Home » Reviews

Tequila worm sau Relax Turbo Twister

15 decembrie 2013 7 Comentarii Scris de razvan

Pescuiesc deseori in agatatura cu montura texas ori cu naluci siliconice montate pe carlige offset prelestate, la salau sau stiuca. Astfel am incercat in timp tot felul de naluci siliconice: shaduri, gruburi, jerkbaituri, worms, raci etc. Unele dintre ele concepute special pentru aceasta aplicatie (in general, au ventral o crestatura longitudinala), altele nu, motiv pentru care necesita anumite modificari pentru a lucra corect: decuparea unei parti din burta nalucii pentru a deveni mai supla, astfel incat sa se poata monta in carligul offset, crestarea pe lungime a burtii nalucii pentru a se putea produce inteparea, decuparea unor parti din coada pentru a vibra si la recuperari mai lente sau pentru a nu se roti in timpul recuperarii s.a.m.d…

Mereu in cautarea nalucii perfecte, am descoperit intr-o zi, cu cativa ani in urma, o naluca ce iesea oarecum din tipare, semanand mai degraba cu un vierme de tequilla. Guma are un corp voluminos, format dintr-o spirala ce creeaza aparenta unor discuri paralele si cu o coada de grub, o fasie lunga si subtire. Suna complicat si… asa si este. Relax Turbo Twister este o naluca complicata, mai bine zis complexa si foarte, foarte versatila.

La inceput am folosit-o exclusiv modelul de 12,5 cm, in montura texas, iar diversele capturi m-au facut sa am din ce in ce mai multa incredere in aceasta guma.
Se preteaza perfect pentru a fi montata pe carlige offset. Corpul spiralat o face deosebit de flexibila si de aceea inteparea este foarte eficienta.

Turbo Twisterul are volum mare (comparativ cu alte naluci pentru offset), astfel incat din punct de vedere vizual, nu poate trece neobservata prin fata rapitorilor. Acest atuu o recomanda in primul rand pentru pescuitul stiucii in ape limpezi. In oferta celor de la Relax se gasesc variante in culori naturale, discrete, unele cu grade diferite de transparenta, cu sau fara glitter, care se potrivesc de minune la asfel de aplicatii.
Mai mult, intreaga naluca e numai o vibratie, deoarece nu doar coada de grub vibreaza in timpul recuperarii, ci si acele discuri din care este format corpul ei.
Asa fiind, Turbo Twisterul este la fel de eficient si in apa tulbure. Ca dovada stau nenumaratii salai pe care i-am prins in ape cu turbiditate mare, pe Mures sau pe Crisuri.Desi oarecum ciudata, forma aceasta face naluca foarte versatila, putand fi adaptata cu usurinta la conditiile concrete de pe apa. Daca se cer o naluca cu un volum mai mic sau cu vibratie mai dicreta, ori pur si simplu carligul offset avut la indemana este putin mai mic decat ar trebui sa fie, este suficient sa indepartati cateva discuri din partea anterioara a nalucii si evolutia ei nu va avea deloc de suferit, ramanand la fel de eficienta.
La fel puteti proceda si atunci cand, dupa mai multe capturi, gaura facuta de carlig, in locul unde acesta strapunge corpul nalucii, tinde sa se largeasca. Inlaturati cateva discuri si naluca e ca si noua.

O alta aplicatie in care Relax Turbo Twisterul exceleaza este jiggingul cu jiguri usoare, de 3-5 gr., in ape mici, avand o evolutie deosebit de atractiva. Volumul mare si hidrodinamica redusa fac ca naluca sa aterizeze pe substrat mult mai lent decat altele, dand timp suficient chiar si celor mai nehotarati sau inactivi pesti sa o atace. Poate fi letala in pescuitul de primavara al salaului, atunci cand acesta se aduna pe apa mica in vederea reproducerii.

Modelul mai mic, de 7,5 cm este si el foarte productiv la salau, ideosebi in sezonul rece, cand pestele prefera naluci mai discrete, cu vibratie si volum mai mic.

Insa utilitatea Turbo Twisterul nu se limiteaza doar la deja atat de „clasicul” jigging. Poate fi utilizat si ca trailer, pe spinnerbait, in pescuitul stiucii, atunci cand se impune suplimentarea volumului ansamblului pentru a cobori mai lent spre fundul apei.
De asemenea, poate fi montat pe carligul unor naluci „weedless”, in functie de necesitatile ivite pe apa si dupa imaginatia fiecaruia.

Cu toate acestea, in mod nedrept, viermele de tequila este trecut cu vederea de multi si am intalnit prea putin pescari care il folosesc.
Incercati Turbo Twisterul, daca nu ati facut-o pana acum !

7 Comentarii »

 • Sebastian a scris:

  Am sa-l incerc cu siguranta. Dupa diversitatea speciilor capturate sunt comvins ca e ceva ce merita folosit.

 • riddick ghioroKanul a scris:

  interesante combinati in ultima poza.le folosesc si eu dar cea cu oscilanta nu am incercato inca . poate la primavara. pana atunci fir intins, sarbatori fericite,la multi ani si un 2014 plin de rapitori tuturor.hai primavara hai.

 • Razvan (autor) a scris:

  Riddick, am modificat rotativa si oscilanta astfel pentru a putea pescui in agataturile crancene de la Jezero Joca. Pentru Ghioroc, in forma aceasta ele sunt mult prea… weedless, daca nu chiar fishless… 😀

 • riddick ghioroKanul a scris:

  ai dreptate.sint mai mult fishless. dar speranta moare ultima.totusi sint si citeva locuri pline de iarba de unde fitofagul a fost exterminat dar au mai ramas citeva marlite.din pacate si ele pe cale de disparitie. mersi pt. raspuns.

 • alinutz87 a scris:

  Foarte bun articol Razvane!!! foarte bune modificari la rotativa si oscilanta! 🙂

 • Silviu09 a scris:

  Salut, am vazut in poze ca folosesti inaintas. Poti sa imi spui ce tip de inaintas folosesti, si ce tip de nod la legarea cu linia principala? Sunt curios, mai ales pentru poza cu stiuca. Ms.

 • Razvan (autor) a scris:

  Cand pescuiesc la jig, folosesc in general inaintas de fluorocarbon (0.30 – 0,36 mm)pe care il leg de firul principal cu nodul albright.
  Pentru stiuca, struna din fluorocarbon. Mai multe detalii poti gasi aici: https://www.wsbteam.com/do-it-yourself/strune-de-stiuca/

Lasati un comentariu

Adaugati comentariul mai jos, sau trackback de pe site-ul tau. Te poti abona la comentarii via RSS.