Home » Featured, Jurnal de concurs

Necesar de competitie

14 ianuarie 2010 11 Comentarii Scris de adi

Am citit recent pe un forum de pescuit la rapitori sfaturile primite de un pescar dornic sa faca pasul in sfera competitionala. La intrebarea acestuia, legata de echipamentul necesar pentru participarea la un concurs de rapitor, in speta Campionatul National de Spinning, a fost bombardat de restul cu dotari exagerate si cheltuieli nejustificate. Se vehiculau genti de naluci, kilograme de plastice, sute de voblere, sonare performante si manunchuri de lansete, toate specializate.

Cred totusi ca s-a creat o imagine usor distorsionata a implicatiilor materiale pe care le are pescuitul de competitie. In fond, raspunsul sta insasi in simpla denumire, concurs de pescuit la rapitor din barca. Necesarul minim si de cele mai multe ori suficient, este o barca, o lanseta si cateva naluci. La acestea se mai adauga taxa de participare, a carei valoare se va diminua incepand de anul acesta spun surse de incredere.

Uitati pentru inceput de sonare, kilograme de naluci, motoare de x cai, acumulatoare, atractanti, grip, suporti de lansete, gps-uri si alte cele. Sunt mici detalii, care iti poti oferi in mod cert avantaje, insa lipsa acestora nu-ti impiedica participarea.

In final de ce sa investesti in toate acestea pana nu ai certitudinea ca vei participa constant? S-ar putea sa nu-ti placa, desi sansele ca acest lucru sa se intample sunt infime. Chiar nule, ar zice baietii din club. Insa noi s-ar putea sa fim usor subiectivi, din postura de purtatori ai microbului competitional.

Daca te mananca sa participi la un concurs, in mod cert pescuiesti de ceva vreme. Asadar, lanseta si nalucile ies din discutie. Mai ramane barca, o investitie nu foarte mare, mai ales daca optezi pentru o varianta second-hand. Ea iti va fi oricum de mare folos si in pescuitul de placere.

Si uite cum fabulosul necesar de competitie devine brusc un simplu miraj alimentat de epoca high-tech. Restul sunt zile de concurs, manse petrecute pe apa, invatand unii de la altii, culegand informatii, testand si progresand. Ajungi astfel sa cauti performanta care are si ea costurile ei, de data asta ceva mai mari.

11 Comentarii »

 • mau a scris:

  Bine punctat, inceputul este destul de usor.

 • Andrei a scris:

  Cu o lanseta poti sa pescuiesti tot turneul… Pestii nu sunt exagerati de mari.. deci cu un ML te descurci si la clean si la salau:) Asa tin minte ca am facut primele cateva etape 🙂

 • sorin c a scris:

  Poate s-ar mai cere si un motor dar gasesti si din ala la pret decent. Si multa competitivitate :)))

 • vali a scris:

  Andrei tu ai pescuit cu ML tot turneul?

 • Andrei a scris:

  Nu chiar… doar vre-o primele 3-4 etape.. Ideea e ca un ML te cam coafeaza sa dai in toate stilurile daca insisti:)

 • vali a scris:

  Atunci insista tu 5 etape ca ML…ok?

 • Adi (autor) a scris:

  Vali, ideea articolului era cu totul alta. Nu trebuie sa investeti o avere pentru a incepe sa participi la concursuri. Evident ca ulterior pretentiile cresc, si costurile odata cu ele.
  Ce-ai cu Sava? ML-ul e chiar ok :))

 • vali a scris:

  Am citi articolul nepoate si am inteles exact mesajul…
  Cu Sava nimic poate anul asta incearca in vre-o 5 etpe sa dea cu MH …
  la el ma astept si la asa ceva .))

 • Andrei a scris:

  5 etape de salau… cu cea mai mare placere:))

 • doru a scris:

  In primul an de concursuri am pescuit din barca ruseasca, am folosit la clean o lanseta de crap de 2,70 lungime si pana la 135 gr putere de aruncare si la salau o fibra de sticla.
  Si am prins si pesti, desi nu vazusem pistele de concurs inainte de intrarea in prima mansa!

 • Andrei a scris:

  … ai pus punctul pe i… cel putin pe mine m-ai facut:P

Lasati un comentariu

Adaugati comentariul mai jos, sau trackback de pe site-ul tau. Te poti abona la comentarii via RSS.