Home » Do It Yourself

Constructia microvoblerelor – partea I

30 mai 2008 10 Comentarii Scris de andrei

Pescuitul capata o noua dimensiune in momentul in care incepi sa-ti construiesti propriile voblere. Satisfactia pe care ti-o ofera o captura la ceva creat de tine este de nedescris.

Cum am ajuns eu sa fac voblere?

Trebuie sa-i multumesc lui Stefan pentru acest fapt. Desi pana la prima intalnire cu Stefan eu construisem deja primul meu vobler, nu eram prea incantat sa ma reapuc de un al doilea.

Motivele…simple, toate materialele pentru primul vobler le-am primit de la un prieten sarb, Michele, cel de la care am si invatat elementele de baza pentru a putea construi un vobler. Acesta s-a intors in tara natala si nu mai avea de gand sa revina in Romania de curand. De unde sa fac rost de toate materialele, mai ales la noi in Romania? Sincer sa fiu nici nu mi-am mai batut capul vre-o luna de zile.

Avand acces la internet de pe atunci si fiind inscris pe forumurile de specialitate, intr-o zi un individ, Stefan Tudose posteaza pe unul din ele. Intreaba daca mai exista cineva dornic sau care a mai construit vre-un vobler in viata lui, pentru ca el este hotarat sa se apuce.

Asa ca dupa schimburi de mesaje private, ajungem sa ne intalnim si sa schimbam cateva prime impresii.Si uite asa ne-am apucat amandoi sa construim voblere.

Primele 2-3 voblere nu au fost chiar cele mai reusite, dar era placut sa ai cu cine discuta despre concluziile trase dupa fiecare vobler nou construit. Ne intalneam in aproape fiecare sfarsit de saptamana sa ne laudam cu noile creatii, iar mai apoi mergeam la pescuit sa le testam.

Frumoase amintiri!

Acum sa trecem la cateva detalii tehnice despre constructia voblerelor. Urmatoarele articole se vor referi la constructia microvoblerelor din balsa. Momentan voi incerca sa discut despre niste voblere care se pot construi foarte usor.

Constructia microvoblerelor – partea intai

Minimul necesar de materiale pentru urmatorul proiect:

Cei ce vor urma instructiunile urmatorului articol vor avea nevoie de urmatoarele:

– placa lemn de balsa, 5-10mm grosime

– sarma inoxidabila cat mai subtire, preferabil de grosime 0.4-0.6mm

– clesti, cuter sau briceag foarte bine ascutit si daca mai gasiti pe undeva, un fierastrau pentru traforaj

– rasina epoxidica (Poxipol, Bison sau UHU ar fi singurele variante in magazinele din Romania)

– burghie, cat mai multe pentru ca se mai si rup, de grosime 0.8-1.2mm pentru gaurile petru armare si ceva mai groase pentru gaurile in care vine introdus lestul

– plumb, alice de 1.6-2g daca gasiti in magazinele de profil, daca nu incercati sa le faceti singuri

– pentru barbete materialul preferabil este policarbonatul, care mai nou se gaseste si pe la noi, in special in magazinele dedicate artistilor. Pentru aceste voblere microlite nu trebuie sa depaseasca o grosime de 2mm (preferabil de 1mm). Cei care nu-si pot procura policarbonat pot folosi PET-ul (plasticul de la sticlele de 2 litri de suc sau apa minerala)

– pelete de propionat sau pahare unifolosibile si diluant pentru invelisul de protectie al lemnului, peste care veti vopsi

– vopsea. Pentru inceput puteti sa folositi tempera, carioci si alte cele. Primele voblere le-am vopsit cu pensula, detaliile nefiind atat de importante pentru pesti pe cat sunt pentru pescari (creatori).

– lac pentru protectia vopselei. Eu folosesc fie rasini epoxidice, fie pelete de propionat diluate intr-un diluant cumparat din Ungaria. Altii folosesc lacuri incolore cu la fel de mare succes. Ca si rasini epoxidice pentru invelisul protector am folosit Devcon 2ton, Envirotex si Power Poxy. Le puteti gasi si achizitiona foarte usor de pe E-bay.

Sablonul

Inainte de a va apuca de primul vobler incercati sa va creati un sablon, pentru a putea sa faceti macar doua profile la fel. Nu strica sa puteti reconstrui un vobler care era prinzator, dar pe care ati reusit sa-l pierdeti. Sablonul puteti sa-l faceti din carton sau chiar pe computer folosind programe grafice adecvate. Cel din carton sau folie de plastic, va fi folosit ulterior pentru a trasa conturul viitorului vobler pe lemn.
Un atasament cu sablonul ce l-am folosit eu in acest tutorial gasiti aici. Va recomand sa-l printati setand actual size.

Cel mai dificil lucru la constructia unui vobler este sa faceti sabloanele in asa fel incat sa faceti doua voblere in masura de 90-95% identice de fiecare data. Provocarea nu sta atat in proiectarea sabloanelor, cat in proiectarea lor in asa fel incat sa faceti acest lucru si eficient.
Trecerea formei pe lemn se realizeaza foarte usor cu un pix sau creion, daca sabloanele sunt facute din carton. Daca aveti sabloanele scoase la imprimanta, atunci nu mai aveti nevoie decat de un lipici cu care sa lipiti hartia direct pe lemnul folosit.

Taierea profilului

Dupa ce ati desenat/lipit mai multe profile pe o placa de balsa, treceti la decuparea lor. Va sugerez folosirea unui traforaj. Eu foloseam doar un cutter cand am inceput sa-mi construiesc propriile voblere pentru decuparea profilelor. Cuterul nu este o metoda prea eficienta, dar tinand cont ca veti lucra cu lemn de balsa decuparea se face foarte usor indiferent de unelte, atata timp cat acestea sunt bine ascutite.

Cioplitul in sine

Pentru a pastra o “aparenta” simetrie cand incepeti sa ciopliti trasati o linie continua pe burta si pe spatele profilului, care sa fie cat de cat centrata. Va va ajuta foarte mult.
Dupa ce ati trasat liniile respective, incepeti sa luati de pe laterale cu cuterul sau briceagul, la un unghi de 45 grade fata de verticala sau orizontala profilului.
Si asa incet incet profilul parca incepe sa semene a vobler.
Dupa ce ati cioplit forma de baza a voblerului treceti la slefuirea lui. Puteti folosi direct un smirglu foarte fin, pentru ca lemnul de balsa, dupa cum veti observa se modeleaza foarte usor.

Astfel dupa nici 20 de minute aveti forma finala a voblerului…
Va urma.

10 Comentarii »

  • Ioan Peterson a scris:

    Wow… foarte interesant! Multumesc!!

  • Sava (autor) a scris:

    Sper sa fie finalizat cat de curand 🙂

  • Johnny Bravo a scris:

    de unde iei placa de balsa?

  • Sava (autor) a scris:

    Magazine pt artisti. La orice magazin de arte plastice dedicate artistilor gasesti. Prin orice oras. Daca nu…da un search pe google, pt ca este un site romanesc care vinde asa ceva.

  • Mircea a scris:

    O intrebare. Ce adeziv folosesti pentru lipirea barbetei de corpul voblerului. Oare “astia” de la Rapala ce adeziv or folosi? “SE” stie cumva? La fel top-coatingul celor de la Rapala, chitul lor pt fixarea armaturii in corpul voblerului, sau vopselurile lor? Sau si vopselurile, si adezivul de barbeta, si chitul, si top-coatingul lor sunt secrete bine pastrate? 😀

  • andrei (autor) a scris:

    Nu sunt chiar atat de bine pastrate. Ce sunt bine pastrate ca secret sunt diluantii folositi pentru topirea propionatului.
    Pentru lipirea barbetelor tot propiona se foloseste diluat in ceva.

  • Mircea a scris:

    Salut din nou. Ce chit folosesti pana la urma dupa ce ai pus sarma si plumbul pentru a inchide burta voblerului. Si..mai ales: ce topcoating folosesti dupa ce ai si vopsit voblerul, deci pt. izolarea finala(ultimul strat)? Merge lac pe baza de solventi peste vopsea acrilica? Si nici sa nu se ingalbeneasca in timp lacul final si sa fie si foarte rezistent acest strat final la zgarieturi si socuri. Peste tot pe unde am mai “studiat” si eu pe cate un forum strain, despre Envirotex, Devcon2ton, oamenii se plang ca se ingalbenesc in timp.

  • andrei (autor) a scris:

    Gasesti raspunsul la aproximativ toate intrabarile in articole. Eu am folosit epoxy, nu kit, la cele din imagine. Kit bun am avut ceva din italia intr-o vreme, dar nu am mai gasit, deci nu mai folosesc, pentru ca ce gasesc la noi este prea lichid.

    Nu te ajuta ca-ti spun cu ce topcoating dau, pentru ca nu o sa gasesti diluantii de care ai nevoie(eu folosesc in final tot propionat). Dar am facut niste recomandari cu ce anume se poate folosi cu succes in articolul cu paternul cu folie.

    Da devcon2ton si envirotex se ingalbenesc in timp. Pe langa recomandarile pe care le-am facut daca gasesti alte solutii te rog sa le impartasesti:).

    Spor la treaba

  • Atti a scris:

    Salut,

    Nu pui pe share un pattern care l-ai facut deja? numa sa il listam noi astia mai “Lenesi”>

    Multumim.

  • Atti a scris:

    Stai ca am probleme cu ochii 😀 mii de scuze

Lasati un comentariu

Adaugati comentariul mai jos, sau trackback de pe site-ul tau. Te poti abona la comentarii via RSS.