Home » De la cititori, Povesti cu pesti

Bibanii lacului Egreta

15 octombrie 2013 21 Comentarii Scris de wsb

Autor: Adrian Ionescu

Pentru mine, pescuitul la rapitor cu momeli artificiale este cel mai frumos pescuit. Este un pescuit activ, deoarece pescarul cauta pestii si nu invers ca si in alte stiluri de pescuit.

Trecand peste faptul ca raul Mures trece prin orasul meu, Lipova, aici se afla si un mic lac, deci ce mi-as putea dori mai mult pentru pasiunea mea, pescuitul cu momeli artificiale ?
Acest lac este o fosta balastiera in care s-au inceput excavarile in urma cu aproximativ 40 de ani. Eu am mai pescuit pe aceasta balastiera inainte sa fie luata in administrare, dar pe atunci balta era destul de slab populata. Pestii ce se prindeau in acea perioada au fost crap, caras, platica si bibanul soare (regina batii).
In urma cu doi ani, acest lac a fost impartit in doua parti prin construirea unui dig. Dupa construirea digului au urmat populari masive cu crap dar si cu cateva tone de salau. Sunt foarte bucuros ca am un asemenea lac in localitatea in care locuiesc. Eram curios pe zi ce trece ce pesti se afla in acest lac, de aceea intr-o zi l-am intrebat pe tatal meu cat de bine cunoaste populatia de peste din acest lac. El imi zise ca in lac exista o populatie destul de mare de pesti pasnici cum ar fi crapul, carasul, platica dar si ceva pesti rapitori de dimensiuni frumoase cum ar fi stiuca, salau dar si bibani de dimensiuni apreciabile.
Imediat dupa ce am auzit ca ar exista bibani destul de mari in aceasta balta, l-am mai intrebat la ce prindea el cel mai bine bibanii, iar el mi-a spus ca ii prindea foarte bine la momeala naturala, cum ar fi rama rosie. Afland si acest mic secret din partea tatalui meu, mi-am dorit foarte mult sa prind si eu cativa bibani, insa cu momeli artificiale.
Neavand un echipament UL pentru pescuitul bibanului, am folosit o lanseta de casting construita pe un blank de la MHX , HM-SJ843 cu o actiune fast. Acest echipament fiind neadecvat pentru pescuitul de finete, a trebuit sa ma adaptez situatiei folosind o ”tehnica” de intirziere a momentului inteparii. Am fost nevoit sa folosesc jiguri cu o greutate de 3,5 gr, ca sa pot lansa in locul dorit de mine. Deoarece lanseta era destinata pescuitului la salau, faptul ca era rigida nu permitea bibanilor sa absoarba naluca, de aceea dupa ce simteam atacul trebuia sa astept cateva secunde pana bibanul inghitea bine naluca si dupa aceea sa intep. Cu aceasta tehnica am reusit sa capturez cativa bibani frumosi.


Printre cele mai prinzatoare gume folosite de mine in pescuitul bibanului au fost de la firme cunoscute ca si Mann’s, Mikado si Lunker City.
Majoritate bibanilor au fost prinsi in apropierea malului sau in apropierea unor structuri cum ar fi un ponton metalic, loc in care acestia stateau la panda pentru ca sa atace cardurile de alevini. Toti bibanii capturati de mine pe acest lac au fost capturati in zile innorate si cu vant destul de slab.


Pe langa bibanii autohtoni am reusit sa prind si primi bibani americani folosind tehnica prezentata in randurile de mai sus. Majoritatea bassilor ii prinsesem pe o apa mica, de aproximativ 80 cm si intr-o zi insorita. Am reusit sa capturez aceasta specie datorita unui bun prieten de al meu care mi-a zis ca fiul lui a prins bass pe balta. Dupa ce am aflat acest lucru, in minutele urmatoare am ajuns pe balta si am inceput sa pescuiesc, in acea zi reusind sa prind aproximativ 15 basi.
Acum, dupa ce vremea s-a racit, trasaturile acestor pesti au inceput sa cam dispara.


Pe viitor poate imi achizitionez si o lanseta pentru pescuitul de finete, pe care am sa o folosesc cu placere pe acest lac minunat din localitatea Lipova.

Va doresc fir intins!
Si nu uitati, CPR (catch, photo and release) !!!

 

Articol recompensat cu un voucher Energofish in valoare de 50 Euro, in cadrul campaniei In 2013 WSB recompenseaza fiecare articol publicabil !

21 Comentarii »

  • Adrian a scris:

    Multumesc WSB pentru publicarea articolului

  • suli a scris:

    Mare noroc sa ai bass in Lipova…sa speram ca sa se inmulteasca..felicitari pt.articol.

  • riddick ghioroKanul a scris:

    felicitari si fir intins in continuare.

  • Adrian a scris:

    mi-asi dori sa se immulteasca dar mai mult sa creasca ar superb 🙂

  • suli a scris:

    Sunt curios cum o sa treaca de iarna si de salaii prezenti in balastiera …ca sa creasca depinde de multi factori…sa speram ca o sa se adapteze.

  • Adrian a scris:

    Stai linistit au ce manca si salaii si ei

  • suli a scris:

    Deci mancarea nu ar fi o problema,cum temperaturile la noi sint scazute si daca balastiera are ceva gropane o sa treaca si de iarna…

  • Adrian a scris:

    Are gropane bine definite cu o apa de 4-5 metri pe incinta mare si pe cea mica are un canal cu o adincime de 2-3 m

  • semlecangheorghe a scris:

    Pe incinta mica au bagat citeva sute de kile de caras cit palma.Poate si ceva colebil pe linga..

  • Adrian a scris:

    Mai gigi nu doar pe cea mica si pe cea mare

  • semlecangheorghe a scris:

    Da??Si mai bine..dupa ce trec ploile astea o sa fac si eu o vizita prin zona..

  • stefan a scris:

    exista deja bassi in romania care au trecut cu bine peste iarna, ba choar au si crescut.

  • Adrian a scris:

    Unde mai este bass?

  • suli a scris:

    Banuiesc ca daca au reusit si in Ungaria sa se acomodeze o sa reuseasca si in Romania…deci sint bassi care au trecut de iarna,pe lacuri private??

  • Adrian a scris:

    Din cate stiu eu,cei din state prind bass si la copca deci nu vad de ce sa nu se acomodeze si la noi ba chiar sa manance si iarna

  • Alex.Spiac a scris:

    Confirmat 🙂 !

  • Adrian a scris:

    Da tu ai mai multa experienta in bas ar fii bine sa stim si noi cateva din tehnicile folosite 🙂

  • Daniel a scris:

    Buna sunt din arad, cum pot sa ajung la acea balastiera din lipova ? Multumesc!

  • Alex.Spiac a scris:

    Eu doar confirmam ca se prinde bass si la copca, am fost anul trecut si am prins cativa.Eu zic ca nu exista nici un fel de risc sa nu se acomodeze bassul in balastiera respectiva,numai mancare sa aiba.Pe cand creste vin si eu acasa….pana atunci voi reprezenta WSB aici 🙂

  • suli a scris:

    Se prin si in Spania iarna bassi dar clima e acceptabila,poate sint gresit informat,credeam ca ai afecteaza temperaturile scazute…dar cum spui ca se prind si la copca ,eu aveam ideea ca traiesc an tarii cu clima mai blanda,Portugalia,Spania,Italia, dar cum ai si in Franta si mai recent in Ungaria, unde temperaturile sint mai scazute,se pare ca nu au probleme…
    Eu iarna am prins in Spania, e drept ca nu asa de bine ca si restul anului, dar asta se intimpla la toate speciile.

  • Adrian a scris:

    Daniel pt. info contacteazama pe facebook https://www.facebook.com/ionescu.adrian.7543

Lasati un comentariu

Adaugati comentariul mai jos, sau trackback de pe site-ul tau. Te poti abona la comentarii via RSS.