Mann’s Hardnose Jerkbait la stiuca
Pescuiesc la stiuca din barca pe un lac invadat de vegetatie. Ma apropii de locul meu preferat, o zona cu palcuri de bradis, despartite de luminisuri cu apa adanca de peste 1,5 metri.
Ard de nerabdare sa abordez locul, avand in vedere ca aici am prins cele mai mari stiuci de pe acest lac. Pun o oscilanta usoara, care sa imi permita sa o evoluez deasupra palcurilor de bradis, dar si sa explorez adanciturile libere dintre acestea. Daca as pescui cu vobler sau rotativa nu ar reusi sa explorez in profunzime acele luminisuri in care pandesc stiucile.
Lansez si joc oscilanta in ochiurile mai apropiate. Probabil stiucile sunt alertate de prezenta barcii, caci nu reusesc sa starnesc niciun atac. Incerc un laseu intr-o deschidere ceva mai indepartata, las oscilanta sa cada si…. ahhh, am luat o capita intreaga de bradis. Smucesc de cateva ori, insa oscilanta nu vrea sa se elibereze si sunt nevoit sa o recuperez cu toata iarba prinsa in carligul triplu, stricand locul pentru o buna bucata de vreme…
Scena acesta enervanta cred ca a fost traita de nenumarate ori de oricine a pescuit la stiuca. La fel si eu, pana ce intr-o buna zi mi-a venit o idee salvatoare.
Pescuiam la salau si cum nu mergea nimic, am inceput sa ma joc in apa limpede de la mal cu diverse naluci soft din geanta. Gasesc un Mann’s Hardnose Jerkbait, de 15 cm cu care nu am pescuit niciodata pana acum. Il montez pe un jig usor si ma joc cu el pe langa mal… Hmmm, merge interesant dar nu imi inspira mare incredere. Poate o fi bun primavara, cand salaii sunt pe cuiburi…
Imi reamintesc insa ca americanii pescuiesc deseori la bass cu naluci suple armate pe carlig offset fara niciun lest. Hai sa vad cu merge guma asta ciudata, la care nu vibreaza nimic, pescuita astfel. Fac montura si… revelatie !!! Fara plumb nu prea are treaba cu salaul, insa la stiuca poate fi mortala !
Montat in carlig offset, fara lest, Mann’s Hardnose Jerkbait poate fi pescuit asemeni unei oscilante, cu smucituri scurte din varful lansetei sau cu recuperari sacadate. Manevrat astfel, capata un joc foarte incitant cu devieri stanga-dreapta. Pe pauza, naluca coboara usor spre fundul apei, dand timp suficient de „gandire” si celei mai inactive stiuci.
Jerkbaitul are in compozitie un plastic siliconic greu, impregnat cu sare, ceea ce il face sa cantareasca nu mai putin de 10,5 gr., fara a lua in calcul carligul. Deci poate fi lansat foarte bine la o distanta suficienta, atat cu echipament de spinning cat si de casting.
Partea anterioara a nalucii este facuta dintr-un silicon mai tare decat corpul nalucii, de unde si denumirea de Hardnose. Aceasta ii mareste rezistenta in timp si o face sa stea mult mai bine in carligul offset, spre deosebire de plasticele obisnuite, care au tendinta de a aluneca in jos pe carlig, tendinta care se accentueaza dupa contactul cu primii pesti.
Ocazia de a o pune la treaba s-a ivit in scurt timp, cand impreuna cu un coleg de club am iesit la o stiucareala pe niste foste canale de irigatii. Am pacalit cateva marlite in timp ce colegul nu a prea avut succes insistand cu oscilante usoare.
Am pescuit cu Mann’s Hardnose Jerkbait si in locatii bine populate cu stiuca si protejate corespunzator, unde si-au facut foarte bine treaba.
Dupa mai multe incercari, am tras cateva concluzii care sper sa va fie utile.
In ape mici, pescuiesc aceste jerkbaituri montate in carlige offset nelestate, cum ar fi Lazer Trokar de la Eagle Claw.
Am folosit atat modelul Extra Wide Gap, cat si cu HD Worm, destinat viermilor lungi si nu am gasit mari diferente intre ele. Ambele modele isi fac treaba foarte bine. Important este faptul ca sarma din care sunt facute carligele este tare si nu se indoaie in intepatura, cand carligul se roteste in gura pestelui. Varful acestor carlige, cu o sectiune triunghiulara si foarte ascutit, penetreaza extrem de bine gura pestelui.
In ape ceva mai adanci sau cand pescuiesc pesti activi, am observat ca evolutia nalucii este mai incitanta daca folosesc carlige lestate usor pe tija, spre exemplu Lazer Sharp, tot de la Eagle Claw.
In sfarsit, pentru ca evolutia jerkbait-ului sa fie perfecta am cautat sa folosesc strune cat mai usoare. Cele mai potrivite mi se par strunele confectionate dintr-un monofilament gros, gen Pike Mono sau fluorocarbon, avand o rezistenta de cel putin 50lb.
O struna din otel, cu vartej este prea grea si face jrekbait-ul sa cada in cap, compromitandu-i evolutia pentru care a fost conceput.
Sper ca recomandarile mele sa va fie utile. Fir intins !
PT STRUNA INCEARCA STIFF-UL DE LA CRAPARI,L-AM FOLOSIT CU SUCCES DAR E MAI DUR CA PIKE MONO SALUT!
Stii cumva denumirea exacta ? Sunt curios sa vad despre ce e vorba.
http://www.foxint.com/catalogues-products.php?section=1&product=59&catalogue=1 daca vrei sa-l incerci(ca ai unde)pot sa-ti dau citiva metri,ca sa nu investesti amp—a.
am uitat …la de 25lb pa!
Cel NEGRU cu CAPU Chartreuse…. e cea mai ce… culoare:D… Numa de cap il ia stiuca 😛
Lasati un comentariu
Ultimele galerii
ExpoAventuri 2013
Suntem in a doilea an cand participam la targul ExpoAventuri, si prima 87 pozeSarulesti – martie 2008
Pentru a nu repeta experienta de la Ghioroc, WSB a decis ca inaintea c 19 pozeCupa WSB Sarulesti
Imagini de la Cupa WSB Sarulesti 2008 31 pozeExpo Aventuri 2008
Imagini de la targul Expo Aventuri, 8-11 mai 2008 31 pozeCupa ARROW Valea Argovei
Imagini de la concursul desfasurat pe Valea Argovei, 17-18 mai 2008 17 pozeNe gasesti pe Facebook
Etichete
Parteneri
Arhiva
Scriem si aici
Ultimele articole
Ultimele comentarii
Cele mai comentate
Despre site
Desi numele poate trada, site-ul nu este unul exclusivist. Se adreseaza atat pescarilor de competitie cat si celor amatori, fiind dedicat in intregime iubitorilor acestui sport.
Membrii WSB cred in capacitatea educativa a acestui tip de pescuit si in potentialul lui de a ridica nivelul actual al pescuitului din Romania.