Oltul, raul marilor sperante
“Cum Oltul ramane deocamdata neexplorat de caravana WSB, unul dintre cititorii nostri, Andrei-Ovidiu, mare pasionat de spinning pe rauri, vine sa suplineasca aceasta absenta printr-un articol dedicat speciilor de rapitori amatoare de naluci ale acestui rau.”
WSB
Oltul, unul dintre cele mai mari mari si reprezentative rauri din tara noastra, strabate o buna parte din teritoriul pe care incerc sa-l acopar de la an la an cu geamantanul plin de naluci si cateva lansete. Intesat de baraje, Oltul gazduieste o gama variata de pesti, dintre care singurii care imi trezesc instinctele de pescar sunt cei rapitori.
Pe cursul Superior, Oltul ascunde mrene, cleni si avatei, pe cel Mijlociu apare si salaul, insa cel mai bogat este cursul Inferior unde sunt situate si cele mai mari baraje. Aici salaul, somnul si avatii capitali fac legea. De la an la an incerc sa acopar cum si cat pot aceste zone, fiecare stil de spinning si fiecare specie avand farmecul sau.
Primavara lui 2008 devreme, m-a prins ca de obicei la cateva partide de jig-ing la salau. Initial si-au fac simtita prezenta exemplarele mai mari, urmand ca pe masura ce se apropia sezonul cald, numarul capturilor si dimensiunea vargatilor sa scada treptat.
Au urmat apoi avatii cu atacurile lor specifice, in forta, direct pe curentul din fata turbinelor, luand cu asalt voblerele prezentate mai intai jos, aproape de substrat ,iar apoi mai sus, intre ape.
Cand a inceput caldura mare si temperaturile tropicale, am renuntat la baraje si placile de beton incinse, optand pentru salbaticia Oltului, in cautarea cleanului. Pe sub maluri sau stanci, la adancimi, la prima ora a diminetii pentru ca mai apoi in miezul zilei sa-l gasesc dupa bolovani sau in suvoaiele rapide.
Pe cat de frumos este Oltul, pe atat este de braconat in principal datorita prezentei numeroaselor baraje.
Intr-adevar pericolul de inundatii scade, se obtine energie, se creeaza niste ecosisteme frumoase (pentru ca barajele sunt ca niste ecosisteme), dar lipsa curentului faciliteaza introducerea de plase, setci si alte unelte de acest fel ale braconierilor.
Continui insa sa sper ca intr-o buna zi nu voi mai vedea plase, peturi cu milioanele si alte deseuri pe unul din cele mai frumoase rauri din tara.
Frumos articolul si pozele !
Bine ai venit pe la noi.
multumesc si sper sa tin aproape de voi. poate mai urmeaza si alte poze si impresii.
bine v-am gasit.
bravo Ovi ! frumosi pestani (mai ales clenii )!!
da cu clenutii aia ce-i?! :D…..bata-i vina
Bravo mestere!
ce vobler ii ala?
Yo-zuri hardcore
http://www.fishshop.ro/Products/customview.aspx?id=9
foarte frumos articol!ai dreptate ca oltul este un rau cu mare potential la spining.eu pescuiesc in special in zona barajului de la avrig(jud.sibiu)si am avut capturi de stiuca si salau pe care alti pescari nu au sa prinda intr-o viata!este foarte adevarat ca in zona se practica braconajul(japca,setca si mai nou parasuta)dar eu cred ca de vina sunt cei care fac legile in tara,nu pescarul de rand care pescuieste si el un carasel amarat!anul trecut nu am vazut nici macar un organ de control in zona cu toate ca merg la pescuit de circa doua ori pe saptamana!iti urez fir intins!
Facini faini pe la noi nu vezi asa ceva bv
frumoase capturi pacat ca sunt atatia braconieri care cu timpul au distrus si inca vor distruge ceea ce altii adora
inca o chestie batzul cu mulineta alba nu este cumva un shimano nexave ????
fir intins !!!!!!
frumos articol. pe olt se poate prinde pastrav, in zona valcii?
cat despre braconaj pana nu se fac si nu se aplica niste legi sanatoase nu o sa avem rauri bogate in pesti.
Lasati un comentariu
Ultimele galerii
ExpoAventuri 2013
Suntem in a doilea an cand participam la targul ExpoAventuri, si prima 87 pozeSarulesti – martie 2008
Pentru a nu repeta experienta de la Ghioroc, WSB a decis ca inaintea c 19 pozeCupa WSB Sarulesti
Imagini de la Cupa WSB Sarulesti 2008 31 pozeExpo Aventuri 2008
Imagini de la targul Expo Aventuri, 8-11 mai 2008 31 pozeCupa ARROW Valea Argovei
Imagini de la concursul desfasurat pe Valea Argovei, 17-18 mai 2008 17 pozeNe gasesti pe Facebook
Etichete
Parteneri
Arhiva
Scriem si aici
Ultimele articole
Ultimele comentarii
Cele mai comentate
Despre site
Desi numele poate trada, site-ul nu este unul exclusivist. Se adreseaza atat pescarilor de competitie cat si celor amatori, fiind dedicat in intregime iubitorilor acestui sport.
Membrii WSB cred in capacitatea educativa a acestui tip de pescuit si in potentialul lui de a ridica nivelul actual al pescuitului din Romania.