Home » Diverse

Bulanul – perspective mitologice planetare

7 august 2008 5 Comentarii Scris de stefan

Etapa tocmai incheiata ne-a dat de gandit in legatura cu un element greu de controlat, insa invocat de mai toti pescarii fie ei competitionari sau nu: Bulanul.

Ce este el si de unde provine? Care este sursa acestei forte supranaturale care face ca unii pescari sa prinda peste in cele mai imposibile situatii? Chiar daca nu i-am gasit radacini in propria mitologie, gandind afara din cutie am reusit sa identificam o pleiada de posibile surse ale acestui element.

In cele ce urmeaza va supunem interesului cateva piste, bune de investigat pentru cei mai curiosi dintre cititorii nostri.

Wau Bulan este o masca traditionala, avand provenienta undeva in zona peninsulara a Malayesiei, pe care pescarii de coasta o purtau in sesiunile de pescuit nocturn pentru a le mai aduce noroc. Traditia se pastreaza si in ziua de azi, in forma simbolistica, masca de altadata devenind un medalion pe care pescarii din ziua de astazi inca il poarta la gat.

Bulan este totdata numele unui han care a determinat convertirea cazacilor din stepele Pontice la iudaism, transformand astfel razboinicii care au dominat Caucazii in niste pescari de temut. Bulanizii, dinastia creata de marele han au dominat Caucazul inferior in anii 800-900 d.Ch., constituind unul dintre principalele nuclee ale pescuitului in zonele bentonice ale Marii Negre.

In insulele Bali, in preajma fluxului, femeile executau dansul ritual Sinar Bulan invocand bunavointa zeilor in ceea ce priveste capturile pescarilor. Dansul se mai pastreaza si astazi, insa cu valente preponderent turistice.

In indoneziana arhaica, Bulan (pr. subst. com. Pulan) inseamna luna plina, si in trecut desemna singura perioada in care populatia litorala a indoneziei isi indrepta interesul si energiile asupra pescuitului, capturile consistente asigurand bunastarea comunitatii in perioadele dintre doua luni pline.

In cultura premedievala chineza, Bulan apare ca un copil care ramas fara parinti in urma unui atac banditesc, creste singur pe malul unui lac, in care pescuieste exclusiv noaptea, aceasta fiind totodata o paralela hermeneutica, daca vreti, cu mitologia indoneziana. Ulterior copilul creste si din pestele vandut satenilor construieste pe malul lacului o manastire budista, care exista si astazi. In continuare, principalul mijloc de subzistenta al calugarilor din aceasta manastire este pescuitul.

Oare este doar o coincidenta ca la un scurt survey am identificat cinci izvoare culturale diferite care asimileaza bulanului capacitatea de a ameliora performantele in pescuit? Ramane asadar sa gasiti singuri raspunsul la aceasta intrebare…

5 Comentarii »

  • razvan a scris:

    Important e ca l-am avut, il avem si, speram, il vom avea in continuare ! :))

  • Blinneker a scris:

    O intrebare umila: paralela hermeneutica e mai tare ca paralela 45? Sa stim si noi cum stam!

  • boanta robert a scris:

    BINE CA NU AM AVUT ANTIBULAN,CHIAR POT SPUNE CA ACEASTA PARALELA HERMENAUTICA POATE FI TRADUS PRIN : VIERME NAUTIC

  • boanta robert a scris:

    BERGENBIER

  • kelobass (autor) a scris:

    am inteles,
    rezolvam la rogojesti

Lasati un comentariu

Adaugati comentariul mai jos, sau trackback de pe site-ul tau. Te poti abona la comentarii via RSS.