Fibra de sticla sau grafit?
Din primavara pana in toamna, cand apele sunt calde si rapitorii mult mai activi, mai dispusi sa se aventureze in masa si straturile superioare ale apei in cautarea hranei, pescuiesc majoritatea timpului la vobler. In general pe ape curgatoare – Mures, Crisuri si Dunare – cautand pestii in zone cu curenti medii sau puternici, pe care acestia le preferă.
Cu toate acestea, ani de zile am pescuit la vobler cu acelaşi echipament pe care il foloseam şi la alte stiluri (lingura, montura, jig). În general foloseam lansete cumparate de pe piata europeana, mult mai putin specializate ca cele de peste ocean.
Pescuind cu lansete destul de rigide si cu multifilament, in curent, aveam numeroase rateuri – fie pestii care atacau naluca adesea nu reuşeau sa o aspire din cauza ansamblului rigid, fie imi indreptau carligele atunci cand ma intalneam cu un exemplar mai mare. Nu mă pot plânge că nu am prins peste chiar şi cu un astfel de echipament nespecializat, însă numarul mare de peşti rataţi îmi dadea de gândit.
Intr-o prima fază am încercat lansete de pe piaţa americană concepute pentru pescuitul la steelhead. Mi-au trecut prin mană mai multe astfel de lansete, cum sunt St.Croix Avid, M şi MH, de 8’6’’ ft , Lamiglas G1307, de 8’6’’ft, M sau Lamiglas Certified Pro, MH de 8’9’’. Dintre toate cel mai bine se preta pentru aceasta aplicatie Certified Pro-ul, motiv pentru care de restul m-am despartit rând pe rând.
Citind unele forumuri ale pescarilor americani am observat că acestia folosesc bete specializate atunci când pescuiesc cu voblere, asa-zisele lansete de crank. Unii dintre ei preferă lansetele de grafit, pe când altii pe cele din fibra de sticlă. Eram curios sa vad cum arată, cum se comportă o lansetă concepută special pentru pescuitul cu voblere, însă toate lansetele de crank sunt de baitcasting. Ca atare, nu mi-a rămas decat varianta unei lansete custom pe un astfel de blank. Şi dacă tot e sa fie custom, atunci să fie pe un blank de fibra de sticlă.
Navigand pe forumuri, inclusiv pe cele ale unor rod-ruilderi americani şi ascultând ce mai zic unii care se pricep de pe la noi, m-am decis să imi cumpăr un blank de la Seeker, din fibra de sticlă E-glass în compozit cu bor. Dar care ? Cel mai apreciat de pescarii americani părea să fie SBS 706, de 7 ft şi 3/8 – 1 oz. Totusi aveam impresia că e prea puternic pentru voblerele de aproximativ 7-9 cm, cu care pescuiesc în majoritatea timpului. Mă tenta mai mult fratele sau mai mic, SBS 705, tot de 7 ft , dar de 3/8 – 3/4 oz. Dar despre ăsta nu gaseam nici o referire, toti lăudau SBS 706. Neputându-mă hotarâ pe care sa îl iau şi stiind că oricum voi face până la urma îmi va parea rău după celalat, le-am cumpărat pe amândouă.
După aproape două luni de asteptare (de parca mi-as fi comandat un JDM de care încă nu se apucase japonezul), am primit blancurile. La prima vedere am fost putin dezamagit. Pareau niste pari grosolani. Diametrele blancurilor la baza erau de aproape 2 cm, iar vârfurile ceva mai groase decât spunea producatorul, respectiv nr.5,5 şi 6, in loc de 5. M-a surprins faptul că blancurile aveau o actiune rapidă, la care nu mă asteptam de la o fibră de sticlă. Cu toate astea erau flexibile si cu rezerva considerabila de putere, ceea ce m-a mai linistit putin. De asemenea, m-a mirat greutatea lor redusă – 3 oz (85 gr) fiecare, ceea ce contrazicea prejudecata generală conform căreia lansetele de fibra de sticlă sunt mult mai grele decât cele de grafit.
Abia asteptam sa vad lansetele montate, asa ca l-am luat pe Andrei Sava in cantonament la mine acasa, i-am asigurat toate condiţiile de lucru şi creaţie şi dă-i bataie. In prima zi nu l-am lasat sa plece pana nu a terminat de finisat manerele de pluta, de lipit mandrinele, manerele si sistemul de contragreutati din capatul blancului. Am optat pentru un maner „split grip”, care în opinia mea dă lansetelor un aer mai exotic, mai custom. A doua zi n-a scăpat pană nu a terminat de matisat toate inelele Fuji Alconite New Concept, cu top Fuji SiC, iar in a treia le-a dat cu epoxi. Pe lângă că eram nerăbdător să văd rezultatul final, urma să plec peste câteva zile în Delta Dunării. Trebuia să ştiu dacă mă puteam baza pe noile achiziţii sau urma să duc cu mine alte lansete mai vechi.
O data finalizate lansetele, trebuia sa imi satisfac o prima curiozitate. Cat de grea este o lanseta de fibra ? Rezultatul: BS705 – 180 gr si BS706 190 gr, aceasta in conditiile in care ambele au montate in capat 3 contragreutati de 3/8 oz (31,5 gr) pentru o mai buna echilibrare a ansamblului.
Dupa o singura iesire la apa cu cele doua lansete eram deja lamurit: nu le iau decat pe astea in delta si inca doua de jig. Restul vor ramane acasa.
Au urmat 10 zile de pescuit intensiv, de dimineata pana seara. In Delta, apele mici si excesiv de eutrofizate de peste vara, au facut ca stiuca sa lipseasca aproape complet din ghioluri. Doar pe Lumina se mai prindeau marlite, foarte rar cate una peste kilogram. Imi doream foarte mult sa prind una mare, aşa incat am strecurat apa in special cu nalucile mari din trusa. In cele din urma am gasit stiucile retrase la apa mai adanca, pe Dunarea Veche. Bineinteles, in ultimele zile. Totusi am reusit sa prind cateva de 3,5 – 4 kg.
In pescuit, lansetele se comporta evident diferit de o lanseta de grafit. Diferenta nu vine din actiune, care cum spuneam este rapida, ci din rata de revenire a blankului care este mai intarziata decat la grafit. M-am obisnuit destul de greu sa controlez naluca dupa ce am pescuit ani de zile numai cu lansete de grafit. De aceea pot spune cu certitudine ca nu as recomanda o astfel de lanseta unui incepator, pe care mai mult cred ca l-ar incurca decat sa il ajute. In schimb in drill sunt minunate. Lansetele amortizeaza perfect zmuciturile pestelui, mai ales daca ai de-a face cu unul mai marisor si il obosesc foarte repede.
Am pescuit cu voblere, cu oscilante, cu rotative, cu shaduri mari in montura pe jig usor, deci cam cu tot ce am avut la mine. Betele se impaca cel mai bine cu voblere dar si in pescuitul cu shaduri mari recuperate liniar sau cu scurte stopari. De asemenea, mi-a placut cum se comporta cu rotative, cu care de altfel am si prins cele mai mari stiuci la aceasta iesire in Delta.
In cazul oscilantelor e ceva mai dificil de controlat evolutia acestora, insa dupa un timp am inceput sa imi intru in mana. Nu am reusit insa sa controlez prea bine nalucile de suprafata, in special popperele, cu BS705 din cauza varfului destul de moale. In schimb cu BS706, care are varful ceva mai gros (nr.6), se pot conduce rezonabil si astfel de naluci.
O alta indoiala pe care o aveam atunci cand am optat pentru lansete de fibra de sticla era legata de senzitivitatea acestora. Vor fi suficient de sensibile incat sa simt un tzak, un atac nefinalizat sau de cele mai multe ori ma voi trezi ca simt pestele abia atunci cand incarca blankul ? Ei bine, Seeker-ele astea chiar sunt niste lansete senzitive. Cunosc posesori de lansete Seeker care pescuiesc cu ele chiar si cu jiguri la salau. Nu stiu daca aceasta se datoreaza faptului ca in compozitia lor intra si fibre de bor sau datorita modului in care sunt construite, insa e cert ca sunt mai senzitive ca multe lansete de grafit cu care am pescuit.
Dupa intoarcerea din Delta sezonul de pescuit cu naluci reactive s-a cam incheiat, astfel incat urma sa astept o iarna intreaga pana la intalnirea cu un peste adevarat, care sa ma convinga cat pot duce noile lansete…
Ocazia a venit abia weekendul trecut. La prima ora, inainte de a se lumina de ziua, pescuind intr-un curent destul de rapid cu BS705-ul, voblerul Rapala Jointed Shad a intrat in coliziune cu un crap de apa curgatoare. Dupa un drill de vreo 10 minute, in care ma intrebam nedumerit ce peste voi fi avand in bat, ca nu scutura din cap ca salaul si nici nu slabea brusc firul ca somnul, submarinul a poposit pe mal pentru o scurta sedinta foto.
Spre amiaza am altoit cativa avati care au refuzat sa serveasca orice altceva decat Lucky Craft Pointer. Din pacate aia mai batrani nu au vrut sa se apropie de mal.
Insa abia spre seara am avut ocazia sa aflu cu adevarat ce poate batul. Pescuiam cu acelasi vobler ce s-a dovedit a fi norocos de dimineata. Mulinam lent cu usoare zvacniri din varful lansetei cand a dat in vobler scurt si sec. Intep, nimic. Cateva lanseuri mai tarziu imi da din nou, de data asta intep ca in butuc, insa butucul vine spre mine si apoi o ia in sus pe langa mal. E clar, somn!
Il intorc si trece din nou pe langa mine in jos. Trag de el asa cum imi doresc de cateva luni si iarasi reusesc sa il intorc spre mine. Abia acum se sperie cu adevarat si demareaza spre fundul apei, indoindu-mi batul din maner. Pun cu teama degetul pe tambur, gandindu-ma la firul de 10 lb pe care il aveam pe mulineta si la agrafa duo-lock din sarma extrem de subtire, cu care inainte dadusem la avat. Daca il scap in curent n-am nici o sansa. Reusesc sa il opresc si vine in sus, dar nu pentru mult timp. Repeta figura, coborand aproape vertical spre fund. Incerc sa o iau in jos pe mal pentru a-l trage intr-o zona unde sta apa, insa reuseste sa intre la prag si firul principal se taie instant. Se duce cu tot cu voblerul meu norocos. La revedere, drum bun imi zic, dupa ce dau cu cativa du**ezei dupa el.
Din pacate nu am avut la mine BS706-le, ramas acasa dintr-o nefericita inspiratie, pus frumos in rastel, avand pe el mulineta incarcata cu un Power Pro de 20 lbs. Dar asa se intampla intotdeauna, ala mare vine atunci cand esti cel mai putin pregatit.
Concluzia: Lansetelor de fibra de sticla merita sa li se acorde o a doua sansa. Nu sint nici pe departe atat de grele, atat de lipsite de vlaga si de insensibile cum erau cele de pe vremuri. Daca sunt montate cu componente de calitate, va asigur ca va vor face pescuitul mai placut decat multe lansete de grafit. In opinia mea, cel putin una ar trebui sa se regaseasca in arsenalul oricarui pescar de vobler.
felicitari razvane super articolul ma intrebam si eu de mult timp cum sunt blancurile seeker si articolul asta m-a luminat
Razvane, inca mai ai mulineta lui Scufita Rosie? 😛 Dar Abu Garcia ala de inox il mai ai? Am auzit ca vrei sa iti vinzi ansamblul de casting. Abu-ul il dai separat? Daca da, da un mail pe arad.ppl@gmail.com
Lasati un comentariu
Ultimele galerii
ExpoAventuri 2013
Suntem in a doilea an cand participam la targul ExpoAventuri, si prima 87 pozeSarulesti – martie 2008
Pentru a nu repeta experienta de la Ghioroc, WSB a decis ca inaintea c 19 pozeCupa WSB Sarulesti
Imagini de la Cupa WSB Sarulesti 2008 31 pozeExpo Aventuri 2008
Imagini de la targul Expo Aventuri, 8-11 mai 2008 31 pozeCupa ARROW Valea Argovei
Imagini de la concursul desfasurat pe Valea Argovei, 17-18 mai 2008 17 pozeNe gasesti pe Facebook
Etichete
Parteneri
Arhiva
Scriem si aici
Ultimele articole