Home » Jurnal de concurs

Retrospectiva 2008

9 decembrie 2008 13 Comentarii Scris de stefan

2,6,7,8 si despre cum a ajuns (din nou) Cupa Salmo la WSB
– restrospectiva succinta a unui 2008 competitional-

La Sarulesti in aprilie am anuntat ca WSB va avea trei in primii cinci. Era un obiectiv pe masura ambitiilor fiecaruia dintre noi. Nu a fost sa fie asa, insa e si asta o lectie de invatat.

Acum, uitandu-ma inapoi imi dau seama ca am parcurs probabil cel mai echilibrat campionat national de pana acum. Etapele cu specii au insemnat un pas clar inainte fata de ceea ce s-a intamplat pe pistele de concurs in 2007. Votul curajos al cluburilor, dat la Rasinari in ianuarie, avea sa transforme Turneul AVP dintr-un circuit de jigging intr-unul de spinning. Valorile s-au echilibrat, ajungand sa avem inainte de ultima etapa nu mai putin de noua (!!) pretendenti cu sanse reale la titlul de campion national.

Cupa WSB Sarulesti

Dupa Ghioroc 2007, aveam nevoie de o pista adevarata pentru etapa WSB, iar retragerea Energofishului de pe Sarulesti ne-a creat portita spre ceea ce avea sa devina cea mai adevarata etapa de salau din istoria Turneului AVP. Pentru prima data in istoria spinningului de competitie, Sarulestiul era deschis tuturor concurentilor pentru doua zile de antrenament oficial.

Din pacate acesta se pare ca a fost calcaiul lui Ahile, deoarece dupa doua zile in care cei 90 de concurenti au marcat partide de exceptie, cu zeci de capturi, Sarulestiul s-a razbunat.
Astfel pestii masurati in competitia oficiala aveau sa fie considerabil mai putini decat spera lumea. Un prim vot de blam pentru antrenamentele din saptamana concursului.

In ceea ce ne priveste, unii dintre noi am simtit din plin presiunea organizarii unui concurs de o asemenea anvergura la peste 600 de kilometri de casa. Reusim totusi sa punctam prin Adi Spiac si Andrei Sava, leii tineri ai clubului.

La finalul celor trei manse eram pozitionati cam asa :
Adrian Spiac- locul 9
Robert Boanta- locul 10
Andrei Sava- locul 11
Razvan Mihuta- locul 27
Giani Tatu- locul 29
Stefan Tudose- locul 36
Bogdan Cheta- locul 44
Caius Delamarian- locul 46
Doru Somesan; locul 47

Am plecat acasa obositi, insa constienti ca facuseram un mare pas. Urma Valea Argovei unde bucurestenii, cu zeci de partide la activ pe Vale, erau clar favoritii. Insa nu intotdeauna socoteala de acasa se potriveste cu cea din targ.

Cupa Arrow, Valea Argovei

Ultimii doi ani de competitii i-au determinat pe adversarii nostri sa creada ca noi, wesebeii, suntem avantajati de pistele cu peste putin. Poate e adevarat, prin prisma faptului ca suntem obisnuiti sa cautam pestele pe astfel de ape, cine stie?

La Valea Argovei aveam de a face cu o astfel de apa. Pestele putin, mai putin decat anul trecut, apatic si timorat de la antrenamentele intensive, raspundea greu si atipic. Al doilea vot de blam la adresa antrenamentelor.
Oricum, avantaj noi. Fara a fi bantuiti de prejudecati, am aplicat un pescuit static, in care am insistat pe cateva locuri, strecurand cei cativa salai punctabili dintre zecile de strapazani sub limita celor 40 de centimetri.

Astfel, la sfarsit, cu Doru Somesan castigator al etapei, trei in primii cinci si cinci wesebei clasati in puncte, eram bine. Punctam cu regret absenta lui Adi de la etapa asta. Daca ar fi putut veni, probabil ca la ora la care cititi acest material, clasamentul TAVP 2008 ar fi aratat altfel.

Doru Somesan- locul 1
Giani Tatu- locul 2
Andrei Sava- locul 4
Robert Boanta- locul 15
Razvan Mihuta- locul 17
Bogdan Cheta- locul 35
Caius Delamarian- locul 62

Cupa Jaxon, Colibita

Prima etapa de clean si totodata un examen de maturitate pentru colegii de la Esox Spinning Club, Bistrita. Examen trecut cu brio, daca ma intrebati pe mine. Desi fusesem la pe Colibita cu un weekend inainte de concurs, dupa doar o zi, am preferat salaul de Bezid, decizie care (dupa cum aveam sa aflam) urma sa ne coste puncte bune pe mine si pe Doru.

E etapa cu cea mai slaba prezentare WSB: Adi e din nou absent, insa de data asta lista e completata si de Andrei, Caius si Giani. Pentru prima data in istoria Turneului AVP, se puncteaza si pastravi. Bucuria e atat de mare, incat nici un mai conteaza ca pistruiatii fac parte dintr-un lot de populare introdus de organizatori in saptamana concursului. Nota 10 baieti, ati facut o treaba excelenta.

In ceea ce priveste clasamentul, Cifre si Razvan salveaza drapelul, clasandu-se in puncte:

Bogdan Cheta- locul 10
Razvan Mihuta- locul 17
Doru Somesan- locul 33
Stefan Tudose- locul 38

Cupa Celor 3 Lacuri, Belis

Vara ne prinde pe Belis, unde urma sa dam piept din nou cu iluzoriul ciprinid cu valente de rapitor. Printre Ski-jeturi, barci de croaziera si pescari de stationar, Adi Spiac se distanteaza evident de ceilalti, reusind sa-si adjudece primul loc. Revine asadar in carti pentru clasamentul general. Mai puncteaza Doru, Razvan (care, intre noi fie vorba, era la a doua partida de clean din viata lui, dupa Colibita) si Robert.

Adrian Spiac- locul 1
Doru Somesan- locul 10
Razvan Mihuta- locul 12
Robert Boanta- locul 15
Andrei Sava- locul 24
Stefan Tudose- locul 44
Giani Tatu- locul 46

Cupa Arrow, Lugas

Cu doar cateva saptamani inainte de etapa, aflam cu tristete si stupoare ca barajul de la Tileagd va fi golit pentru reparatii. Adio bibani de 30-40 de centimetri. Competitia se muta pe Lugas, barajul din amonte, cu o densitate piscicola mult inferioara, handicap dublat si de o total neinspirata alegere a sectoarelor, care au fost impinse mult spre baraj. Antrenamentele sunt menite sa-i descurajeze pe majoritatea participantilor. Nu si pe noi insa. Atitudinea noastra relaxata din zilele de joi si vineri, cand la orele pranzului faceam baie in mijlocul lacului, ne-a ajutat sa ne mentinem forma psihica intacta pentru concurs, iar acest lucru se vede clar in rezultate. Doi in primii cinci, cinci in primii zece si toti sapte in puncte. Asta inseamna sa domini un concurs, iar noi la Lugas exact asta am facut. Ca sa nu mai pun la socoteala cea mai mare captura, impartita intre Robert, Cifre si Savantul, fiecare aducand la barca cate un biban de 33 de centimetri. Dupa etapa asta lumea incepe sa spuna ca avem bulan. Normaal ca avem!

Robert Boanta- locul 1
Razvan Mihuta- locul 5
Adrian Spiac- locul 7
Bodgan Cheta- locul 8
Andrei Sava- locul 10
Stefan Tudose- locul 11
Doru Somesan- locul 19

Cupa Garbolino, Rogojesti

Ne asteptam la sute de bibani mici, pe apa mica. Trebuia sa fie un concurs de biban viteza, ca anul trecut. Nu neaparat. Dupa doua zile de antrenament incepem sa ne prindem care e treaba si ne prindem atat de bine, incat dupa trei manse avem din nou patru in primii zece si cinci in puncte. Desi fara podium, plecam acasa ca invingatori ai etapei. Fara toalete si cam piparat la pret (prin comparatie cu Sarulestiul, spre exemplu), Rogojestiul isi pastreaza aerul pitoresc. Ne place balta aia, ce mai.

Robert Boanta- locul 4
Doru Somesan- locul 5
Andrei Sava- locul 7
Adrian Spiac- locul 9
Stefan Tudose- locul 14
Razvan Mihuta- locul 25
Bogdan Cheta- locul 34

Cupa Stiucilor, Uzlina

Cu o saptamana inainte de concurs eu, Doru, Arif, Malin si Costica Fishing eram la Uzlina, sa verificam zvonurile conform carora un se prinde nimic, iar apa e tulbure precum cea din canalul de legatura. Constatam rapid ca e adevarat, iar dupa trei ore de dat in gol si un somn in barca pe ploaie torentiala, coboram pe mal, unde o luam la pas in cautarea stiucilor. Norocul face ca incinta vecina, care dupa spusele proprietarului nu avea stiuci, sa fie exact pe dos. Dupa ce am trecut Laguna de 4,5 metri peste dig, am avut o partida de 4-5 ore cu peste 40 de stiuci punctabile aduse la barca in doi oameni. Automat organizatorii o adopta spre a o introduce in competitie, insa din pacate aici se organizeaza un singur sector, celelalte doua ramanand pe incinta stiucilor capitale. Daca la Lugas am avut bulan, aici au avut cei de la Drill, noi reusind doar locul 11 ca varf de performanta, cu trei dintre noi in puncte.

Giani Tatu- locul 11
Doru Somesan- locul 14
Robert Boanta- locul 17
Adrian Spiac- locul 28
Andrei Sava- locul 29
Bogdan Cheta- locul 30

Cupa Salmo, Sacalaia

Abia ce ne intorseseram de la mondialele de pe lago di Garda, hainele si sculele noastre miroseau inca a bass, iar noi inca gandeam in off-set, texas, skipping. Daca pentru Adi, Doru sau Giani, Sacalaia era oarecum familiara, eu, Razvan, Robert, Andrei si Cifre eram first timeri. Spiac isi incepe recitalul inca de la inceput, castigand confortabil tot ce era de castigat: toate cele trei manse (performanta egalata doar de Bunicul Cozma la Colibita). Cum nu era destul, ultima mansa ii aduce o fata de 90 de centimetri, cu care castiga si premiul pentru cea mai mare captura. Clar, Cupa Salmo ramane la WSB.

Adrian Spiac- locul 1
Andrei Sava- locul 14
Stefan Tudose- locul 16
Doru Somesan- locul 19
Robert Boanta- locul 22
Razvan Mihuta- locul 27
Bogdan Cheta- locul 38

Dupa opt etape, si o gramada de fir lansat si infasurat din nou pe tamburii mulinetelor, cu multa ambitie si credinta, am reusit sa devenim cel mai puternic club din campionat. Avem un vicecampion national si patru membri intre cei mai buni zece pescari din Romania anului 2008 si asta nu e putin lucru. Credeti-ma.

PS1
Festivitatea de premiere de la Sacalaia cred ca o sa o tin minte toata viata. Brusc nu mai existau orgolii, toata incordarea disparuse. Eram toti o mare familie, discutam, sporovaiam vrute si nevrute. Naluci, fire, pesti, balti, partide. Era bine. Multi au crezut ca sunt trist pentru ca Spiac nu devenise campion national, insa era altceva. Era nostalgia constientizarii faptului ca nu ma voi mai vedea cu toti acesti oameni extraordinari care sunt spinangii de concurs. Va multumesc acum tuturor (din pacate prea multi pentru a va nominaliza pe toti) pentru inca un an extraordinar, plin de adrenalina, speranta, ambitie si mai ales prietenie. Ne vedem pe apa in 2009.

PS2
Cu scuzele de rigoare pentru intarzierea acestui post, recunoastem sincer ca nu prea am avut timp. Am fost la pescuit. Ce am prins, unde si cu ce? Ramaneti aproape si veti afla in urmatoarele postari.

WSB fo life !

13 Comentarii »

 • Sorin a scris:

  Excelenta sinteza. La mai mare baieti!

 • Seba a scris:

  Felicitari,mai ales d-lui Ing. Spiac care,dupa mine, e campionul moral al turneului.
  La anul e favoritul numarul unu (asta daca nu concurez eu)
  🙂

 • Spiac a scris:

  Seba, te asteptam cu drag in turneu. Se vor ingrosa astfel randurile generatiei tinere! 😉

 • petre g. a scris:

  pt seba
  campion moral ?! adica? esti sigur ca stii ce inseamna campion moral? astept sa-mi spui si mie care sunt imoralitatile pe care le-am comis eu.
  toate bune!
  PG

 • Spiac a scris:

  Subscriu, clasamentul reflecta intru totul realitatile de pe apa.

 • Razvan a scris:

  Petre, e doar o parere. Nu contesta nimeni de la WSB ca anul acesta ai fost cel mai bun.

 • Stefan Tudose (autor) a scris:

  Bah,
  lasati prostiile.

 • Spiac a scris:

  mergeti ma la peste!

 • Seba a scris:

  Petre G. faptul ca Adi nu a participat la 2 etape si avand in vedere clasamentul final ma face sa cred ca are un avantaj moral pt la anu’…( acuma sunt si mai sigur ca are 😛 ).

  Eu nu cred ca am folosit gresit sensul cuvintelor, cred ca doar campionul a inteles gresit 🙂

 • Andrei a scris:

  La anu tre mers la toate etapele, indiferent de obstacole 🙂

 • Seba a scris:

  Cred ca daca stiati ce vrajeala e la licenta nu va mai zgariati pe ochi acuma 🙂

  presupun ca de aia ati chiulit

 • jonah a scris:

  in tara asta toate examenele de licenta sint O MARE VRAJEALA-NISTE COMICARII .sorry de off-topic! felicitari baieti !

 • robert boanta a scris:

  baieti petre este campionul turneului avp si spiacus erectuseste campionul clubului wsb

  Tre sa ne multumim anul asta cu locul doi in avp

  De aceea propun o sedinta de club in intervalul 15-30 februarie 2009

  Ordinea de zi locul 1 in 2009

  astept pareri

  respect

Lasati un comentariu

Adaugati comentariul mai jos, sau trackback de pe site-ul tau. Te poti abona la comentarii via RSS.