Home » Do It Yourself

Rodbuilding, trendul custom

14 ianuarie 2009 7 Comentarii Scris de andrei

De ce? De ce o lanseta custom si nu una de serie?

Pentru mine e simplu… niciodata nu am gasit o lanseta perfecta, productie de serie. Ba nu-mi placeau inelele, ba nu-mi placea ceva la mandrina sau cum era terminat gripul, tot timpul parca era loc de mai bine.

Seeker

Cu siguranta si voi ati gasit unele “defecte” (lucruri care ati fi preferat sa fie altfel) la o lanseta de serie, indiferent unde sau de ce firma era produsa. Fiecare are o alta parere despre lanseta care i s-ar potrivi. Unii vor doar lansete aratoase si scumpe, sa stie ei ca au ce e mai bun. Nu-i condamn… mi se pare absolut normal.

Dar daca ati sti ca se poate mai bine de atat, ati face pasul catre custom?! Probabil ca da… singurul dezavantaj aici fiind asteptarea. Pana acum nu am gasit pe cineva caruia sa-i gasesc totul in comertul autohton pentru lanseta care si-o dorea, probabil doar daca prefera compromisuri, pe care personal nu le recomand.

Pentru una din lansetele pe care mi le-am finalizat recent am asteptat mai bine de 7 luni pana sa adun tot materialul de care am avut nevoie.

Daca credeti ca merita asteptarea pentru ceea ce va doriti cu adevarat..atunci ati gasit raspunsul la intrebare. Daca nu… va mai pot aduce o sumedenie de argumente.

Lansetele de serie sunt in general concepute pentru a putea fi pescuite cu cat mai multe tipuri de mulinete sau fire. Si intr-un fel e si normal sa fie asa. O lanseta conceputa pentru orice pescar.

Un alt motiv pentru alegerea unei lansete custom ar fi faptul ca lanseta pe care vi-o doriti nu exista decat in varianta de blanc, sau daca eventual doriti o lanseta de spinning pe un blank de casting sau viceversa.

Ce inseamna o lanseta custom?

O lanseta custom inseamna materializarea imaginatiei unui pescar prin maiestria rodbuilderului. Lanseta pe care urmeaza sa o pescuiesca,e adaptata si specializata pentru el si nu in ultimul rand mulinetei cu care are de gand sa o utilizeze (a se intelege diametrul tamburului si/sau greutatea mulinetei).

Multe din lansetele custom de la noi am observat ca au acelasi patern indiferent de client. Nu exista mare diferenta intre o lanseta de serie si o astfel de lanseta “custom de serie”, poate doar faptul ca cea de serie ar putea fi mai bine lucrata. Sunt de parere ca fiecare lanseta custom trebuie sa fie unica.

Dupa alegerea blancului, in mod normal un rodbuilder ar trebui sa puna mai multe intrebari decat clientul, asta pentru aflarea preferintelor celui din urma.

1. Inelele

Inele, in special pe lansetele L(ight) si/sau U(ltra)L(ight) sunt usor supradimensionate, incarcand excesiv blankul acel firav. O lanseta custom, adevarata, va avea de obicei inele mai mici, atent alese in functie de lanseta, mulineta si firul folosit. Unii rodbuilderi americani si japonezi au dus aceasta pasiune la extrem, ajungandu-se la formule matematice pentru alegerea inelelor in functie de lungimea lansetei, clasa si nu in ultimul rand in functie de diametrul tamburului mulinetei.

inele

Informatiile de acest gen se gasesc in revistele de specialitate. Vreau sa va spun ca diferentele in lanseu nu sunt chiar atat de mari pe cat v-ati astepta, dar exista imbunatatiri, pe care daca se poate de ce sa nu le facem.

La capitolul inele multi rodbuilderi fac cum au constatat ei ca e mai bine de-a lungul timpului. Indiferent cum fac, este in mare parte bine, pentru ca mai toti rodbuilderii isi propun incarcarea minimala a blancului cu inele, pentru pastrarea cat mai fidela a calitatilor sale originale .

Chiar daca lanseta este construita foarte bine si inelele sunt alese meticulos, daca doriti inelele cele mai usoare posibile, atunci iar trebuie sa apelati la un rodbuilder pentru ca nu foarte multe lansete sunt echipate cu inele de titan sau cu inelele de titan pe care le doriti.

2. Mandrina

Mandrinele sunt si ele de mai multe tipuri. Mai aratoase, mai usoare, mai practice, de spinning sau baitcasting.

rodbuilding

Singura mentionare pe care as putea s-o fac e sa nu alegeti mandrinele no name gasite la noi in comert, acestea fiind foarte grele si nefinisate. Fuji, Batson si Matagi sunt cele pe care vi le recomand cu caldura. Alegerea mandrinei tine mai mult de gusturi toate fiind in mare masura la fel de practice.

3. Arborii

Arborii folositi la mandrine sunt de 3-4 feluri. Sunt cei din spuma rigida produsi de flexcoat, care sunt si cei mai usori; banda adeziva de hartie; arbori de grafit, cu care daca nu aveti experienta pot crea probleme; arbori metalici, care sunt folositi de foarte putini rodbuilderi, fiind nevoie de un strung pentru confectionarea lor.

Cel mai simplu de utilizat sunt cei facuti din banda adeziva de hartie. Au insa un dezavantaj. Daca nu sunt bine izolati, vor putrezi in timp.

Eu ii prefer pe cei din spuma rigida, putand sa ii utilizez cum ma taie capul, fiind si foarte rezistenti in timp.Cei din grafit si metal sunt mai rar utilizati.

4. Gripul

In industrie exista 2 tipuri de gripuri din diferite materiale. Cel clasic si cel mai des intalnit este full grip-ul, split grip-ul fiind o aparitie mai recenta din dorinta pescarilor de a avea lansete din ce in ce mai usoare.

Fuego

Avantajul unui split grip fata de un full grip este evident cand ajungem cu lanseta la cantar. Singurul moment cand sunt un dezavantaj este cand avem de-a face cu un blanc greu, care va parea dezechilibrat in final.

Se pot folosi contragreutati ajustabile(balancers) pentru a controla centrul de greutate al lansetei. Singurul dezavantaj este ca aceste contragreutati ajustabile nu sunt tocmai ieftine, putand fi la fel de scumpe sau chiar mai scumpe decat gripul in sine. Se poate folosi si plumb pentru contragreutate ramanand la latitudinea(imaginatia) rodbuilderului de cum va finaliza buttul(“fundul”) lansetei.

5.Buttcap-ul sau buttul gripului, se refera la portiunea de final a gripului. Este “capatul lansetei”, simbol al rabdarii rodbuilderului de a “termina” lanseta adecvat. Acest element poate strica sau imbunatatii estetica lansetei. Am vazut butcapuri dintre cele mai ciudate, unele frumoase altele mai putin frumoase. Unele nici nu le-am vazut, caci lipseau.

Fiecare rodbuilder are datoria sa finalizeze lanseta cat mai elegant, fie dupa imaginatia proprie fie dupa preferintele clientului. Este unul din elementele care arata rabdarea si atentia pentru detaliu a unui rodbuilder. Din pacate nu de putine ori lanseta este foarte bine facuta, matisata, inelele pozitionate perfect, gripul frumos, dar cu un butcap neglijat, care strica tot aspectul lansetei.

Am vazut o groaza de butcapuri finalizate doar cu o fasie de pluta de 1-2mm asemeni celei pentru suporturi de pahare gasita la metro. Altele din eva finalizate cu o bulcaiala neuniforma de epoxy nicidecum cu un aspect profesional. Cereti rodbuilderului care va face lanseta sa o finalizeze cum se cuvine, sau cel putin un exemplu(poza) a cum ar arata acesta in final. Nu de alta dar nu cred ca doriti surprize neplacute pe cheltuiala proprie.

Butcap

Buttcapul este unul dintre elementele care pot personaliza foarte puternic o lanseta, un element de semnatura, sau un element care afiseaza personalitatea pescarului sau a rodbuilderului.

6.Epoxy

Epoxiul este unul dintre cele mai importante elemente. Epoxiul folosit la imbinarea componentelor este diferit de epoxiul folosit pentru finisarea matisajelor. Exista zeci de tipuri de epoxy disponibile din care se poate alege.
Singura mentiune la utilizarea epoxiului ar fi pentru cei care fac lansete sau se apuca de asa ceva este sa aiba grija la elementele folosite pentru manipularea acestuia fiind foarte usor contaminabil, rezultand intr-un finisaj neintarit, cu pete sau cu gauri. Un lucru cu siguranta nedorit.

7. Ata pentru matisaj

Ata este de foarte multe feluri. Cele mai des folosite sunt cele de nylon simple sau NCP(No Color Preserver). Cele simple nu-si pastreaza culoarea, care dupa aplicarea rasini epoxidice se inchide foarte mult. Ata NCP isi pastreaza culoarea initiala.

La noi exista un crez ca ata NCP nu este buna deoarece nu absoarbe epoxiul. Este complet neadevarat acest crez, in SUA fiind builderi(care din asta traiesc) care folosesc astfel de ata de zeci de ani fara sa fi avut vreodata probleme. Daca ar fi fost asa cum se spune, cu siguranta ar fi disparut din comert cu foarte mult timp in urma.

Este adevarat ca ata normala va absoarbe putin mai mult epoxy, dar asta nu inseamna ca cea NCP nu este buna.

matisaj

Un exemplu concret este: toate lansetele JDM sunt construite cu ata metalica sau NCP. Daca doriti ca ata de matisaj sa fie de o culoare anume nu ezitati sa o cereti.

Matisaj

8. Blancul

Blancul este elementul esential in constructia unei lansete. Singurul lucru pe care l-as avea de mentionat aici este ca spine-ul unei lansete exista si ca lanseta trebuie construita ca atare. Nu de putine ori ignoram spine-ul din cauza unei curburi indecente a blancului. Spine-ul nu este pe atat de important pe cum ati crede in special in lansetele care se folosesc la noi, neputand sa apara torsiuni suficient de mari incat sa provoace pagube. Unii ar contesta acest lucru, dar fara prea multe argumente.

Oricum, un blanc construit corect este acel blanc care este construit fie folosind corect pozitionarea spine-ului fie construit in asa fel incat sa nu fie vizibile micile imperfectiuni ale blancului.

Asadar am enumerat mai sus o parte din motivele care v-ar determina sa alegeti o lanseta custom si lucrurile care merita o atentie aparte in luarea deciziei. Restul e personalizare.

7 Comentarii »

  • Giani a scris:

    abia astept sa-mi vad lanseta terminata !!!

  • Spiac a scris:

    stai la rand ticule! :))

  • Andrei (autor) a scris:

    Ce lansete?Iar aveti halucinatii?! tre sa le termin pe-ale mele inainte:))

  • bumb a scris:

    cand le termini …sa ma anunti pls si p mine 😀

  • Gabi a scris:

    Salut. Am achizitionat un Quantum QTS665F 6’6″ XF MH 1/8 to 3/4 … Are o greutate f mica, de 3,5 oz. Problema sta in felul urmator…. e cam grea spre varf, orice mulineta i-as pune, la fel se comporta. Am pe ea o daiwa exceler de 2500. Precizez ca o folosesc la salau, si ca m-ar interesa sa-i schimb inelele cu unele cu picior scurt (primele 4-5).. asta doar la recomandarea ta. Spune-mi te rog cum putem lua legatura. Multumesc anticipat

  • madalin a scris:

    sal …zimi si mie te rog unde gasesc in romania ata matisaj npc…m-ar interesa negru si rosu …te rog dami si mie un mail la just_me_joker@yahoo.com sau un sms la 0766199058 ca am tot cautat dar nu gasesc pe nicaieri ,te rog mult

  • florian a scris:

    salut! am avut ghinionul sa-mi rup lanseta. o baracuda jerk de baitcastingwww.eufishing.com/produs/2/4/1342/Lanseta-bait-casting-Baracuda-Jerk-2102.html. as dori sa refac doar trosonul de sus.te rog da-mi un mail(kappyracing@yahoo.com). multumesc!
    cu respect ,florian!

Lasati un comentariu

Adaugati comentariul mai jos, sau trackback de pe site-ul tau. Te poti abona la comentarii via RSS.