Argovei, 17-18 mai 2008 17 pozeNe gasesti pe Facebook
Etichete
Parteneri
Arhiva
Scriem si aici
Ultimele articole
Ultimele comentarii
Cele mai comentate
Despre site
Desi numele poate trada, site-ul nu este unul exclusivist. Se adreseaza atat pescarilor de competitie cat si celor amatori, fiind dedicat in intregime iubitorilor acestui sport.
Membrii WSB cred in capacitatea educativa a acestui tip de pescuit si in potentialul lui de a ridica nivelul actual al pescuitului din Romania.