Home » Reviews

Salai multiplicati

6 aprilie 2010 Niciun comentariu Scris de stefan

Jaxon Perseus Spin Cast + XTL 200L

Deseori, fara neaparat sa vrem asta, cadem in plasa cumparatorului profesionist, ajungand in extremis sa judecam echipamentul dupa valoarea lui de achizitie. Dar complexele de superioritate nu-si au locul in pescuit, dupa cum nu-si are locul nici autosuficienta. Exista multe vedete anonime in randul sculelor din segmentele medii sau inferioare de pret.

Saptamana trecuta la eram la Expo Aventuri 2010, cand vizitandu-l pe Giani in standul BFF, ochii mi s-au oprit la o lanseta de baitcasting. Cu o lungime de 6’5” si un aspect exterior care te poarta cu gandul la lansetele JDM, Jaxon Perseus Spin Cast iesea in evidenta in rastelul producatorului polonez. Surpriza am avut-o insa cand am scos-o din rastel. Blancul suplu si extrem de nervos s-a lipit efectiv de mana mea.
– Stai ca n-ai vazut nimic, imi spune Giani, dupa care dispare undeva in spate, pentru a reveni cu un multiplicator, tot de la Jaxon. XTL-ul.
Intrigat de calitatile blancului si provocat de Giani, dar mai ales avand in fata doua zile de pescuit, m-am hotarat sa le iau cu mine, sa vad ce iese.

Incepem asadar cu datele tehnice:

Lanseta: PERSEUS SPIN CAST WJ-SC652MH
Lungime 6’5”, blanc din doua segmente, lungime de transport 103 cm
Putere de lansare: 1/4-1oz, MH
Fir recomandat: 10-20lb.
Greutate proprie: 143 de grame.

Mulineta: Jaxon Casting XTL KJ-200L
Sistem cast control magnetic
Raport de recuperare 6,2:1
5+1 rulmenti
Capacitate tambur: 0,27 mm- 220 m ; 0,35 mm – 140 m
Schelet din aluminiu cu capace laterale din grafit.
Greutate proprie: 221 de grame.
Varianta pentru mana dreapta: Casting XTR KJ-200R

Blancul

De obicei, lansetele din aceeasi clasa de pret cu Perseus au blancuri compozite sau din carbon de joasa modulatie, care in combinatie cu inelele masive intalnite pe astfel de lansete, dau senzatia unui blanc obosit, ingreunat si insensibil. Nu e si cazul Perseus-ului. Un blanc rigid, nervos si senzitiv, exact calitatile de care ai nevoie la o lanseta de jig. Fara a emite pretentii, inelele sunt insa extrem de usoare si corect distribuite pe blanc.

Cu o putere de aruncare pana in 1 oz. (28,35 grame), blancul este recomandat ca fiind unul MH. Desi suporta fara probleme naluci grele, chiar peste limita maxima recomandata, l-am simtit in elementul lui cu greutati de lansare de 10-12 grame, ajungand la limita inferioara pana la 7 grame (iar aici am in vedere jigul de 5 grame, armat cu un soft de 1-2 grame).

Actiunea moderat rapida este camuflata intr-o tinuta extrem de rigida, ideala pentru naluci de contact. In dril insa, blancul isi tradeaza actiunea, permitand controlul pestilor naravasi, asa cum salaii au tendinta sa devina in fiecare primavara, chiar daca iti ataca naluca, din scurt, sub barca si tu mai ai doar cativa metri de fir.
Fiind un blanc din doua bucati, am fost atent la actiunea lui in sarcina. Mufarea inversa se face compact, rigidizand ansamblul, iar curbura este continua.

Design si finisaje

Lucrata suficient de atent, lanseta imprumuta look-ul suratelor japoneze, apeland la designul split-grip. Matisajele sunt corecte, iar depozitele de rasina sunt decente. Evident, avem matisaj la baza segmentului superior, iar ca o masura de precautie binevenita, cei de la Jaxon au aplicat un matisaj si pe cotor, la 15 milimetri sub mufare. Mandrina permite contactul direct cu blancul, lucru nu neaparat necesar, dupa parerea mea, deoarece lanseta este suficient de sensibila pentru a transmite orice activitate de la celalalt capat al firului.

Mulineta

Desi intotdeauna am avut o retinere fata de mulinetele multiplicatoare fara pretentii, pot spune ca de data asta, Jaxon Casting XTL KJ-200L mi-a contrazis parerea. Fixat pe mandrina Perseusului, XTL-ul se palmeaza bine, volumul redus al carcasei ascunzand un mecanism extrem de robust pentru un low-profile. Tamburul cu o capacitate generoasa (220 m de 0,27) tradeaza si el puterea mulinetei. Cu un sistem de franare magnetic usor de accesat, prin indepartarea carcasei laterale, actionata de un buton, XTL-ul detine proprietati intalnite la multe mulinete din clasele superioare. In cele doua zile de pescuit am facut o singura peruca, schimband directia de lansare contra unui vant de 14 kilometri pe ora. Extrem de decent. Distantele de lansare sunt apreciabile, rezultate comparabile cu ce ai putea obtine de la mulinete cu pedigree. Frana de lupta are o evolutie cursiva pe toata plaja, lucrand satisfacator si in drilurile cu pesti mai mari.

Concluzii
Un combo echilibrat, cu calitati care il propulseaza spre gamele superioare de pret. Evident, gasesti si scule mai bune, insa trebuie sa fii pregatit sa platesti si alte preturi. O optiune de luat in considerare pentru pescarii de salau care vor sa incerce baitcastigul fara sa bage foarte adanc mana in buzunar.