Home » Reviews

Softuri Mann’s, tehnici de primăvară

25 martie 2013 2 Comentarii Scris de adi

Sezonul rece e pe terminate, primăvara intrându-şi, încet-încet, în drepturi. Temperatura apei e în uşoară creştere, iar peştii părăsesc deja locurile de iernat, îndreptându-se treptat către cele propice reproducerii.

E momentul oportun pentru ca Mann’s shad să stralucească încă o dată. Un soft care regăseşte de ani buni în topul preferinţelor personale şi care, odată cu încălzirea apei, excelează. Ce îl face aşa de bun? Mai întâi, să vedem câteva caracteristici ale acestei năluci.

Mann’s shad e disponibil în 5 dimensiuni şi o paletă largă de culori. Cele 5 dimensiuni (4.5, 6, 8, 10 şi 15 cm) se pretează unei game variate de aplicaţii şi peşti ţintă. De la biban, avat, ştiucă şi şalău şi până la somn, Mann’s shad şi-a pus în valoare versatilitatea atunci când vine vorba de orice specie de răpitor.

Însă, pe lângă multitudinea dimensională şi coloristică, Mann’s vine cu un alt avantaj, supleţea dusă la extrem. În momentul apariţiei, Mann’s shad era unul dintre cele mai moi plastice de pe piaţa autohtonă. Deşi supleţea accentuată avantajează din plin evoluţia, ea poate cauza şi o ieşire a plasticului de pe jig în momentul unei inţepări mai bruşte. De aceea, recomand folosirea unui strop de super glue pentru zona dintre capul de plumb al jigului şi softul Mann’s.

Pentru a vedea cum ne putem, noi pescarii, folosi de această supleţe caracteristică shad-ului Mann’s, voi exemplifica câteva aplicaţii la care îl folosesc cu mare succes, an de an, odată cu încălzirea vremii.

Prima se referă la pescuitul ştiucii, atunci când pescuiesc în lacuri sau canale cu adâncimi relativ mici, de maxim 2-3 metri. În acest caz merg pe variantele de mărime superioare şi anume cele de 10 sau 15 cm. Culorile care au dat mai mereu rezultate au fost: verdele glitter, albul mat (pe care-l colorez cu un marker roşu pe spate) şi oranjul. Sunt culori ţipătoare, care ies rapid în evidenţă şi cărora ştiuca le rezistă cu greu.

Felul în care armez aceste năluci constituie esenţialul acestei tehnici. Supleţea accentuată a nălucii, chiar şi la dimensiuni de 15 centimetri, îmi permite o lestare cu greutăţi foarte reduse. Softul evoluează excelent pe cădere, cu lesturi mult mai mici decât e necesar la alte branduri din aceeaşi categorie. Totodată, profilul cozii imprimă un înot foarte agresiv.

Un shad de 15 cm îl armez de obicei cu greutăţi între 9 şi 12 grame, pe cârlige relativ mari, 6/0-8/0. Sunt jiguri pe care mi le torn singur, fiind relativ greu de găsit în comerţ. La cele de 10 cm pot să cobor până la 5-7 grame, pe cârlige de 4/0-5/0.

Acest tip de lestare, îmi permite un joc prelungit al nălucii şi menţinerea ei cât mai mult în zona de atac a ştiucii. Zgomotul produs la contactul cu apa va fi mult diminuat, faţă de cazul unui lestaj mai mare.

În felul acesta pot să execut o prezentare fină, fără zgomot, la contacul nălucii cu apa, iar asta chiar şi cu gume mari. E un aspect foarte important, mai ales în cazul exemplarelor mari de ştiucă, în permamenţă precaute.

Un alt avantaj al shad-ului de la Mann’s, lestat sumar, este că se descurcă foarte bine în apele cu vegetaţie. Chiar dacă primăvara vegetaţia submersă nu a început să se dezvolte la dimensiuni apreciabile, ea va fi prezentă în majoritatea apelor ce ţin ştiucă.

Lestajul fin va permite nălucii să nu pătrundă adânc în pâlcurile de vegetaţie şi să poată fi uşor extrasă, sau animată, în contact direct cu acestea. Această tehnică, cu puţin exerciţiu, vă va permite să abordaţi ape invadate de vegetaţie, fără a simţi nevoia de a trece la un cârlig de tip offset.

Metoda cere răbdare şi perseverenţă, dar are o rată mult mai mică de atacuri ratate. E o tehnică pe care o folosesc foarte des în concursuri, unde fiecare peşte adus în barcă înseamnă puncte acumulate.

A doua situaţie în care Mann’s mi-a adus un număr mare de capturi este în pescuitul şalăului, în perioada dinaintea instaurării prohibiţiei. E ştiut faptul că aceştia se retrag în locurile cu apă mai mică, pregătindu-se de depus.

Se disting acum două ipostaze, care uneori se şi întrepătrund, şalăii se hrănesc activ, iar cu cât se apropie mai mult de boişte, devin tot mai agresivi şi teritoriali, în apărarea cuibului.

Şi în acest caz, dacă pescuiesc pe lacuri, peştii îi găsesc, de obicei, grupaţi la adâncimi relativ mici, în zone oxigenate, cu substrat tare şi, posibil, structuri (craci, bolovani, ştepi). E nevoie de un soft cu o bătaie agresivă şi pe care să-l poţi menţine cu uşurinţă în zona de atac.

Pentru această situaţie prefer shad-urile de 8 şi 10 cm, iar lestajul se va situa între 3,5 şi 8 grame. Atacurile sunt brutale şi fac deliciul acestei tehnici. Odată localizaţi şalăii, oscilaţi între cele două dimensiuni şi experimentaţi diverse nuanţe cromatice. Capturile se vor succeda rapid.

Pe râuri, atunci când pescuiesc în locuri cu un nivel ridicat de agăţături, echipez shad-ul Mann’s cu un cârlig offset, Trokar. Celor de 8 cm li se potrivesc perfect dimensiunile 3/0 sau 4/0, iar celor de 10 varianta 5/0. Popularitatea cârligelor Trokar a atins cote maxime începând de anul trecut, pe piaţa din SUA, în special datorită vârfului extrem de ascuţit care perforează instant şi facil. Acestea sunt la fel de eficiente şi când vine vorba de cartilajul osos pronunţat al şalăului.

Există două posibilităţi de armare a shad-ului pe cârligul offset. Prima presupune decuparea apendicelui, care poate îngreuna întoarcerea cârligului şi efectuarea înţepării. Acest lucru se face relativ uşor, cu o foarfecă şi transformă shad-ul burtos într-unul ceva mai suplu, potrivit pentru armare offset.

A doua posibilitate e armarea pe lateralul nălucii. Vârful cârligului va pătrunde în flancurile shad-ului, având, astfel, suficientă libertate pentru a-şi crea pârghiile necesare pentru o înţepare reuşită.

Aveţi grijă să ascundeţi vârful cârligului în corpul nălucii pentru a reduce considerabil numărul agăţărilor, cât şi pentru a proteja cârligul de contactul cu bolovani sau crăci. Acestea i-ar putea afecta ascuţimea şi va creşte numărul peştilor scăpaţi în drill.

Tehnicile de mai sus se pretează excelent situaţiilor întâlnite pe apă primăvara, fie că sunteţi în căutarea ştiucii, fie a şalăului. Folosiţi cu încredere shad-ul de la Mann’s în situaţii similare celor de mai sus şi capturile nu vor întârzia să apară. Fir întins!

2 Comentarii »

  • vijelie a scris:

    dau o palinca daca imi dai si mie mann’s-uri d-alea albe ci spate negru si gliter de 8-10 cm 😛 sunt bune rau de tot 🙂

  • stefan a scris:

    palinca de ilfov? thanks, but, no thanks!

Lasati un comentariu

Adaugati comentariul mai jos, sau trackback de pe site-ul tau. Te poti abona la comentarii via RSS.