Home » Reviews

Vrei emoţii, încearcă Thrill

13 august 2012 8 Comentarii Scris de razvan

O seara linistita de vara. Soarele e la doar o palma deasupra orizontului si nu mai are puterea de peste zi. Muresul, cu apele scazute din cauza arsitei, curge linistit la vale. Pestii sunt inactivi, toropiti si ei de caldura.

Ajung intr-un loc unde, pe mijlocul raului, un trunchi de copac ingropat pe jumatate in prundis sparge cursul monoton al apei, formand un V larg, in interiorul caruia apa bolboroseste in primii metri, pentru ca apoi sa se linisteasca. Stau cateva minute fara a lansa, sa vad daca e vreun rapitor in zona. Un avat ataca obletii la vreo 15 metri in josul apei. Nu trece mult timp si rapeste a doua oara, chiar in spatele busteanului. Imi este limpede ca avatul tocmai a iesit la vanatoare, acum ca s-a mai racorit. Si nu e unul mic !

Distanta de la mal pana la locul fierbinte din mijlocul raului este de aproximativ 40 de metri, fapt ce imi limiteaza destul de mult alegerea unui vobler din trusa. Imi face cu ochiul un Salmo Thrill de 9 cm, RBL, cu un pattern natural, foarte asemanator unui oblete, pe care il prind in agrafa fara sa stau prea mult pe ganduri.

Astept ca avatul sa isi tradeze pozitia. Dupa cateva minute rapeste din nou in partea de jos. Ii las putin timp sa urce pe curent si lansez la vreo 15 metri dincolo de bustean, caci nu vreau ca zgomotul aterizarii voblerului sa il sperie. Recuperez in ritm alert, paralel cu trunchiul de copac, cu zvacniri usoare din varful lansetei. Avatul ataca furibund voblerul si imi ia din prima plecare cativa metri de fir. Oboseste insa repede din cauza apei calde si in surta vreme poposeste pe mal: 4,5 kg.

Un avat bine imbracat la Salmo Thrill 9 cm

Un avat bine imbracat la Salmo Thrill 9 cm

Alt unghi, acelasi personaj

Alt unghi, acelasi personaj

Ar fi bine, poate, daca lucrurile ar fi mereu atat de simple. Insa avatul este un peste care ne lasa de multe ori cu ochii in soare, nevrand sa puna gura pe nimic, in timp ce continua sa atace la vedere bancurile de obleti. Nu o data am acumulat mari frustrari pe malul apei fara a reusi sa prind vreunul din avatii care rapeau frenetic la suprafata. Dar de aceea e atat de frumos pescuitul…

Una din posibilele solutii pentru a veni de hac avatilor mari, caci cei mici nu fac obiectul discutiei noastre, poate fi voblerul Salmo Thrill de 9cm.

Desi a aparut de cativa ani in oferta celor de la Salmo, urmandu-l la scurt timp pe fratele sau mai mic de 7 cm, in opinia mea este un vobler inca destul de putin inteles. Am intalnit nu de putine ori pescari care au renuntat repede la el, descumpaniti de faptul ca Thrill-ul nu vibreaza ca alte voblere…

Insa Thrill-ul are alte calitati decat vibratia, care il fac de nelipsit in trusa unui pescar de avat.

Salmo Thrill de 7 si 9 cm

Salmo Thrill de 7 si 9 cm

Este un vobler gandit special pentru pescuitul avatului, avand o forma ce imita foarte bine obletele, hrana favorita a acestuia.

Thrill-ul de 9 cm cantareste 25 gr, fapt care alaturi de forma sa aerodinamica permite lanseuri foarte lungi, indiferent daca pescuim cu echipament de spinning sau de baitcasting. Este un avantaj ce poate face diferenta atunci cand avatii mari rapesc in larg, la distante considerabile fata de mal. Astfel de situatii se intalnesc adesea pe raurile mari sau pe Dunare, precum si sub baraje.

Este produs in 4 culori, din care doua foarte apropiate de aspectul natural al obletelui – OB (olive bleak) si RBL (real bleak), recomandate pentru ape limpezi si doua cu reflexe matalice – HBL (holo bleak) si BMB (black metallic bleak), ce reflecta razele soarelui sub forma unor flash-uri, fiind astfel mai usor de reperat de catre rapitor in ape ceva mai tulburi.

Probabil cea mai ciudata caracteristica Thrill-ului este barbeta montata perpendicular pe axul orizontal al voblerului. Modul in care este dispusa barbeta, in combinatie cu greutatea mare, raportata la volumul voblerului, fac ca acesta sa nu vibreze aproape de loc in plan orizontal, spre deosebire de alte voblere de tip minnow. Insa asta nu insemna nicidecum ca voblerul este lipsit de actiune. Dimpotriva, pe recuperare, voblerul oscileaza pe flancuri, miscare foarte asemanatoare cu aceea a obletilor ce inoata pe loc in curent sau cu a scobarilor care se scalda la soare pe vaduri cu apa mica. Daca recuperarea este intrerupta de scurte pauze, voblerul se scufunda balansandu-se destul de amplu pe flancuri, miscare de asemenea foarte incitanta pentru avatul care pandeste din adancuri.

Nu va imaginati ca daca Thrill-ul nu vibreaza in apa ca si alte voblere nu va fi simtit de rapitor. Barbeta sa si profilul acestui vobler dizloca mult mai multa apa decat o face un oblete de aceeasi dimensiune. Iar daca simturile avatului ii pemit sa sesizeze undele de presiune produse de un biet oblete, in mod cert nu va avea nicio problema in a gasi in masa apei o sursa mult mai puternica de stimuli, cum este acest vobler.

Un avat care a lovit de jos

Un avat care a lovit de jos

In privinta recuperarii voblerului, producatorul recomanda ca acesta sa fie pescuit cu varful lansetei ridicat in sus si recuperat rapid, astfel incat sa evolueze imediat sub pelicula apei. Insa tehnica recomandata de producator, probabil cea mai uzuala, nu este singura posbila.

Voblerul poate fi pescuit si la adancimi mai mari, atunci cand avatii se hranesc in straturile de mijloc ale apei. Intr-o astfel de situatie, recuperarea nu va mai fi atat de rapida. Stopajele scurte, in care voblerul cade spre substrat balansandu-se, pentru ca apoi sa zvacneasca inainte ca si cum s-ar speria de ceva, se pot solda adesea cu cativa avati in plus.

Alteori, avatii nu ataca in apa deschisa ci prefera ambuscadele in marginea unor suvoaie, unde pandesc de dupa bolovanii sau alte structuri imerse cardurile de pesti care urca pe firul apei, cautand astfel conjuncturi in care pot vana relativ usor, fara prea multa risipa de energie. In astfel de situatii, un Thrill de 9 cm poate fi pescuit foarte eficient recuperat lent, cu pauze. Greutatea sa relativ mare il face sa stea aproape pe loc intr-un astfel de curent puternic, uneori chiar fara a se scufunda, expunandu-si ademenitor flancurile.

Destrangeti la limita frana mulinetei, altfel riscati sa ramaneti fara lanseta !

8 Comentarii »

  • neagu silviu a scris:

    Iara Podul Rosu!! Cred ca o sa- mi fac buletin de Arad !!

  • Razvan (autor) a scris:

    Pai hai.
    Chiar te invitam ca sa ne arati pe unde mai stau salaii (specialitatea ta), ca n-am mai vazut coada de salau din primavara ! 😛

  • Ilie a scris:

    Razvan vezi ca ai o mica greseala in articol : “Este produs in 4 culori” – De fapt este produs in 6 culori 🙂 Ai uitat de noile culori : BF si SGH

  • Razvan (autor) a scris:

    Cele doua culori la care faci referire nu apar nici pe saitul producatorului si nici pe cel al importatorului din Romania. Dupa ce am sapat putin, am aflat ca noile culori apar in oferta Salmo ca noutati 2013.
    Multumesc pentru completare.

  • robert a scris:

    Ilie stie….

  • neagu silviu a scris:

    Lasa ca a prins Sava cat pentru toti la un loc !!

  • Timbota a scris:

    Foarte fain articolul, ca de altfel si altele ale tale; foarte documentat si fara secrete. Ar putea lua si altii exemplul asta. Uneori iti ia ore intregi pe malul apei sa intelegi evolutia corecta pentru o naluca.

  • Daniel a scris:

    Buna! Sunt novice in spinning si doresc sa ma sfatuiti ce ar fi mai bine sa folosesc la pescuitul avatului, voblere sau oscilante…rotative, si daca e necesar sa folosesc un inaintas mono pt firul textil? Multumesc

Lasati un comentariu

Adaugati comentariul mai jos, sau trackback de pe site-ul tau. Te poti abona la comentarii via RSS.