Home » Povesti cu pesti

Rockfishing românesc – Spinning la guvide în Marea Neagră

20 august 2017 Niciun comentariu Scris de liviu

În ziua de azi, internetul este una dintre porțile spre descoperirea unor lumi noi. Cu ajutorul internetului putem să exploram lucruri încă necunoscute și să ne îmbogățim cunoștințele. Așadar cu ajutorul prietenilor virtuali de pe facebook, am descoperit un nou stil de pescuit ultralight la spinning: “rockfising”. Aproape toate marile branduri au articole de pescuit dedicate acestui stil de pescuit, pornind de la lansete și până la năluci.
Majoritatea prietenilor care pescuiesc la Marea Roșie, Marea Mediterană, Marea Egee sau în partea rusofonă a Mării Negre, folosesc echipamente de pescuit ultralight foarte asemănătoare cu echipamentele ultralight folosite la noi la pescuitul peștilor de talie mică, la biban, la pastrav, etc.

coperta guvide
Rockfisingul este un pescuit de pe mal în zona rocilor, a pietrelor, în zona digurilor sau a porturilor, acolo unde stau și își asteaptă hrana fel de fel de pești mai colorați sau mai puțin colorati dar camuflați în culori naturale.

rasarit
Sunt sigur că în partide de pescuit la Marea Roșie, Egee sau Mediterană varietatea capturilor ar fi semnificativă, dar marea mea provocare a fost ca în această vară să testez și să văd ce pot să prind pe litoralul romanesc al Mării Negre. Din păcate Marea Neagra, cel puțin în zona românească, nu oferă o varietate prea mare de specii care ar putea fi pescuite la spinning. Din această cauză majoritatea pescarilor autohtoni pescuiesc fie la staționar cu momeală vie dupa chefal sau guvide, fie la țaparină dupa stavride. Neavând mult timp la dispoziție și cum informațiile pe acest segment sunt egale cu zero, am decis să îmi adaptez echipamentul ultralight de biban, pentru a pescui pe fundul apei la guvide.

guvide 2crab

Am ales un echipament light, o lanseta Favorite Blue Bird BB632LS 1.92m 3-12g Ex-Fast și o mulinetă Favorite Blue Bird New 2000 S care se echilibrează perfect în combinație cu această lansetă. Lanseta dispune de un vârf cu blector, foarte sensibil, capabil să transmită și cele mai fine atacuri ale peștilor. De precizat că toate lansetele specializate pe rockfihing sunt dotate cu blector pe vârf pentru a avea un grad mare de sensibilitate. Ca linie principală am folosit un monofilament special pentu rockfishing, Raiglon Sparta Line Rockfish X 3lb/0.148mm, foarte rezistent la abraziunea cu rocile. La capătul firului am ales să folosesc jiguri articulate (montura Cheburashka) cu carlige nr. 8 si 10, pentru a aveau un grad ridicat de libertate al nălucii pe substrat. La capitolul năluci, am optat pentru năluci siliconice de la Berkley și năluci speciale pentru rockfishing de la japonezi marca Yarie.

guvide 1
Iată că a venit și ziua cand mi-a început vacanța, dar cum sunt dependent de pescuit nu m-am putut abține să nu pescuiesc încă din prima zi. Am pescuit în mai multe zone în timpul sejurului, de la Mangalia și până la Vama Veche. Am prins peste tot, dar nu foarte ușor, probabil că dacă pescuiam cu râme prindeam mult mai bine, dar scopul era să pescuiesc la spinning și bineînțeles că nu pot pescui în alt stil că doar sunt pescar dedicat spinningului. Am pescuit doar spinning, cu toate că majoritatea pescarilor din zonă se uitau la mine ca la un ciudat, un extraterestru și zâmbeau ironic, eu m-am ambiționat și am rămas fidel spinningului.
Guvidele este un pește care stă pe fundul apei, astfel că am considerat că cea mai bună tehnică este o recuperare a nălucii prin “tîrîre” pe fundul apei cu pauze mai mari pentru a-i oferi posibilitatea să înghită guma. Am observat că în timpul zilei când soarele este sus pe cer, guvidele a preferat năluci în culori natural asemănătoare râmelor, spre deosebire de dimineața sau seara înainte de apus când nălucile în culori mai deschise cum ar fi galben, portocaliu, roz au fost mai atractive.
La primele încercări am constatat că atacurile erau destul de firave iar pe cei mai multi dintre pești nu puteam să îi înțep foarte bine și îmi scăpau în dril. Mi-am dat seama că peștii simțeau că nu era o hrană adevarată și scuipau foarte repede năluca. Salvarea mea a venit atunci când mi-am amintit că am norocul să am în portbagajul mașinii un atractant pe care îl folosesc la pescuitul șalăului. Poate ca ar fi fost mult mai bine să fie un atractant cu aromă de scoica sau crab, dar chiar și așa îmbunătățirea a fost semnificativă. La doi-trei pești mai dădeam cu puțin atractant pe nălucă și atacurile nu mai erau așa firave, erau chiar agresive în anumite momente.

guvide 3guvide 4
Așadar se poate prinde câte ceva și la spinning la Marea Neagră în zona litoralului. Guvidele nu este un pește mare, este chiar un pește mic, dar este un pește frumos, interesant și care ne poate aduce cu siguranță destula satisfacție. Daca sunteți la fel de dependenți ca mine atunci vă recomand să nu uitați lanseta de spinning cand plecați in concediu la Marea Neagra și câteva năluci ultralight care cu siguranță vă vor aduce momente și amintiri frumoase.

Lasati un comentariu

Adaugati comentariul mai jos, sau trackback de pe site-ul tau. Te poti abona la comentarii via RSS.