Home » De la cititori, Jurnal de concurs

Locul 3 la Bass pe Mississippi Rivier

7 iunie 2016 5 Comentarii Scris de wsb

Lucian Marginean este un pescar roman stabilit in Chicago, USA, si un mare pasionat de concursurile de pescuit la bass. In randurile de mai jos, ne va impartasi strategia castigatoare pentru obtinerea locului 3 la ultimul concurs FLW de pe Mississippi River.

Sezonul competițional 2016 FLW-BFL a debutat cu prima etapa in Lacrosse Wisconsin pe raul Mississippi.

FLW-BFL este cel mai mare campionat de pescuit la Bass din USA format din cinci etape.Dupa fiecare etapa acumulezi puncte, iar la sfârșitul competițiilor primii 50 de boateri si co-angleri se califica in finala Regională.

Este un concurs tip piramida unde vârful este FOREST WOOD CUP cu marele premiu de 500.000$.

Sa revenim totusi cu picioarele pe pământ si sa luam lucrurile pas cu pas. Inscrierile pentru concurs au început in 8 Decembrie 2015 si din acea zi a început numărătoarea inversa, 158 de zile pana la primul concurs (dar cine le mai numara).

Iarna in Chicago, orașul unde m-am stabilit este grea si lunga, iar dupa o lunga perioada de hibernare in care am vizionat competiții de bass pana la cele mai mici detalii,citit articole si răsfoind reviste eram pregătit de acțiune.

Regulile concursului sunt:limita minima este de 14 inches,sunt punctabili cei mai mari cinci pesti din specia Large mouth bass si Smallmouth bass,durata concursului fiind de opt ore.Pescuitul se face din barca,numai cu momeli artificiale,boaterul pescuiești din fata bărcii si co-anglerul din spatele barcii.

Prietenul meu Alexandru Spiac a fost la antrenament înainte cu trei zile de concurs si mi-a spus ca pescuitul este greu deoarece nivelul apei este crescut, diferențe mari de temperatura de la o zi la alta si Largemouthul este in perioada de depunere a icrelor si nu prea este activ.

Cele mai multe concursuri in aceasta perioada a anului se câștiga cu Smallmouth, o specie mai agresiva, dar greu de localizat.

Inainte cu o zi de concurs toată lumea trebuia sa fie prezenta la ședinta tehnica si tragerile la sorți. Alexandru Spiac a fost barca numarul 6 ușor dezamăgit deoarece boaterul lui nu a fost la antrenament si era foarte confuz, eu am fost barca numarul 91 fericit ca o sa pescuiesc la Smallmouth si fratele meu Ovidiu Marginean ultima barca din concurs numarul 144.

Dupa toate aceste lucruri a urmat partea cea mai interesanta si anume pregătirea bețelor, avand in vedere ca bassi de Mississippi pot fi prinsi la o gama foarte larga de naluci, ce tin in special de locul unde pescuiesti.

L-am întrebat pe Boater cateva detalii despre locul de pescuit care-l are in minte, știam ca ma așteaptă o zi de power fishing, lucru care nu m-a încântat, insa in postura de co-angler trebuie sa te adaptezi la orice stil de pescuit.

A fost o noapte scurta fără prea mult somn gândindu-ma in permanenta la ziua mult așteptata. La ora 5am s-au înregistrat si verificat bărcile si la ora 6am a luat startul barca numarul 1.

Boaterul m-a anunțat sa ma îmbrac cu echipament adecvat deoarece avem de parcurs un drum lung pe o temperatura de 6-7 grade celsius si vânt puternic. La scurt timp am luat si noi startul, barca numarul 91.

rasarit-mississippi

Am concurat pe un TRITON 2014 cu un motor Yamaha de 250hp. Dupa un drum greu in apele învolburate ale raul MISSISSIPPI de aproximatv 25 mile am ajuns pe locul mult așteptat.

Ne-am urat noroc unul celuilalt (lucru care il urăsc din cauza superstitiilor dar aici asa se procedează) si a început competiția.

Locul era format dintr-o insula si doua brate ale raului care înconjoara insula. La întâlnirea râurilor se forma un curent puternic, iar vizibilitatea apei era undeva la un metru.

Temperatura apei se situa undeva la 13-14 grade, iar zona avea o adâncime de maxim doi metri. Am folosit un St Croix de 7 ft,Medium-Heavy cu o mulinetă de baitcasting Daiwa Zillion 6:3:1 si un fir Seaguar 100% fluorocarbon.

Naluca aleasa a fost un lipless crankbait RAT-L-Trap de 7.5cm si 14 grame, portocaliu cu negru si galben(încercând sa mimez un crawfish). Am început cu o tehnica simpla si anume mulinat continu.

lipless-crankbait

Culoarea liplessului am ales-o in funcție de vizibilitatea apei si perioada anului.

Pe fundul râului era pietriș, nisip si unde curentul nu era asa puternic exista si vegetatie. Era locul perfect pentru lipless crankbait. Conbinatia de substrat nisipos, curent si palcuri de vegetatie trebuia sa dea peste.

La scurt timp am înțepat primul bass, un Smallmouth de aproximativ 2.5 lb. Imediat dupa prima captura, nu am pierdut prea mult timp si a urmat lanseu dupa lanseu deoarece este o specie total diferită de Largemouth, o specie care trăiește in grupuri. Odata activati sunt sanse mari sa apara capturi multiple.

Aveam nevoie de lanseuri foarte lungi si precise si erau greu de pus in practica din cauza vântului. Dupa o perioada de 20-30 de minute fără succes am decis sa schimb tehnica, asa ca am început sa recuperez liplessul foarte încet simțind in permanenta nisipul si pietrele. iar la interval de 3 secunde sa ridic brusc batul din poziție orizontala in poziție verticala si aceasta tehnica a fost JACKPOT. Incercam sa mimez un crawfish, deoarece in perioada de depunere si imediat dupa crawfishul este cea mai importantă sursa de hrana pentru aceasta specie de peste, fiind foarte bogata in proteine.

smallmouth-mississippi

Atacurile erau trimide, survineau in special pe caderea lipless-ului pe substrat, insa peștii odată înțepați erau foarte agresivi.

Drept urmare in urmatoarele 2 ore mi-am facut limita de 5 pesti, toți Smallmouth.

Boaterul a folosit o tehnica de mulinat continuu si in viteza folosind tot un lipless crankbait de culoare silver. Tehnica folosită de el nu a dat rezultate si la scurt timp si-a schimbat radical stilul. O alta momeala la care am insistat a fost un football jig de 3/8 oz cu un biffle bug trailer. Am avut o singura captura,un Smallmouth de 14 inches.

La ora 12pm boaterul si-a facut limita de 5 pesti si spre surprinderea mea a decis sa ne întoarcem,trebuia sa trecem de ecluza unde au prioritate vapoarele, barjele si nu voia sa riște nimic povestindu-mi ca in trecut a așteptat doua ore la ecluza.

Dupa un drum anevoios de o ora am încercat diferite locuri in apropierea locului de start, dar fără prea multe rezultate.

Pe ultima suta de metri mi-am încercat norocul cu un spinnerbait de culoare shad double willow, mulinat incet pe langa un ponton si am prins ultimul peste din acea zi, un Largemouth de aproximativ 2.5lb care m-a ajutat foarte mult in clasamentul final.

barca-mississippi

La 2pm s-a încheiat concursul si toți anglerii își așteptau rândul la masa de arbitrii.

weigh-in-waiting

Ajuns in fata cântarului acul a indicat 13lb 10oz (record personal !!!) si m-a propulsat pe locul 3 in clasamentul final la o distanța mică de locul 1 care a avut 14lb si locul 2 13lb 12oz.

cupa-cec-mississippi

Dupa acest concurs am acumulat 248 puncte, un cec de 806$ si o frumoasa cupa FLW. Vreau sa felicit pe restul romanilor aflați in competiție, fratele meu Ovidiu Marginean fiind la început de drum in acest sport si pe viitorul fin Alexandru Spiac pentru prestațiile lor. FIR ÎNTINS!

5 Comentarii »

 • A.Sava a scris:

  Super tare!

 • Razvan a scris:

  Vrem si noi ! 😀

 • suru a scris:

  Respecte baietzi.Voi chiar traiti ”visul american”.Tzinetzi-o tot asa.

 • Nelu, Canada a scris:

  Buna. Cred ca trebuia mentionat si sacrificiile pe care le fac pescarii ce vor sa participe la competitii. O barca de bass adevarata incepe la 60 000. Taxele de inscriere la concursuri sint f. mari. Cu exceptia citorva pescari de virf care primesc sponsorizari restul trebuie sa isi plateasca ei tot. Presiunea pe familie care trebuie sa inteleaga de ce atitea resurse si timp e petrecut la pescuit e f mare…circa 200 de zile pe an in motorhome or hoteluri… Drumul pina la locul de pescuit si inapoi 50 miles, zeci de galoane de benzina… Masina, F150, Dodge Ram, cu motor de 5-6 litri care sa tracteze barca distante uriase la concursurile de pescuit ( ori un motorhome)… Costa si ea 50 -60 mii.. Cam asa se pune problema cu ” visul american” . Sute de mii de dolari din partea pescarului si un cec de 800 de dolari pentru locul 3!!! Fir intins si vise placute.

 • Spiac Jr. a scris:

  Stimabile domn Nelu , sunt multe ligi la care poti sa concurezi si cu bani mai putini unde premiile sunt mai mici la fel ca si in cazul de fata. Poti sa concurezi si fara barca in caz ca nu dispui de $$$ . O barca calumea incepe la 20000$ nicidecum 60.000 (cam asta e maximul la care ajung) si pescarii de care vb dumneavoastra castiga intre 100000-150000$ pe concurs la locul 1 . La o asa liga e normal sa apara si alte costuri. O sa vedeti in curand un articol scris de aceeasi persoana dupa un an de zile sa vedeti unde poti ajunge daca iti doresti cu adevarat ! Fir intins si nu renuntati pa vise mai bine spus !

Lasati un comentariu

Adaugati comentariul mai jos, sau trackback de pe site-ul tau. Te poti abona la comentarii via RSS.