Home » Do It Yourself

Constructia microvoblerelor – paternuri I

4 februarie 2010 11 Comentarii Scris de andrei

To FLASH or NOT TO FLASH?

Dupa mai multe zile in fata calculatorului prin situri japoneze, cehe, croate, poloneze si altele cu voblere pe care le caut de ani de zile in comert la noi si nu le gasesc decat in tarile respective (situri cu angajati nevorbitori de limba engleza) mi s-a facut o pofta nefireasca de finalizare a unor proiecte neterminate.
Este vorba despre voblerele din tutorialul “Constructia microvoblerelor”. Le-am cautat. Noroc ca le-am si gasit. Le-am lestat pe toate, le-am insemnat pentru a sti care sunt sinking, care sunt floating, care sunt suspending. Am regasit toate rasinile, plasticaraiele, toti diluantii adunati de-a lungul anilor si m-am reapucat de treaba, ca sa aflu ca vopselele adunate in cel putin 2 ani de pe la diverse magazine nu mai exista pe nicaieri.
Ce era sa fac? Mai aveam cateva mici recipiente cu vopsea, vreo 2-3 sprayuri, markere de culori diferite… hai sa vad ce pot sa fac cu astea. Ah da! era sa uit. Am gasit si o bucata de folie argintie folosita pentru izolarea termica a diferitelor componente ale aparatelor de aer conditionat, care mai nou se gaseste cam oriunde.
De plictiseala intr-o seara am lipit folie pe unul din voblere, am taiat-o cum mi sa parut mie mai ok, am luat o pensula si am vopsit spatele si burta in asa fel incat sa nu acopere folia… Hmmm! Arata destul de interesant si in plus totul a durat maxim 10 minute. Asa ca m-am pus sa perfectionez tehnica.

Am luat un spray alb, unul negru, unul verde si vreo 2-3 markere. Pe langa folia din dotare nu mai am nevoie de nimic. Ba mai mult ar merge la fel de usor si cu un singur spray de vopsea alba, si cateva carioci de diferite culori.

In materie de carioci as opta pentru negru, verde, albastru, rosu si eventual ceva nuante de galben. Daca nu vreti sa investiti intr-o vopsea spray de culoare alba puteti sa folositi si-un corector, vopsele tempera sau acril, sau ceva vopsea mai puternic pigmentata in care doar sa scufundati voblerul.
Nu stiu cati oameni fac astfel de chestiuni doar din plictiseala, dar mie mi se intampla cam des, si aceste mici experimentari sunt si cele mai productive momente.
Sa luam pas cu pas varianta imbunatatita a primului patern.

Pasul 1
Vopsiti voblerul pe spate si pe burta cu alb, fie cu o vopsea spray, fie ca scufundati voblerul in vopsea alba, fie cu un corector. Nu conteaza, efectul va fi in mare acelasi.

Ganditi-va ce culoare vreti sa aiba spatele voblerului. Actionati in consecinta (la fel: vopsea spray, vopsea normala, markere sau alte carioci). Am considerat necesara vopsirea atat a spatelui voblerului cat si a burtii cu alb, pentru ca este nuanta care este acoperita cel mai usor de alte vopsele.

Pasul 2
Scufundati voblerul in 1-3 straturi de lac (cel pe care-l folositi). Va recomand calduros lacul Kober ECOlac pe baza de apa daca nu dispuneti de propionat sau alte lacuri specializate. Lasati sa se intareasca peste noapte (in perioada aceasta cel mai bine este sa le lasati deasupra caloriferului).

Pasul 3
Luati o bucata de folie, cel putin dublu in comparatie cu suprafata care ar acoperi lateralul unui vobler. Indoiti bucata de folie, iar cu ajutorul unei foarfeci decupati o forma asemanatoare cu cea a profilului voblerului. Comparati cu lateralul acesuia pentru a va face o idee cam cum ar arata dupa lipire. Mai decupati daca este nevoie, pana credeti ca ati obtinut forma dorita.

Nu exista nicio regula la cum sa fie forma foliei in raport cu forma voblerului. Cade la latitudinea fiecaruia.
In poza veti vedea bucata de folie desfacuta. Asadar am cate o bucata de folie pentru fiacare lateral al voblerului.

Pasul 4
Desfaceti hartie protectoare de pe partea adeziva. Pozitionati cu mana folia iar apoi utilizand un obiect de plastic cu un finisaj lucios intindeti folia cu foarte mare atentie. Ca si obiecte de plastic puteti folosi cam orice pix cilindric, capace de pixuri, markere sau altele. Dupa primele 2 voblere cu siguranta veti reusi sa intindeti perfect folia. Vorba americanilor “practice makes it perfect”.
Pozitionati folia cat se poate de simetric, intindeti bine. Rezultatul va fi o suprafata aproape ca si cea a unei oglinzi.

Pasul 5
Daca nu vreti ca voblerul sa ramana cu lateralele perfect lucioase, cu diferite obiecte cu diferite irizatii/extrudari puteti obtine diferite paternuri de solzi. In aceste cazuri am folosit unealta din imagine, manerul unei gantere sau chiar lama unui cutter. Posibilitatile sunt infinite, in functie de imaginatia fiecaruia.

Pasul 6 (optional)
Decupati din bucata de folie operculi care pot fi aplicati peste folia curenta, pentru un surplus de atractivitate (cu siguranta pentru pescar si nu pentru peste).

Pasul 7
Pictati ochii folosind burghie de diferite dimensiuni. Din experienta si multe alte tentative, daca nu aveti ochi 3D sau ochi care pot fi lipiti este varianta cea mai buna, cu care obtineti cercurile cele mai reusite (folosind unelte din casa).

Pasul 8
Dupa ce lasam vopseaua sa se intareasca pe deplin minim 24 ore aplicam inca 2-5 straturi de lac peste vopsea si voblerul este gata vopsit.

Tot ce ne mai ramane de facut este sa le echipam cu triple, sa le montam niste barbete si sunt gata de actiune.

Concluzii
Nu cred ca exista vreun patern mai usor realizabil decat acesta. Pe cat este de usor este de facut pe atat este de curat si de profesional. Singura observatie pe care as mai avea-o de facut este sa taiati cat mai atent folia sa nu ramana cute, colturi sau alte minuni care sa strice continuitatea liniei dintre folie si vopsea.

Daca copca nu e…

11 Comentarii »

  • george palcau a scris:

    foarte interesant articolul

    o adevarata lectura in perioada aceasta in care nu ne putem duce pe garla sau pe locurile preferate de pescuit

    am si eu acum cateva voblere incepute dar intr-o alta maniera, am luat insecte de plastic pe care le tai pe jumatate si

    ti-am pus blogul in feed, de acum am sa urmaresc tot timpul

    am citit ci celelalte articole, la fel si acelea, super, bv

    eu am vazut undeva pe un forum o maniera asemanatoare de contructie numai ca cei de acolo peste folie puneau hartie de calc pe care imprimau poze cu pesti pentr uun realism maxim si folie dadea luciu din spate, le ieseau bestiale

    oricum imi plac suficient de mult ale tale, sper sa imi fac si eu timp dupa 10,12 luna aceasta sa imi termin voblerele si sa iti arat c iese.

    fir intins

  • andrei (autor) a scris:

    Incerc sa folosesc tehnici pe care sa le poata reproduce orisicine acasa cu cele mai elementare scule. La asta se refera primele articole de lurebuilding, inclusiv cel pentru paternul de mai sus.

    Fotofinish deja implica tot felul de probleme: imprimanta, foaie foarte subtire pe care sa poti imprima si asa mai departe… deja este peste mana a 90% dintre cei care fac voblere acasa.

    De exemplu se pot face paternuri peste folie cu carioca foarte usor. Cariocile nu au pigment foarte puternic => folia se va vedea ca si cum ar fi de alta culoare, nu ca si cum ar fi vopsit peste.

  • Giani a scris:

    Pe cand un lot de teste Andrei ?
    Si nu ma uita cu Horneturile cele mici.

  • vali a scris:

    Urite rau….

  • andrei (autor) a scris:

    Urate… prinzatoare de pastrav:))

  • vali a scris:

    nu cred….prind numai salai.)))si dintraia orbi.)))

  • Dominte Claudiu a scris:

    Buna,

    Poti sa imi dai detalii despre folia cu care “imbraci” voblerele ?
    Cum se cheama , unde se gaseste etc…

    Multumiri,
    Dominte

  • Andrei a scris:

    Scrie la inceputul articolului… nu scrie cums e cheama, pentru ca nu stiam, nici acum nu stiu:D… dar o gasesti cam la orice magazin de bricolaj… trebuia doar sa cauti:D

  • Dominte Claudiu a scris:

    Multumesc. Credeam ca stii vreo denumire sau ceva a foliei.
    Daca ajung la Praktiker, ghipsarii aia sigur se dau de ceasul mortii cand le explic ce si cum 🙂

    Fire intinse,
    Claudiu

  • Andrei a scris:

    Din pacate nu stiu cum ii spune… si eu tot asa am cautat:)… cauta ceva lucios cu autocolant:D…

  • Dominte Claudiu a scris:

    Salut Andrei !
    Am gasit azi la Hornbach 🙂 16 Ron o rola de 50mm latime si 50metri lungime. Am gasit-o la tzevaraie, izolatii tevi si din astea.
    Mersi de pont.

    Poate mai e util si pt altii… mai exista o folie din asta la parchet (de lipit izolatia fonica de sub laminat), dar nu e buna de nimic. Nu se pot face striatii pe ele, e ca celofanul de borcane, doar lucioasa.

    Am incercat cu unghia pe ea si nu puteai lasa semne.

    Deci … la raionul tzevaraie si izolatii tevi !

    Fire intinse la toata lumea.

    Claudiu Dominte

Lasati un comentariu

Adaugati comentariul mai jos, sau trackback de pe site-ul tau. Te poti abona la comentarii via RSS.