Home » Reviews

Scule pe bune

29 decembrie 2008 9 Comentarii Scris de stefan

Daiwa Steez STZ 601MFBA
6’, Medium Power ¼- 5/8 oz, 8-16 lbs.

Mi-a venit la jumatatea lui februarie, chiar cu o zi inainte de a pleca in delta, la ultima partida de stiuca inainte de prohibitie. Nerabdator sa o vad la treaba, am luat-o cu mine,  folosind-o cu succes la linguri si voblere, impropriu oarecum, avand in vedere ca o luasem pentru jigging. In ceea ce priveste sensibilitatea pot spune doar atat: daca nu ti-ai luat una, mai bine sa nu dai cu ea, fiindca intoarcerea la lanseta ta obisnuita o sa te doara rau, foarte rau.

La 6 picioare, cu o putere de aruncare pana in 5/8, Steezul venea sa inlocuiasca o lanseta draga mie: Team Daiwa S, MH, 6’, pe care o luasem de la Sorin Dragoi, la care s-a si intors pana la urma drept cadou de ziua lui, la sfarsitul anului trecut.

Acum, dupa un sezon, cred ca ne-am imprietenit destul de bine. Am pescuit impreuna suficient cat sa pot sa va povestesc despre ea:

Plusuri :
– Hipersensibila. Practic transmite semnalele unui atac chiar sonor. Poate e doar impresia mea, insa la prezentarile mai agresive blancul scoate un sunet: diiing!!!
– Hiperusoara. In general sunt un adept al sculelor usoare, iar lanseta asta, la 92 de grame e chiar usoara.
– Se echilibreaza perfect cu Steezul 100HL pe care-l am pe ea.
– Rezerva de putere suficienta pentru orice peste ai putea sa intalnesti in mod obisnuit pe apele noastre (recordul exemplarului testat : somn, 10 kg). Desi limita maxima recomandata de producator pentru fir este de 16 livre, am violat-o din prima cu un Stren ciobanesc de 25 de livre, cu care s-a descurcat de parca era sora-sa mai mare, Medium Heavy.
– Se incarca excelent cu jiguri de 3,5 g, nesfiindu-se nici de la grobianisme de 20 de grame sau chiar peste. Atentie, atunci cand faceti asta trebuie sa stiti ca depasiti puterea de lansare, folosind rezerva de putere a lansetei. Cu toate astea nu stiu multe lansete care sa poata lansa atat de precis greutati peste indicatorul maxim al puterii de lasare.
– Arata coool

Minusuri:
– La 6’ (180 cm) este poate putin cam scurta pentru anumite aplicatii
– Trigger-ul mandrinei Air Beam poate parea incomoda celor care s-au obisnuit cu clasicele Fuji, obligand cumva la o priza diferita.
– Interiorul Air Beam este- evident- plin cu aer. Asta doar pana la prima ploaie, care il va umple de apa. Interesant de remarcat ca asta echilibreaza intr-un fel combo-ul.
– Blancul nu e perfect drept, e usor arcuit diametral opus cu dispunerea inelelor. Dar la urma urmei o gramada de lansete adevarate au blancuri asimetrice, inclusiv Megabass sau Evergreen, asa ca…
– Dupa primul dril mai serios depozitul de rasina epoxidica din partea superioara a inelelor 6 si 7 s-a desprins de blanc. Realmente nu e nici o problema, insa de atunci incolo a trebuit sa pescuiesc cu asta in gand. Usor suparator.
– Made in Thailand. Desi, sincer vorbind, asta e un minus poate doar pentru adevaratii entuziastii, fundamentalisti ai JDM-urilor.
– Air Foam-ul propus de Daiwa in locul clasicei EVA are un miros ingrozitor, care nu iese nici macar dupa spalari repetate cu sapun, geluri de dus, sampoane de diverse feluri, detergent de vase etc. Partea buna este ca nu se simte decat daca iti lipesti nasul de grip. Dupa multiple folosiri, partea de grip unde fac priza s-a deteriorat, devenind lucioasa si pierzandu-si aderenta initiala. Asta in mai putin de un an.

– Piulita care strange mulineta pe mandrina se blocheaza dupa niste partide cu multe driluri sau agataturi care au solicitat lanseta. Cel mai grav caz a fost undeva prin martie, cand am folosit un patent si un prosop.
– Pretul este suficient de mare incat sa creeze si asteptari mari, ceea ce estompeaza din entuziasmul descoperirii lansetei.

Concluziile le trageti voi, eu doar am pescuit cu ea. Mai sunt o gramada de scule despre care putem sta de vorba, asa ca mai intrati aici din cand in cand, voi reveni.

9 Comentarii »

 • Stefangler (autor) a scris:

  Foarte tare, frate. Acum ca am citit review-ul imi mai iau una, MH.

 • Razvan a scris:

  Ne bucuram ca ai reusit sa te autoconvingi ! :))

 • Cristi E a scris:

  fain review !
  pe bune ! 🙂

 • Ionut Trotea a scris:

  Mulineta Daiwa Steez 100 HL poate arunca voblere cu greutati de 6 grame?Sau merg si mai usoare?

 • PHADNER a scris:

  Am un daiwa Capricorn Casting 100XTC mulineta de 50$ si arunc voblere de 6g.Cu un Steez arunci fara discutiisi mai usoare.

 • Paranezu a scris:

  ce va laudati ba:)))

 • Petrisor Octavian a scris:

  Am zis sa nu scriu dar nu m am putut abtine…barca din fundal e foarte tare,old school of Ukrain Fishing and Developement Corporation

 • Copilul Richardo a scris:

  Oa sunt un copil de 12 ani si ma intereseaza mult lansetele si ce pot prinde cu ele.Eu am una PAWER Black Beast C.W.80-120g Length:2 l m Section:Art:2160 210 cu mulineta CB140 Lbs/yds 8/201 10/155 14/125 ma rog e buna ca sa prind un crap la tara. Si acei somni sunt atat de mari:O vreau si yo unu:(

Lasati un comentariu

Adaugati comentariul mai jos, sau trackback de pe site-ul tau. Te poti abona la comentarii via RSS.