Anatomia unei lansete – Skeet Reese Shaky Head / Senko Spinning
Model: WMESRMSH72S1
Brand: Wright & McGill
Length: 7’2″ (2,19 cm)
Pieces: 1
Line: 6-15lb (2,7-6,8 kg)
Lure Weight: 1/8 – 3/8 (3,5-10,5 grame)
Power: Medium Light
Action: Fast
Am câştigat acest băţ în 16 octombrie 2011 la etapa a 5-a a Campionatului Naţional de Spinning, Divizia Master, Cupa Energofish-WSB. La prima vedere, un băţ uşor, blând pe vârf, cu inele foarte mici şi cam multe. Scuturat rapid de câteva ori în mână, părea că se mişcă destul de bine pentru gusturile mele, dar eram reticent cu privire la comportamentul inelelor în lansare. Nu mai este de mult un secret pentru colegii mei de campionat, coechipieri şi adversari, preferinţa mea pentru fire textile groase (chiar anecdotic de groase pentru unii) şi total opuse curentului actual de exagerare a pescuitului de fineţe, aşa că, privind acele inele minuscule, mă întrebam dacă firele mele trec prin ele şi oare reuşesc să lansez măcar 15-20m cu noul băţ? Mai mult intrigat decât curios, imediat ce ajung acasă, dau un scurt search pe net şi vă fac aici un scurt rezumat din ce am găsit:
”Structura blank-ului este tip fagure, din trei straturi de grafit high modulus înfăşurate în jurul unui miez de grafit cu densitate mare şi ranforsate cu fibre ţesute transversal. Aceste straturi sunt lipite şi întărite cu ceea ce producătorii numesc Carbon nanotube resin, o tehnologie de ultimă generaţie dezvoltată de W&M. Inelele micro, dispuse ştinţific pe blank conform ghidului dezvoltat de acelaşi producător (W&M’s exclusive Advanced Guide Placement – AGP), proiectate să lucreze perfect cu blank-urile produse prin tehnologia Honeycomb, descrisă mai sus, dau un plus de performanţă acestor lansete, făcându-le să lanseze mai departe şi mai precis decât lansetele obişnuite din grafit.”
Citind asta, devin de-a dreptul curios şi din 2-3 telefoane aranjez o partidă de test. Pe băţ scrie Shaky head/Senko, două aplicaţii de fineţe cu gramaje ale nălucii de la 3,5 la 10,5 grame, cu fire 6 până la 15 lb. Nu am aşa fire subţiri de şalău, aşa că montez un 16 lb, pun la repezeală în geantă câteva năluci bune pentru orice situaţie, înşfac un băţ comparabil ca acţiune şi lungime şi pornesc în trombă spre un prim test pe un lac unde şalăul e mofturos şi aplicaţiile de fineţe fac legea.
O oră mai târziu, cu frică, fac primul lanseu cu un jig de 9 grame. Fiuuuuuu… merge bine… schimb rapid şi lansez cu 7 grame… tot bine. Mai lansez de două-trei ori şi recuperez repede nerăbdător să arunc încă o dată. Nu las jigul să coboare, că nu am venit la pescuit(!) şi lansez din nou. Merge mult mai bine decât mă aşteptam şi decid să mai arunc câteva ture la punct fix, să văd dacă-i şi precis cum zic meşterii care l-au facut, după care să schimb mulineta pe celălalt băţ pentru o comparaţie exactă. Aleg ca reper o creangă ieşită din apă în afara razei normale de lansare şi arunc spre ea să văd cât de aproape pot să ajung de ţintă, urmând ca, după schimbarea băţului, să văd cam care ar fi diferenţa dintre lungimea lanseelor cu cele două beţe de comparat. Arunc cu câţiva metri mai departe de ea şi, uimit, mă întorc spre colegul de barcă să văd dacă a văzut minunea… Zbaang!… pe jumătate întors mai fac o constatare: e şi foarte sensibil, dar cu necredinţa zdrobită grav şi creierul invadat de uimire, înţep în gol şalăul care tocmai îmi muşcase şi proptesc jigul definitiv în creanga ”prea îndepărtată”.
Dacă tot am găsit peştii, comparaţiile pot să mai aştepte câteva minute, timp în care putem vedea cum se comportă noul meu băţ în drill. Şalăii sunt în crengi, stăm pe apă de 6 m, am în mână o lansetă de fineţe deci cea mai potrivită combinaţie ar fi un Texas sau o Carolina pe 7 grame, offset.
Cotrobăind în geantă îmi dau seama că n-am gume de offset. Grăbit să plec am uitat acasă gumele suple şi am luat numai ”burtoase”. Nu-i nimic, pescarul trebuie să se adapteze aşa că aleg un Mann’s de 10cm în aceeaşi culoare de semafor care a produs primul atac şi-l operez corespunzător:
Da. Aruncă departe şi e sensibil (precizia e subiectivă şi poate fi influenţată de nepriceperea pescarului). E foarte bun pentru prezentări de fineţe şi primele rezultate nu întârzie să apară.
Colegul îmi propune să ne repoziţionăm mai aproape de structură, dar ”mă fac că plouă” şi mai prind doi strapi.
În sfârşit ne repoziţionăm şi apare şi unul mai îmbrăcat. Adi lasă repede aparatul de fotografiat din mână şi, până să-i scot cârligul din gură, îl înţeapă pe fratele lui geamăn. Daca tot eram ud pe mâini, i-l scot din cârlig şi mai tragem o dublă înainte de a-i elibera.
În continuarea zilei mai încercăm câteva locuri, mai înţepăm câţiva strapi care nu apar în fotografii (”… nu ştiu ce s-a întâmplat, sunt sigur ca bateriile de la aparatul foto sunt noi”), facem un set complet de aruncări de test şi cu celălalt băţ asemănător (blank All Star Titanium, 7’6″, 1/8-3/8, fast, custom made) şi ne întâlnim cu nişte prieteni care au fost mai puţin norocoşi decât noi, ceea ce ne întăreşte convingerea că prezentarea de fineţe a făcut diferenţa în acea zi.
Încântat de surprizele plăcute din prima zi, l-am luat cu mine de fiecare dată când am mai pescuit de atunci. Am prins cu el bass şi ştiucă la voblere, rotative şi chiar năluci suple nelestate, legate offset şi l-am studiat în amănunţime, găsindu-i şi alte calităţi, dar şi câteva defecte. Blank-ul nu este perfect drept, are o deviaţie laterala de 1-2 mm pe vârf, pe care nu prea am putut să o fac vizibilă pe o fotografie, dar care se vede cand te uiţi prin inele, are o porţiune de spumă pe rear grip care nu este finisată foarte bine, nu are foregrip (unii consideră asta o calitate pentru că stau cu degetul pe blank, mie îmi place să aibă şi aici nu se justifică lipsa lui, pentru că blank-ul este suficient de sensibil). Are un sistem de prindere a nălucii grozav, atât din cauza poziţionării, care nu deranjează nici la pescuit (cum se întâmplă la Avid, de exemplu) nici la transport cu năluca agăţată, cât şi din cauza formei care permite agăţarea gumei legată offset fără să fie necesară scoaterea vârfului cârligului din nălucă. Băţul stă bine în mână, este bine echilibrat, înţeapă excelent şi este perfect pentru aplicaţii de fineţe la peşti mari.
Concluzii despre băţul testat:
Plusuri | Minusuri |
---|---|
Uşor, 137 grame cântărit cu cântar digital de precizie | Blank-ul uşor deformat la vârf |
Foarte bine echilibrat | Finisaje conform clasei de preţ medii |
Sensibil | Lipsă foregrip (minus subiectiv) |
Blând şi permisiv pe vârf, cu rezervă mare de putere pe talon | |
Se comportă excelent în drill, nu am avut rateuri la înţepare | |
Spor de distanţă şi precizie în aruncare | |
Sistemul de agăţare a nălucii | |
Preţ decent (sub 100 Euro în magazin) |
Acum vă las pe voi să descoperiţi mai departe calităţile şi defectele acestei lansete de fineţe, care pe mine m-a cucerit şi mă grăbesc să închei acest articol pentru că am încă ceva urgent de scris. Băţul este excelent pentru clasa lui de preţ, este adevărat ca am avut în mână lansete cu un feeling mai plăcut, dar aveau un preţ de două-trei ori mai mare, lucru confirmat şi de un telefon primit de la unul din colegii de club chiar în timp ce scriam aceste rânduri: ”băi… şi celelalte din gama Skeet Reese Micro Honeycomb sunt super, Adelin şi Ştefan au cerut câte unul să-l testeze şi nu mai vor să le dea înapoi”.
Am deja încă o fereastră de Word deschisă şi încep un nou articol care va apare pe toate forumurile de pescuit la răpitori. Începe aşa: ”vând urgent All Star Titanium, custom made, 7’6″,1/8-3/8, până nu demult cel mai bun băţ al meu pentru aplicaţii de fineţe …”
foto: Adrian Spiac şi Doru Someşan
Te rog spune de unde ai cumparat forfecuta ca io am incercat cu alta sc
ula , operatia a esuat si naluca sa agatat la prima aruncare!?
Oricum betele is beton!!
de pe Cabela’s e forfecuta 🙂
(luata anul trecut)
Sorry ,mi sa parut ca e ustensila medicala!
Intrebare: De ce este montata agatatoarea in spatele mulinetei? Exista un rationament anume?
Am vazut ca se pratica solutia asta si de catre unii rodbuilderi.
O posibila explicatie este ca zona de deasupra de maner, unde mana vine in contact cu blankul in timpul pescuitului, sa nu fie incarcata cu prea mult epoxy.
Al doilea motiv, mai practic zic eu, poate fi acela ca daca agatatoarea este montata deasupra manerului, sunt sanse ca in timpul lanseului firul sa se incurce in agatatoare.
Eu am patit-o cu o lanseta de baitcasting. Mi se incurca destul de des, incat l-am o partida de pescuit l-am rugat pe Andrei sa o dea jos. N-a stat mult pe ganduri, a incalzit matisajul cu bricheta si a smuls agatatoarea cu un patent. 😀
Daca-i in fata mulinetei se incurca firul, te deranjeaza la lansare, cand cari lanseta in mana si ai un vobler agatat…
Lamiglasul pune agatatoarea mult in fata mandrinei, ceea ce-i mult mai ok decat daca-i aproape, dar cam agati scaunele masinii cand te muti dintr-un loc in altul.
Dorule, la ce scor sunt?
396 lei
Da cu guma aia ce-ai avut ?… de-ai ciopartzit-o in halu ala
pretul e ok,mersi Doru.
si buna dimineata soare(Andrei). cf?
Andras, daca citeai articolul gaseai si explicatia. N-am avut gume de offset la mine.
Am ramas dezamagit de faptul ca mi-ati sters mesajul.
n-am primit niciun mesaj, Ionut.
despre ce-i vorba?
La fel de dezamagiti am ramas si noi de comentariul tau.
Razvan…este vorba de libertatea de exprimare.
Nu am gresit cu nimic…nu am injurat..nu am vorbit urat…nu am criticat lanseta cu pricina.
Doar mi-am zis parerea cu privire la modul de promovare a acesteia…si probabil la modul cum o sa se schimbe acest sit..din unul foarte apreciat de mine(pentru ca aici gaseam articole bune, la obiect, fara publicitate mascata etc.)in unul in care interesele publicistice o sa primeze…ca urmare am zis ca nu o sa am incredere in aceste review-uri.
Este ok si pot intelege faptul ca unii pescari buni semneaza contracte de promovare a unor produse..dar aceasta promovare se poate face cu mai mult profesionalism…fraze de genul”băi… şi celelalte din gama Skeet Reese Micro Honeycomb sunt super, Adelin şi Ştefan au cerut câte unul să-l testeze şi nu mai vor să le dea înapoi” au de obicei efectul invers decat cel dorit.
Pescarul de rand(dupa ce a citit posturile…in rubrica echipamente.. a lui Adelin de exemplu de pe rapitori.ro)nu va avea incredere in acest review.
Numai bine.
Bun, ti-am inteles punctul de vedere si temerile.
Dar, dupa cum cred ca ai observat deja, nu dorim ca acest blog sa fie sau sa devina unul de polemici. Doresti sa intrebi autorul ceva legat de lanseta, cu siguranta iti va raspunde. Ai vazut seria de lansete si ai propriile opinii, foarte bine, noi ti le respectam.
Haide sa ne oprim aici, ca sa nu mai fie nevoie de burete.
Ionut, nu inteleg ce te deranjeaza la fraza cu pricina, este exact ce s-a intamplat si cum s-a intamplat, exact cuvitele pe care le-am auzit la telefon si care s-au confirmat ulterior.
In articol am enumerat toate partile bune si toate partile rele pe care eu le-am gasit in cca 20 de partide in care am pescuit cu aceasta lanseta.
In plus, lanseta respectiva am castigat-o la un concurs, nu am primit-o ca sa-i fac un review. Nu am nicio obligatie fata de Energofish sa laud unele produse si nici nu o sa promovez vreo data produse pe care nu le cunosc sau care nu m-au convins.
Scopul acestor comentarii este sa-ti spui parerea obiectiva despre produs (poate tu ai gasit si alte defecte sau calitati care mie mi-au scapat) si mai putin sa critici textul in sine, n-am pretins niciodata ca as fi vreun Sadoveanu si nu sunt citit pentru ”stilul literar”.
Ionut – nu trebuie sa citesti toate articolele :))… Nu esti obligat sa le ctesti… Ti-am fi inteles comentariile, daca Doru ar fi ridicat in slavi lanseta de parca ar fi fost cea mai buna de pe lume, dar a spus totul exact asa cum este…. Si Adelin si Stefan… chiar si-au tinut cate o lanseta…. de casting cu inele micro….
Daca nu-ti plac reviewurile pe bune… poti sa te limitezi la citit restul de articole din restul categoriilor… oricum ai de unde alege :)))…
Pana atunci…. iti urez fir intins si revenire rapida dintr-o iarna grea:))
Tin sa-l felicit pe Doru pt obiectivitatea cu care a scris acest articol. Daca cineva care a cumparat lanseta sau care a scuturat-o mai are ceva de adaugat il rugam sa o faca cu incredere. Eu chiar mi-am luat o lanseta de 6’4″ pt ca mi-a placut foarte mult….oricum e clar ca clubul lansetelor galbene e din ce in ce mai mare. :-)))))))
Vreau sa stiu si eu, ce inseamna “lure weight” si daca folosesc o lingura oscilante de 21 g la o lanseta cu actiune medie, 6-16 g o sa se rupa batul?
”Lure weight” inseamnna ”greutatea nalucii” si, daca depasesti greutatea inscrisa de producator pe lanseta, aceasta se poate rupe. Recomandarea mea este sa te incadrezi, pe cat posibil, in plaja de toleranta a lansetei, iar daca e nevoie sa o depasesti ocazional, nu forta aruncarea.
Lasati un comentariu
Ultimele galerii
ExpoAventuri 2013
Suntem in a doilea an cand participam la targul ExpoAventuri, si prima 87 pozeSarulesti – martie 2008
Pentru a nu repeta experienta de la Ghioroc, WSB a decis ca inaintea c 19 pozeCupa WSB Sarulesti
Imagini de la Cupa WSB Sarulesti 2008 31 pozeExpo Aventuri 2008
Imagini de la targul Expo Aventuri, 8-11 mai 2008 31 pozeCupa ARROW Valea Argovei
Imagini de la concursul desfasurat pe Valea Argovei, 17-18 mai 2008 17 pozeNe gasesti pe Facebook
Etichete
Parteneri
Arhiva
Scriem si aici
Ultimele articole
Ultimele comentarii
Cele mai comentate
Despre site
Desi numele poate trada, site-ul nu este unul exclusivist. Se adreseaza atat pescarilor de competitie cat si celor amatori, fiind dedicat in intregime iubitorilor acestui sport.
Membrii WSB cred in capacitatea educativa a acestui tip de pescuit si in potentialul lui de a ridica nivelul actual al pescuitului din Romania.