Surprinse pentru prima data pe camera!!! Dansuri nuptiale ale cufundacilor
Pescuitul inseamna in primul rand iesirea in natura, iar noi, cei din WSB suntem de ani de zile atenti observatori ai vietii salbatice, in special ai pasarilor. Pasiunea pentru birdwatching ne-a determinat sa urmarim in ultima vreme o arie protejata, in care salasluia un cuplu de pasari de apa, iar zilele trecute am avut imensa oportunitate sa filmam integral un dans nuptial al acestei (fericite) perechi de cufundaci.
Scurta introducere
Un cufundac fara partener este o pasare fara urmasi; ori scopul fiecarei inaripate este sa isi transmita mai departe zestrea genetica pentru a asigura supravietuirea speciei. Ritualurile de curtare la cufundaci au menirea de a atrage un partener, dar nu numai. Variatele dansuri, cantece si alte mecanisme de curtare ajuta cufundacii sa isi gaseasca un partener viabil, apartinand speciei lor. Mai mult, previne agresiunea si luptele teritoriale. Din aceste ritualuri, potentialii parteneri culeg informatii importante despre pretendent, cum ar fi: starea de sanatate, potenta, puterea, dorinta de imperechere s.a.
Exista mai multe strategii de curtare, caracteristice fiecarei specii in parte, insa cea a scufundacului este de departe cea mai elaborata.
Cantatul
Este cea mai utilizata forma de curtare. Complexitatea trilurilor si abilitatea de a aborda mai multe stiluri ”muzicale” reflecta inteligenta si maturitatea pretendentului, calitati de baza ale unei perechi sanatoase. Cantatul are rolul si de a atentiona concurenta, care trebuie sa stea deoparte de acest teritoriu guvernat de niste triluri atat de perfecte. La fel ca la majoritatea speciilor de pasari, masculul este cel talentat la cantat, insa exista si specii unde curtarea se face in duet.
Deseori, in acest demers, masculul cufundac isi ia langa el un mascul mai in varsta si mai experimentat, care il sustine pe cel tanar pana cand acesta isi vede scopurile implinite, dupa care se retrage. In timpul ritualului sonor, cufundacii se impauneaza, deseori deghizandu-se in femele, sperand astfel sa atraga atentia partenerelor.
Dansul
Multe pasari apartinand acestei specii sunt foarte talentate la dans si se folosesc de aceasta abilitate pentru a si cuceri partenerul. Zborul, picajul, batutul din aripi, datul din cap, pasii ritmici, oricare dintre acestea singure sau combinate pot forma un dans nuptial atragator. Greselile nu isi au locul; ele denota neincredere in sine si lipsa de experienta. De obicei masculul este cel care danseaza pentru propasirea speciei, insa exista si situatii cand dansul in pereche se finalizeaza cu urmasi.
Frumos nota 10!!!! Felicitari!!! Casa de piatra mirilor!!!
PS. Faina coregrafia cu dansul!!!!
Cate antrenamente ai facut Andrei oare!?
Mah, io-s sincer, Casa de Piatra!!!, dar is mai sincer cand spun ca, e bine ca Andrei nu face betze la cum danseaza…. :))
O capodopera !!!! Articolul merita premiul mare !! CASA DE PIATRA !!!!
Super tare dansul,ati fost mirifici..felicitari si casa de piatra..
Casa de piatra !!!!
Felicitari Savante si casa de piatra!!!
casa de piatra!!!
Casa de piatra pasarelelor !
Sa va fie de bine!
Fie ca un bebe sa binecuvanteze impreunarea voastra!
Sau un cufundac mic !!! 😛
Felicitari, “CASA DE PIATRA”, sa va bucurati impreuna de tot restul vietii, si binenteles asteptam si “cufundacul”, un “Andrei” de jucarie.
:D…. multumim:). A fost o petrecere pe cinste…
Felicitari si “Casa de Piatra”. Dansul a fost minunat, aproape la fel de bine ca lansetele pe care le mesteresti.
Lasati un comentariu
Ultimele galerii
ExpoAventuri 2013
Suntem in a doilea an cand participam la targul ExpoAventuri, si prima 87 pozeSarulesti – martie 2008
Pentru a nu repeta experienta de la Ghioroc, WSB a decis ca inaintea c 19 pozeCupa WSB Sarulesti
Imagini de la Cupa WSB Sarulesti 2008 31 pozeExpo Aventuri 2008
Imagini de la targul Expo Aventuri, 8-11 mai 2008 31 pozeCupa ARROW Valea Argovei
Imagini de la concursul desfasurat pe Valea Argovei, 17-18 mai 2008 17 pozeNe gasesti pe Facebook
Etichete
Parteneri
Arhiva
Scriem si aici
Ultimele articole
Ultimele comentarii
Cele mai comentate
Despre site
Desi numele poate trada, site-ul nu este unul exclusivist. Se adreseaza atat pescarilor de competitie cat si celor amatori, fiind dedicat in intregime iubitorilor acestui sport.
Membrii WSB cred in capacitatea educativa a acestui tip de pescuit si in potentialul lui de a ridica nivelul actual al pescuitului din Romania.