Home » Povesti cu pesti

Catch and release!

28 august 2008 Un comentariu Scris de adi

In multiplele perindari estivale am dat peste o serie de destinatii piscicole unde acest concept era bine impamantenit. Este vorba in principal de ape care au trecut de la regimul taxa/sacosa la cel de taxa/drill, adrenalina, poze, amintiri placute..si in final eliberare.

Eficienta acestui regim se reflecta in primul rand in cresterea simtitoare a numarului de capturi, consecinta directa a proliferarii populatiei piscicole. Este daca vreti unica solutie de regenerare a apelor, care nu necesita o investitie masiva.

As dori totusi sa ma concentrez pe cele doua tipuri de C&R. Primul este cel descris mai sus, si anume cel impus. El va da rezultate imediate, ducand la o regenerare intr-un ritm rapid.

Un exemplu in acest sens ar fi Sacalaia, denumit si Lacul Stiucilor. Desi pana nu demult aceasta denumire nu mai avea nici o legatura cu exemplarele de stiuca existente in lac, in urma introducerii regimului de catch and release, s-a facut brusc trecerea de la statutul de “Seac-o Lae”, la cel de Rezervatia Naturala. Este asadar dovada clara a eficientei regimului C&R impus.

Al doilea tip, pe care ar trebui sa-l promovam cu totii, este C&R-ul voluntar. Este genul de atitudine, principiu chiar, fara consecinte imediate, dar care pe termen lung, prin crearea unei reactii de masa, poate avea efecte care le depasesc cu mult pe cele ale regimului impus.

Si lasand gargara la o parte, imi place enorm sa vad figurile baboierilor cand eliberez un exemplar respectabil chiar sub nasul lor. E ca si cum le-ai fi daramat intregul sistem de valori, punand pe prima treapta ceva ce ei nici nu credeau ca exista.

In mod cert nu noi am inventat roata, acest concept exista si era aplicat cu mult timp inainte de a patrunde pe meleaguri mioritice. Cum insa succesul nu sta exclusiv in inovatie, e destul sa preiei o reteta ce a dat roade, sa-i aplici ingredientele autohtone corecte si rezultatele nu vor intarzia sa apara.

La lipsa de peste ce apasa acum Romania, succesul acestui regim este garantat. Se vor plati bani grei pentru cateva minute de drill.

C&R nu e doar un trend, e o viziune, o comunitate…in curand un brand. In mod sigur e cool.

Unii au inteles si s-au conformat (vezi Sarulesti), altii insa, se ineaca cu oase…parca tot mai marunte.

Un Comentariu »

  • boanta robert a scris:

    Oasele mamei lor!!!!!!!

Lasati un comentariu

Adaugati comentariul mai jos, sau trackback de pe site-ul tau. Te poti abona la comentarii via RSS.