Home » Povesti cu pesti

“Junk fishing” la Jezero Joca

24 octombrie 2016 Niciun comentariu Scris de adi

Desi o traducere mot a mot a titlului poate induce in eroare, “junk fishing” nu are nici o legatura cu pescuitul in zone cu deseuri. Nici cu faptul ca e vorba de un pescuit neplacut, fara capturi.

Jezero Joca nu s-ar incadra niciodata in aceasta tipologie. Peisajele inedite ale baltii ma fac sa o indragesc tot mai mult cu fiecare vizita.

apus_jezero_joca
Si da, contrar ultimelor zvonuri, se mai prinde stiuca la sarbi.

stiuca_spinnerbait_joca_lake

Din contra, “Junk fishing” e o abordare care va poate ajuta sa aduceti mai multi pesti in barca sau sa salvati partide care par compromise. E un termen brevetat de pescarii de bass de peste ocean.

El se refera la situatiile in care folosesti diverse tipuri de naluci, in diverse zone ale lacului, fara a identifica in prealabil si urmari un tipar anume, “pattern” cum il numesc americanii.

Este daca vreti un pescuit instinctiv, fara o strategie bine conturata in spatele fiecarei decizii, fiecarei alegeri a nalucii, fiecarui lanseu. In junk fishing trebuie doar sa-ti urmezi instinctul de pescar.

Ultima partida la Jezero Joca s-a incadrat perfect in conceptul de junk fishing. Urmaream de mult o iesire la sarbi si hotarati sa nu dam crezare multiplelor zvonuri ca ar fi disparut stiuca din lac, plecam impreuna cu Dan pentru doua zile la Belo Blato.

Eram dornic sa testez limitele combo-ului Shimano Zodias – Chronarch CI4+ cu naluci de talie mare si ce loc mai bun pentru a face asta decat Joca Lake? L-am echipat cu un Sufix de 40 lbs (0.20mm) si l-am pus la treaba.

Prima zi ne-a intampinat cu o vreme nu tocmai prielnica pentru o deschidere mare de apa, si anume ploaie marunta, cer acoperit si rafale de vant de pana la 30km la ora. Mai era o barca pe apa, care dupa vreo 15 minute de luptat cu vantul decide sa capituleze si se intoarce la mal. Noi insa nu cedam, servim rapid micul dejun, incarcam lansetele si echipamentul in barca si pornim.

Apa era destul de tulbure, iar vantul accentua si mai mult lucrul asta. Decidem sa cautam niste zone cu apa mai limpede si ceva mai ferite de vant.

Zis si facut, dupa vreo ora de cautari ajungem intr-o zona cu apa ceva mai limpede si o batem marunt. Stiucile nu par sa fie interesate.

Nu trece mult si am un atac brutal la un spinnerbait, gata sa-mi smulga lanseta din mana.
Ii spun lui Dan ca avem prima stiuca, insa dupa o serie de plecari agresive, in minciog poposeste o frumusete de avat.

avat_jezero_joca

Avatii sunt o surpriza foarte placuta si se pot intalni frecvent pe acest lac.

Ne bucuram de prima captura, eliberam avatul si continuam cu incredere. Sigur va veni si stiuca.

eliberare_avat_bela_blato

Intram pe unul dintre canalele adiacente zonei. Vantul e ceva mai slab aici, asa ca ne lasam in deriva si incepem sa acoperim apa in cautarea primei caracaline.

Dupa o pauza lunga, am un alt atac brutal care ma lasa fara reactie. Il intreb pe Dan: “O fi fost iar avat? Putin probabil”, zic.
Decidem sa ne ancoram si sa insistam pe loc, poate-l convingem.

Dan are montat un Salmo Pike de 16cm si dupa cateva lanseuri in zona, ceva vrea sa-i smulga lanseta din mana. Pare stiuca, insa dupa ce-l aduce la suprafata vedem de fapt ca e tot un exemplar frumos de avat. Pe Salmo Pike de 16 cm, un vobler clasic de avat :).

dan_avat_salmo_pike

Sa fi mancat avatii stiucile de la Bela Blato? Pun un rattlin si oscilez intre mulinare constanta si evolutie in dinti de fierastrau. Ma gandesc ca pot convinge atat avatii, cat si stiucile cu el.

Dupa vreo jumatate de ora trecem printr-o zona in care observam imprastieri de pestisori prada. Dupa care urmeaza un atac. E tot avat, zice Dan. Aduc rattlinul mulinat blana si primesc un alt “ciocan” la care pestele nu se inteapa. Ne uitam unul la celalalt. “Asta-i avatul”, zic. Radem amandoi si dam mai departe.

Schimbam iarasi zona si pun un Rapala Flat Rap de 16 cm, armat cu ancore duble. Ii imprim pompaje si-l port atent printre cracile submerse. Ne minunam amandoi de cat de bine bate. Stiucile insa, par sa fie de alte parere.

Schimbam frenetic pe naluci. Trec prin aproape toata trusa de spinnerbaits. Palete mici, palete mari, fluo, cupru, gold. Willow, colorado si indiana. O paleta sau doua, cu si fara trailer. Incercam cu disperare sa gasim un “pattern”, ceva ce poate fi replicat pe mai multe zone ale lacului. Stiucile zic pas.

Schimbam iarasi zona si pescuim cu voblere mari. Zodiasul lanseaza fara probleme naluci peste plaja ei de putere. Am alternat intre Fatso Crank 10 cm – 38gr, Perch 12cm – 36 gr, ajungand chiar si la Skinner de 15cm (52 gr). Concluzia? Pana in 35-40gr se poate pescui confortabil cu Zodiasul 1610MH.

Ceva imi spune sa pun iarasi rattlinul. La fix al treilea lanseu, voblerul e inhatat pe cadere. Intep si am surpriza sa aduc la barca prima stiuca a zilei.

stiuca_zodias_jezero_joca

Si atunci imi pica fisa. “Junk fishing”! Am avut 3 capturi in locuri complet diferite, la 3 naluci diferite.

De fiecare data cand aveam senzatia ca am identificat o naluca potrivita care a adus o captura, un fel de “pattern” si insistam cu ea inca o ora, doua, se facea liniste.

Asa ca abandonam orice incercare de a incadra capturile intr-un sablon si decidem doar sa pescuim. Cu mintea deschisa, fara a supra analiza fiecare detaliu.

Continuam sa ne plimbam pe lac si sa pescuim orice arata bine. Fara a ne ancora in tipare din trecut.

In felul acesta am reusit sa aducem mai multe stiuci in barca pe parcursul celor doua zile.

dan_stiuca_spinnerbait

Capturi cu care probabil nu ne-am fi intalnit, daca ne fixam pe o anumita naluca sau tipologie a zonei de pescuit.

stiuca_tn

Pe parcursul celor doua zile n-am reusit sa prindem mai mult de doi pesti la aceeasi naluca. Am avut capturi pe crankbait squarebill, spinnerbait mic, spinnerbait mare, voblere XXL si rattlin. Gumele au ramas neatinse, desi Superu Shad armat pe offset evolua incredibil printre structuri.

stiuca_jezero_joca

Cea mai mare stiuca prinsa a avut undeva pe la 90-92 de centimetri.

Lipsa unui pattern devenea tot mai clara pe masura ce petreceam tot mai mult timp pe apa. Stiucile trebuiau convinse, iar asta nu-i deloc usor.

Cateva reguli ale junk fishing-ului:

  • Plimba-te pe lac cu mintea deschisa si pescuieste tot ce arata bine
  • Odata identificata o zona, care-i primul lucru pe care-ti vine sa-l incerci in locul respectiv?
  • Daca cauti ceva ce poti descrie inainte de a-l vedea, nu e junk fishing
  • Daca nu pescuiesti instinctiv, concentrat, ci doar alergi dintr-un loc in altul, nu se cheama “junk fishing”. Probabil esti doar confuz.

Ganditi-va putin la cele de mai sus si veti vedea ca vor incepe sa capete tot mai mult sens.

Fidel junk fishing-ului am schimbat pe un Mann’s C4 intr-o zona pe care o periasem deja cu o gama larga de naluci. Instinctul mi-a spus ca trebuie sa fie stiuca acolo, doar ca trebuie convinsa.

N-am apucat sa execut 5-6 lanseuri, ca lanseta s-a cabrat cu o dolofana ce a gustat ambele triple ale voblerului.

stiuca_manns_c4

Dan pune si el un Rapala DT3 si dupa cateva minute rateaza una langa barca. Trec pe un Storm Arashi cu bile, care coboara ceva mai jos si scap si eu una. Nu ne putem abtine si credem ca am gasit un pattern pentru zona respectiva.

Ei bine, dupa mai bine de-o ora si fix zero atacuri la crankbait, “junk fishingul” ne repeta: uneori in pescuit, regula e ca nu exista nicio regula.

stiuca_joca_lake

Foarte frecvent ne incapatanam sa insistam pe zone care ne-au oferit capturi in alte partide. Asteptam ca pestii sa se activeze, sau sa se mute in zona respectiva. Cel mai des, lucrul asta nu se intampla.

De aceea, in pescuit ajuta foarte mult sa-ti pastrezi mintea limpede si sa nu pescuiesti un loc bazandu-te exclusiv pe experientele precedente. Mai ales cand e vorba de stiuca. “Junk fishing-ul” ajuta in astfel de situatii.

Lasati un comentariu

Adaugati comentariul mai jos, sau trackback de pe site-ul tau. Te poti abona la comentarii via RSS.