Home » Reviews

LAMIGLAS MB 84 1E, un blank de referinta

15 septembrie 2010 15 Comentarii Scris de razvan

In state, preferintele pescarilor de crank in privinta specializarii lansetelor utilizate ii impart in doua tabere antagonice. Unii prefera lansetele de fibra de sticla, iar altii pe cele de grafit, argumentele pro si contra aruncate in lupta fiind nenumarate. La noi insa, numarul celor care pescuiesc cu lansete din fibra de sticla, desi in crestere, este inca destul de mic.

In urma cu cativa ani am pasit la randul meu in tabara fanilor fibrei de sticla si de atunci nu am mai folosit altceva pentru vobler. In cautarea lansetei perfecte, in timp mi-am construit cu ajutorul lui Andrei Sava cateva lansete pe blankuri de la Seeker sau Batson si mi-au trecut prin mana multe altele de la St.Croix, Daiwa, Lamiglas, Fenwick etc, de fabrica sau custom.

Mi-a placut in mod deosebit o lanseta Lamiglas din seria Skeet Reese destinata bass-ului, pe care am vazut-o la Sorin Lazea cu ocazia Cupei Salmo Sacalaia 2009. M-am decis sa imi fac o lanseta de baitcasting pe blankul respectiv pentru a acoperi partea de naluci medii si mari din geanta, care de cele mai multe ori ramaneau acasa in lipsa unui echipament potrivit cu care sa le pescuiesc.

Caracteristicile blankului sunt urmatoarele:

– model: Lamiglas MB 84 1E (comercializat sub semnatura lui Skeet Reese, in urma colaborarii sale cu firma Lamiglas), culoare honey;
– lungime: 7 ft;
– fir recomandat: 8 – 20 lbs;
– plaja de greutati recomandate: 1/2 – 1 1/2 oz.;
– diametrul blankului la baza: 0,775” (19,7 mm);
– diametrul blankului la varf: 6,5 x 1/64” (2,6 mm);
– greutatea blankului: 3 3/8 oz (95,5 gr.)
– actiune: rapida.

Impreuna cu Andrei am cautat componentele la firma japoneza Matagi, optand pentru o mandrina Fuji ACS de 17 mm, vopsita in negru lucios.
Pentru grip si foregrip am ales EVA deoarece se potrivea mai bine decat pluta cu blankul de culoare oranj, din punct de vedere estetic. Faptul ca EVA este ceva mai grea decat pluta nu m-a deranjat in aceasta situatie. Dimpotriva, greutatea respectiva fiind plasata in zona butt-ului ajuta la o mai buna echilibrare a ansamblului, astfel incat nu a mai fost nevoie de lest suplimentar.

In privinta inelelor, fiind vorba de un blank heavy m-am hotarat sa folosesc Fuji Alconite, considerand ca greutatea lor cu cateva grame in plus fata de mai scumpele inele SiC nu justifica diferenta de pret, in cazul de fata. Pe varf am montat un Fuji SiC, ceva mai durabil decat Alconite, avand in vedere ca pescuiesc in majoritatea timpului cu fir textil iar inelul de varf este cel mai expus la eroziune.

A iesit o frumusete de lanseta, cu o lucratura impecabila si foarte bine echilibrata. Unii prieteni care au incercat-o s-au mirat cat este de usoara, desi la aproximativ 170 gr lucrurile nu stau chiar asa pentru o lanseta moderna. S-a demonstrat inca o data ca este mai important ca lanseta sa fie cat mai bine echilibrata, decat sa aibe cu orice pret o greutate cat mai redusa.

Din nefericire insa sezonul propice pescuitului cu voblere se incheiase mai inainte ca mulineta de baitcasting cu care urma sa o echipez sa ajunga la mine. Prin urmare, de-a lungul a cateva luni doar m-am uitat la ea, asteptand sa se coaca precum bananele invelite in ziar de pe dulap, pe care colegii nostri mai tineri nu le-au apucat.

Comparand aceasta lanseta cu o alta similara dar de spinning, construita de asemenea pe un blak celebru – Seeker BS 706, pot spune ca cea despre care vorbim imi place mai mult.

In privinta greutatii celor doua blankuri, producatorul Seeker nu afiseaza greutatea blankurilor sale, dar dupa lungi sapaturi pe net am afat faptul ca blankul despre care vorbim ar cantari in jur de 3 oz (85 gr). Deci Seeker-ul ar fi cu aproximativ 10 gr. mai usor decat Lamiglas-ul.

La baza blankul Seeker (0.785”) este mai gros in diametru decat Lamiglas-ul (0.775), iar la varf sunt de acceasi grosime, desi in unele cataloage Seeker-ul este mentionat a fi mai subtire decat in realitate (6 sau chiar 5.5). In portiunea de mijloc, Seeker-ul este vizibil mai gros decat Lamiglas-ul si se subtiaza mai brusc inspre varf.
In ce priveste modul in care cele doua blancuri se indoaie in sarcina, pe varf Seekerul este mai moale, apoi se intareste brusc spre deosebire de Lamiglas, care are o actiune mai progresiva. Lamiglas-ul este mai puternic in zona butt-ului, ceea ce inseamna o rezerva mai mare de putere.

In ce ma priveste, la aceeasi lungime si greutati apropiate, prefer actiunea mai progresiva a Lamiglas-ului in detrimentul celei destul de discontinue a Seeker-ului.

In primele iesiri de dupa dezghetarea apelor am pescuit doar cu voblere mari, de stiuca, pentru care imi facusem lanseta, cum ar fi Rapala Super Shad Rap, Rapala Original Floater 18 cm, , Rapala Magnum, Rapala Magnum Countdown, Salmo Fatso, Salmo Fatso Crank, Salmo Slider, Salmo Skinner etc. N-am avut probleme in a le lansa, desi greutatea unora dintre acestea depaseste bine cele 42 gr recomandate de cei de la Lamiglas. Dar din pacate apele de pe la noi nu mai gazduiesc de mult pesti care sa se dea la astfel de naluci, asa incat am fost nevoit sa incerc si altele mai mici.

Incalzirea vremii a deschis adevaratul sezon de vobler pe Mures. Inca neincrezator pe deplin in capacitatile baitcastingului, luam tot timpul cu mine doua lansete: Seeker-ul de spinning pentru naluci mai mici si Lamiglas-ul pentru crank-uri mari de adancime. Am fost placut surprins sa constat cat de usor recuperam cu mulineta de baitcasting voblere de adancime cum sunt Rapala Dives-To 10, 14, 16 sau 20 ft, Rapala Risto Rap, Rapala Fat Rap etc. Dar puterea superioara a mulinetei de baitcasting nu face doar recuperarea mai usoara. Dupa un timp am observat ca mana cu care tin lanseta imi oboseste mai putin in cazul unui pescuit solicitant in curent tare, decat atunci cand pescuiesc cu echipamentul de spinning.

Din ce in ce mai atasat de noua jucarie, am dat uitarii scopul pentru care mi-am construit lanseta si am trecut la voblere mai mici. Am servit salailor voblere ca Lucky Craft Moonsault 200 CB, 250 CB, 350 CB, Lucky Craft Flat CB DR, Lucky Craft LV 200 si 500, Yo-zuri Hardcore 75, Yo-zuri Hardcore Drum, Rapala Jointed Shad Rap 5 si 7 cm, Rapala Shad Rap 7 si 8 cm etc. Modul in care se incarca batul in lanseu, chiar si cu voblere sub greutatea minima de 14 gr. recomandata de producator, m-a determinat sa il folosesc din ce in ce mai des.
In timpul acesta Seekerul statea mereu sprijinit de geanta, iar dupa un timp nu l-am mai luat cu mine. Devenise un obiect de care ma puteam dispensa.

Am folosit lanseta chiar si la avat, cu voblere destul de mici raportat la caracteristicile ei, cum sunt Rapala Team Esko de 7 cm / 6 gr, Rapala Shad Rap de 7 cm / 7 gr sau Yo-Zuri Hardcore SH-60 SP de 6 cm / 6,5 gr etc, pe care le-am pescuit absolut decent, fara probleme. Ar mai fi de amintit celebrele, de acum, Salmo Thrill. care la 7 cm / 12 gr sau 9 cm / 18 gr. sunt destul de dificil de folosit (din cauza greutatii relativ mari) cu o lanseta specializata de avat, dar care cu Lamiglas-ul pot fi pescuite lejer.

Insa momentul testului de anduranta a lansetei a venit abia intr-o seara de vara, cand intr-una din peregrinarile mele pe Mures m-am intersectat cu un card de mrene mari pornite pe scandal. Am pescuit cu deep divere maricele in curent foarte puternic, asa cum se vede din filmuletul de mai jos. N-am avut dificultati in a controla lupta nici chiar cu cea mai mare dintre ele, care se invartea in jurul a 5,5 kg. Cine a prins macar o data mreana in viata lui stie ca nu se lasa batuta cu una cu doua. Iar cele de peste 3-4 kg sunt in stare sa smulga triplele din vobler sau sa dezdoaie inelele despicate pentru a-si salva pielea.

In ce priveste senzitivitatea lanstei, consider ca este decenta, comparabila cu cea a unor lansete de grafit cu scrim de fibra de sticla, cum sunt majoritatea ce se comercializeaza in magazinele de pe la noi. Nu am avut dificultati in a pescui chiar si la jig cu Lamiglas-ul, in special dupa stiuca cu silicoane de 10-14 cm montate de jiguri de 5-7 gr. M-as incumeta chiar si la o partida de salau, insa nu am avut inca prilejul unui astfel de test pe o apa populata rezonabil.
Bineinteles ca fiind din fibra de sticla, lanseta nu se poate ridica la nivelul uneia de jig pursange, dar la o adica cu siguranta nu vei face foamea cu ea pescuind la jig.

In concluzie, desi mi-am completat arsenalul cu acest Lamiglas gandindu-ma in primul rand la nalucile mari destinate stiucii si somnului, am ajuns sa o o folosesc si la alte specii, cu volbere din aproape toate categoriile, mai putin cele light. Cu toate ca nu exista lanseta universala, cea despre care am vorbit s-a dovedit a fi probabil cea mai multitalentata dintre betele pe care le am. In acest timp, pe unele dintre ele a inceput sa se aseze praful.

15 Comentarii »

  • andrei-ovidiu a scris:

    Subscriu la cele mentionate mai sus de Razvan…desi mai dau inca pe Olt la voblere si linguri dupa avati cu grafit, pe drum fiind si un Avid 8’6″ 3/8-1 oz., m-am indrgostit si eu de Lamiglas Skeet Reesse 7′ 1/2-1 1/2 oz (varianta de spin) cu care am am prins pana acuma numai avati si somnici…dar in 2-3 saptamani isi dau drumu si muskie-urile de Olt si punem lanseta la treaba si cu linguri si voblere mari la cumetre. O lanseta excelenta din toate punctele de vedere. Sticla nu trebuie deloc neglijata, dimpotriva, mie mi-a palcut atat de mult incat mi-am mai achizitionat si un Seeker E-Glass/Bor 7′ Medium pana in 17 gr, dar care este de o versatilitate iesita din comun, lansand perfect voblere de 3-4 gr de clean si voblere si linguri medii de 7-12 gr.:D

  • marius a scris:

    citeam despre lanseta dar filmuletu ala…. nu mai zic nimic,incredibil ce mreana frumoasa, tot respectul pt eliberare un exemplu pentru multi dintre noi

  • semlecangheorghe a scris:

    Super tare articolul.Unuii “guru” in materie de pescuit considera ca mreana se poate captura doar prin mijloace specifice stationarului,si n-au avut in viata lor asemena drill….

  • Sorin a scris:

    E lanseta cu care m-am naravit la baitcast . Toata lumea cand ma vedea cu galbeneala ma intreba cum merge E21 :))
    Am dat si la salau cu voblere rattling pe linie de FC si e ….ceea ce trebuie .
    La jig daca treci de ,,incomfortul” unei sticle in loc de batzosul grafit ….nu scapa nici un salau in drill…

  • Adrian a scris:

    Foarte frumos articolul…Pot sa spun ca datorita acestui articol si a recomandarilor facute de Razvan si Andrei,urmatoarea lanseta va fi facuta pe blank-ul de mai sus…Si se stie si de cine va fi facuta….

  • radu a scris:

    super articolul, Răvan cam cât te-a costat cu totul lanseta, sunt foarte interesat şi eu de acelaşi model?

  • Razvan (autor) a scris:

    Nu imi amintesc precis cat a costat. De fapt nici nu am facut un calcul exact avand in vedere ca am luat “piesele” pe bucati, nu toate o data. Intai blancul, apoi gripul si mandrina, apoi inelele, apoi am platit manopera…
    Oricum, a costat ceva mai putin decat lanseta de fabrica si a iesit exact cum am vrut.

  • radu a scris:

    mersi de informaţii, oricum lanseta a iesit super, mult mai arătoasă decât produsul de fabrică.

  • Stefan a scris:

    Radule,
    nu-l mai pune pe Razvan in situatii sensibile, ca citeste si nevasta-sa blogul asta, iar laura cu siguranta ca nu e la curent cu preturile reale si cu bugetele alocate de sotiorul ei pentru scule de pesti.

  • radu a scris:

    Stefan, ai dreptate,eu am facut odata greseala de a-i spune nevestii cat m-a costat o mulineta si de atunci nu mai am liniste… cand vine vorba de pescuit.

  • Ionut Trotea a scris:

    Razvan, cat te a costat constructia acestei lansete cap-coada?

  • Razvan (autor) a scris:

    Nu imi amintesc pentru ca e mult de atunci. Lanseta e de pe vremea cand Sava inca locuia cu parintii si lucra in camera pe care o impartea cu surioara.
    De atunci s-au schimbat multe, acum e om insurat si are atelierul sau… 😀
    S-au schimbat pana si preturile de atunci.

  • Lansete custom, da sau nu in favoarea rodbuilding-ului ? | Pescuit Rapitori a scris:

    […] despre acest tip de lanseta de stiuca exceptionala cu reactive (in special linguri) gasiti aici. Lanseta a fost cumparata SH de pe un forum, deci nu am comandat-o eu dar este lucrata foarte bine […]

  • Lanseta custom | Pescuit Rapitori a scris:

    […] despre acest tip de lanseta de stiuca exceptionala cu reactive (in special linguri) gasiti aici. Lanseta a fost cumparata SH de pe un forum, deci nu am comandat-o eu dar este lucrata foarte bine […]

  • alinburax a scris:

    salut o intrebare te rog cu ce mulineta l-ai imperecheat?

Lasati un comentariu

Adaugati comentariul mai jos, sau trackback de pe site-ul tau. Te poti abona la comentarii via RSS.