Home » De la cititori, Diverse, Povesti cu pesti

Lansete de fabrica sau custom?

27 iunie 2012 15 Comentarii Scris de dan-cojocaru

Ceea ce m-a determinat sa scriu urmatoarele randuri sint citeva articole citite de pe cateva din site-urile de specialitate, scrise de pescari titrati de spinning, rodbuilderi, prin care blameaza anumite aspecte ale rodbuildingului din Romania. In plus, inclusiv in cercul restrins de prieteni avem deseori aceeasi discutie, si anume, cu ce este mai buna o lanseta custom fata de o lanseta de fabrica sau invers ?

Nu cred ca pentru pescarii de spinning care practica pescuitul cu adevarat din placere este vorba de mai buna sau mai rea. Ideea este sa-ti placa lanseta din toate punctele de vedere, sa te descurci bine cu ea si sa-si faca treaba de a prinde peste asa cum a fost menita. Pentru mine cel putin conteaza mult sa-mi placa lanseta atat din punct de vedere estetic cat si tehnic, mulineta, echipamentul cu care pescuiesc. Si acest lucru face parte din farmecul pescuitului. Cei care dupa o partida calculeaza daca … si-au scos investitia …“ ( benzina, bon, etc… ) nu vor intelege niciodata placerea unui echipament mai deosebit/specializat…

Ceea ce m-a deranjat mai mult este legat de afirmatiile de genul… credeti ca un tanar cum este … poate sa conceapa o lanseta mai buna decat cea de fabrica de la ST . CROIX ??? ‘’ de exemplu. Nu pot sa afirm cu mana pe inima ca lanseta mea construita de Andrei este mai buna decit cea de fabrica dar in mod cert imi place mult mai mult si asta este cel mai important. Multi ani am pescuit exclusiv cu lansete de fabrica. Nu sint un tipicar dar la fiecare lanseta de fabrica pe care am detinut-o pana in prezent gaseam ceva ce ma nemultumea. De exemplu: la St.Croix Avid nu mi-a placut manerul prea lung ( pt. mine ) sau altul: mi-a placut mult extrem-ul unui prieten dar nu ma putem impaca cu inelele recoil… povestea poate sa continue….

In cazul meu fenomenul custom a plecat de la o lanseta entry level St.Croix Mojo Bass. Mi-am dorit o lanseta St.Croix cu split grip, nu prea scumpa asa ca am achizitionat un Mojo Bass. Lanseta, mi-a placut la prima vedere, dar la prima partida de pescuit m-a nemultumit un lucru: inelele erau prea mari si mult prea grele, lanseta se ,, balanganea ‘’ dupa lanseu ca o prajina. Dupa discutii cu un amic, Ciprian Savu, am trimis lanseta lui Andrei care a schimbat inelele. Tin sa mentionez ca venita inapoi era o cu totul alta lanseta. Toate bune… La acel moment inca nu ma gandeam la o lanseta custom, un proiect, dar dupa cateva partide de pescuit am constatat ca lanseta lucra impecabil: lanseurile mult mai lungi decit cum era conceput modelul de fabrica, si mult mai putin „balanganitoare”.

Pescuind destul de mult pe Somes aveam nevoie de o lanseta mai rapida (mai bine zis mai rigida) decit Mojo, care era construita pe un blank cu o fibra mai molcuta… mai universala as zice eu. M-am reorientat spre noul model ST.CROIX RAGE. Am comandat lanseta de la un distribuitor din Romania si ce sa vezi cind a ajuns la mine!? Dezamagire totala: in partea de virf a lansetei blancul era ca o sinusoida, la fiecare din ultimele patru inele blancul o lua in alta directie. Pe linga asta unul dintre inele era plin ochi cu epoxy. Am trimis lanseta inapoi, magazinul respectiv mi-a returnat banii si asa am inceput sa-mi indrept atentia spre conceptul custom, la inceput destul de neincrezator datorita a ceea ce citeam pe internet dar dezamagirea avuta cu lanseta Rage a fost decisiva , asa ca mi-am luat inima in dinti si l-am sunat iar pe Andrei.

Mi-a placut de la inceput discutia deschisa si raspunsurile rapide si la subiect la toate intrebarile mele, adica se vedea de departe ca omul este si pescar dedicat cu multe ore pe apa, nu numai ,,fabricant’’. Si asa am ales un blanc SCV 5S70MF, apoi componentele, lucru care chiar mi-a facut placere, dupa cum se vede si in schita de mai jos. Partea cea mai dificila, daca nu gasesti blankurile prin Romania, este asteptarea, aspect care din punctul meu de vedere a meritat pe deplin odatadata intrat in posesia lansetei. Primul lucru pe care l-am remarcat a fost lucrarea impecabila, a doua impresie placuta am avut-o pe apa. Lanseta bine echilibrata, usoara, senzitiva , ce mai … bijuterie …si daca adaugam si faptul ca a fost construita cu conlucrarea mea, o adevarata placerea si cred ca asta ar trebui sa conteze pt fiecare dintre noi, pentru ca degeaba ai Megabasss sau stiu eu ce (nu am scris ca sa-i supar pe propietarii de Megabass, dar e primul lucru scump care mi-a venit in minte) daca nu-ti place de la cap la coada ce ai in mana.

Schita lui Dan pentru Legend 5S70MF-G

Acum, din ce in ce mai specializat, prima lanseta era excelenta pe rau, caci pentru asta am ordonat-o, in schimb pe lac aveam nevoie de ceva mai multa senzitivitate pe varf dar sa aiba cam aceeasi rezerva de putere. L-am sunat din nou pe Andrei si s-a nascut al doilea proiect. M-a sfatuit sa optez pt un x-fast, explicandu-mi ca X-Fast nu inseamna ca este mai rigida (actiunea descrie doar curbura blankului, nu si cat este de rigid, „rapid”) ba chiar din contra este mai finuta pe varf si intra mai repede in rezerva de putere. N-am stat mult pe ganduri si am ales blancul mergind pe mana lui Andrei- St. Croix 5S68MXF-G-10.

Singura problema era ca vroiam o lanseta de 7′ si blancul era de 6’8”. Andrei m-a asigurat ca prelungeste manerul fara probleme… se poate si mai lunga daca vreau. Recunosc ca am fost putin sceptic, dar am dat drumul proiectului. In momentul in care am primit lanseta aceeasi prima impresie : lucrata extraordinar de bine, ingrijit, perfect aliniata, echilibrata, fara nici un cusur. Tin sa va spun ca in momentul in care am pescuit cu ea prima data am ramas cu adevarat uimit. Era exact ceea ce am vrut, aspect, putere, senzitivitate, totul era asa cum mi-am dorit, de la actiune la aspect. Ca sa nu mai spun ca lanseaza pe luna…Vreau sa subliniez faptul ca am prins pesti cu ambele lansete, atacurile le-am simtit ferm cu ambele, foarte senzitive, drilurile placute, deci cu nimic mai prejos decit modelele de fabrica, ba mai mult sunt perfect echilibrate, si cu componentele pe care mi le-am dorit, cap coada. Inelele sunt mai mici, mai finute decat pe modelele de fabrica. Cu siguranta si acestea au ceva de spus in senzitivitatea finala a lansetei.  Pentru mine e foarte clar ca sint sanse foarte mici sa-mi mai achizitionez vreodata lanseta de fabrica.

Schita lui Dan pentru Legend 5S68MXF-G

Acum o mica paranteza… Ceea ce n-am inteles, cel putin din postarile unora pe anumite forumuri de specialitate, si cu ce nu sint de acord este: de ce pentru unii, un rodbuilder nu poate face o lanseta la fel de buna ca si cea de fabrica ca deh … anii de experienta etc … OK dar blancul este facut tot de fabrica respectiva , nu ? Bun… pozitioneaza altfel inelele, foloseste alte marimi … si nu mai e la fel de ,,calculata‘’(poate calculata mai mult din punct de vedere economic decat tehnic, dar ce mai conteaza…) ca si cea de fabrica. La urma urmei si lanseta de fabrica este testata de un anumit field-tester, este supusa unor calcule economice, rezultand practic o cale de mijloc intre preferintele acelui field tester si costurile de productie… Cine-si imagineaza ca lansetele de fabrica sunt facute cu cele mai …. componente, cele mai bine pozitionate inele…. se inseala. Sunt luate in calcul multe alte elemente pe langa factorii componentelor foarte bine alese, cum ar fi costurile de productie, rapiditatea de productie… lista cu siguranta continua.

Ideea este ca tabara este impartita in doua si e normal. Niciodata nu am sa blamez lansetele de fabrica, cum ca nu sint bune, doar ca mie imi plac mai putin din mai multe puncte de vedere. Intr-o lanseta custom pot ingloba doar componentele pe care mi le doresc, sa o fac sa arate cum vreau eu, plus, faptul de necontestat este ca in acelasi pret beneficiezi de componente mult mai bine alese, cel putin in ceea ce priveste marimea inelelor care de multe ori fac diferenta. Restul detaliilor ca pozitionarea inelelor ramine la latitudinea celor care se pricep si chiar cred ca sint baieti care se pricep in Romania.

Tin sa multumesc lui Andrei pt sfaturi si munca depusa si recomand tuturor celor care au anumite nemultumiri legate de lanseta de fabrica sa-si faca un custom. Dureaza mai mult, dar sti ca ce-ti doresti este ce primesti.

Semnat Dan Cojocaru

15 Comentarii »

  • andriipopa75 a scris:

    la custom ai 2 probleme :
    – garantia, care nu este la fel ca pentru un bat de fabrica;
    – riscul de a face ceva urat/prost (fie lipsa de mana la rodbuilder, prea mult kitch sau cerinte dubioase ale clientului).

    a, uitasem, banii investiti care nu se prea recupereaza in cazul revanzarii si pe care unii nu inteleg sa-i plateasca pentru o customizare, preferand lanseta de fabrica , cu 5% performanta in minus fata de moficari care ii cresc pretul cu 50%.

  • semlecangheorghe a scris:

    Nici la lansetele de fabrica nu se recupereaza mare parte din bani..asta-i clar..Insa daca ti-ai facut o lanseta personalizata dupa gustul inimi tale,nu o mai vinzi..bine,daca a iesit asa cum ti-ai dorit…

  • dan cojocaru a scris:

    riscul de a face ceva urit/prost depinde numai de client . daca clientul comanda ceva care tie ti se pare urit/prost nu inseamna neaparat ca si lui i se va parea la fel. cred ca pt el e frumos 🙂
    semlecangheorghe are dreptate , daca-ti faci un custom nu o faci pentru ca sa o vinzi
    a si inca ceva, te inseli si gresesti afirmind ca pretul e cu 50 % mai mare. calculeaza de exemplu pretul unui custom pe SCV comparativ cu pretul de fabrica al legend elite sau Xtreme …

  • Spiac Jr. a scris:

    Nu mai….intrebarea e…cate lansete custom ai ? si dupa comentarii 🙂
    Hai noroc!

  • dan cojocaru a scris:

    daca intrebarea mi-e adresata mie, am doar doua , de fabrica am avut cred vreo 10. ideea pe care am evidentiat-o este ca mie imi plac mai mult custom, nu vreau sa aduc argumente pro sau contra , ci doar sustin ca sant pescari foarte multumiti de munca rodbuilderilor din Romania.

  • spiac Jr. a scris:

    Asta e si ideea…e simplu, ca la masini 🙂 iti iei o dacie cheala sau cu geamuri electrice si clima 🙂 …pentru unii e prea scump si stau vara cu geamurile deschise cand altii nici nu-si dau seama ca e canicula. Iar la bete custom nu ai cum sa nu iti placa atata timp cat tu iti alegi componentele…cel putin eu nu am avut niciodata probleme ,dar asta poate din cauza ca are Sava o mana fina …:)))

  • Andrei a scris:

    :))… abia acuma am vazut comentariile :P…. Poate ajunge cu 50% peste, chiar si cu 100% peste… dar asta in functie de componente…. si componentele pot sa coste foarte mult, daca vrei doar top of the line te costa, ceea ce e si normal.

    Legat de performante … 5% in plus… totul depinde la ce te raportezi. Cele mai mari diferente se simt la lansetele mai finute, gama ultra light/light(ma refer la inele)…. daca ai aceeasi lanseta , una facuta de fabrica si cealalta custom(in cazul in care builderul se pricepe)… te poti jura ca nu sunt aceeasi lanseta… deci clar nu sunt imbunatatiri de doar 5%

    La lansete mai heavy… intradevar diferentele sunt mai putin sesizabile…

  • horea a scris:

    Ai dreptate Andrei, diferenta se simte tare de tot la lansetele light. La Avid-ul pe care l-ai facut pentru mine diferenta este colosala. Imi pare rau ca bugetul de atunci nu mi-a permis un set complet de inele titanium, dar asta e. Poate ca pe viitor va veni si o lanseta light facuta asa cum crezi tu… Da Doanme!

  • Ciprian Savu a scris:

    Cine isi va face o lanseta custom sigur nu se mai opreste (asta daca rodbuilderul e bun) …dece ? simplu , sunt mai bune ca cele de fabrica si-ti plac mai mult pt ca poarta conceptul tau

  • dan cojocaru a scris:

    Cipri, tu intelegi ce vreau sa spun … 🙂
    la scurt timp dupa ce primesti lanseta incepi sa te gandesti la un nou proiect… parca ti-ar trebui si una de vobler, apoi un light sau ultra light … 🙂

  • semlecangheorghe a scris:

    Va dati seama ce fain de americanii,aia..??Iti tuna prrin cap o idee de lanseta,pac,pui mina pe mouse si comanzi componentele,blancul ,maruntisurile si in doua zile poa sa fie gata..

    Bine o zis Alex,epocala vorba….”partea corecta a oceanului”>>>>

  • dan cojocaru a scris:

    da, corect si sa va spun ca dupa ce astepti o luna blancul mai poti avea surpriza sa-ti trimita unul gresit 🙂
    se intimpla rar, dar se mai intimpla …. 🙂

  • dan cojocaru a scris:

    cipri, am auzit ca in urma drilului de aseara cu somnul de 20 kg ai initiat instant un nou proiect pt un custom mai ,, tare” 🙂

  • Premianţii anului 2012 | WSBTEAM - Pescuit la rapitori a scris:

    […] decursul lunilor februarie-iunie 20120, castigator a fost desemnat Dan Cojocaru, pentru articolul Lansete de fabrica sau custom? […]

  • john a scris:

    Salut,am citit postul cap coada…zi-mi unde-mi fac o lanseta custom pe blankul urmator 5SC86HF2-g de la st croix…adica 8’6″ lungime, putere H, actiune fast, greutate naluci 1/2-2 oz.
    Pentru pescuit salau la jig pe olt si dunare in majoritate, cateodata
    avat la streamer si voblere, rareori stiuca la spinnerbaits si lingurite mai grele pe olt si dunare,
    Principalul ramane salaul la jigging, in Olt si Dunare.
    Daca ai vreo idee mai buna pt blank astept pareri, tine cont ca am nevoie de lanseuri lungi si foarte lungi.
    Orice alte sfaturi sunt binevenite.

    Spor !!!

Lasati un comentariu

Adaugati comentariul mai jos, sau trackback de pe site-ul tau. Te poti abona la comentarii via RSS.