Home » Jurnal de concurs, Povesti cu pesti

Recomandari pentru o excursie la stiuca in Suedia

27 august 2018 Niciun comentariu Scris de andrei

In urma expeditiei din Suedia, alaturi de Robert Boanta, Cristian Albu, Doncea Bogdan, Andy Arif, Florian Niturad, unde ni s-au mai alaturat Florin Voicu (Floreata) si Razvan Negreanu m-am gandit sa scriu cateva randuri, poate-i ajuta pe cei care urmeaza sa viziteze aceasta minunata tara ( pe timp de vara 😀 ).

Aici a urmat sa pescuim 7 zile la stiuca. Doua zile la Dorotea, 3 zile la concurs, Katisavan si inca o zi intr-o locatie surpriza…

 

IMG_0588

DCIM101MEDIADJI_0010.JPG

DSC_0191

Acesta va fi un articol scurt, cu referire la ce consider eu ca ar fi strictul necesar pentru o expeditie la stiuca in Suedia.

Cam ce mi-am luat cu mine sau ce mi-as lua cu mine daca ar fi sa ma reintorc (ceea ce cu siguranta o voi face).

In primul rand sa incepem cu nalucile care se preteaza cel mai bine stiucilor Suedeze. As completa ca nici stiucile suedeze nu sunt mai deosebite decat cele romanesti, doar ca sunt mai multe, fiind mai multe lacuri decat locuitori in Suedia :D.

 

1. Spinnerbaituri

Nu plec niciodata de acasa fara spinnerbaituri la stiuca. Cred ca sunt singurele naluci din care am 2 cutii a cate 32 de piese fiecare, echipate cu spinnerbaituri de la Terminator, Storm si spinnerbaiturile custom confectionate de Razvan Mihuta. Acestea variaza intre 10 si 28g pentru ce e de gasit in materie de stiuca in Suedia. E posibil sa fim nevoiti sa pescuim pe portiuni de rau cu apa de 3-4 metri adancime, unde cu siguranta se vor cere niste spinnerbait-uri mai grele, pentru a gadila mai bine substratul.

IMG_0939

2. Gume XL si XXL

Aici fiecare isi alege ce i se pare ca il atinge mai bine la suflet. In timp toti pescarii de stiuca si-au facut un repertoriu de naluci soft fara de care n-ar pleca de acasa.

3. Cateva naluci/voblere mari fara de care nu mai pot pleca la stiuca

Noua gama de voblere X-RAP dedicate stiucilor, gandite express de pescarii nordici pentru pescuitul la stiuca in apa mica (apa de pana in 3-4 metri adancime). Este vorba de :

X-RAP Scoop o oscilanta vobler de 14cm, cu o greutate de 68g, cu care pescuiesc in apa pana in 3 metri adancime. Chiar daca apa este mai adanca, stiucile suedeze sunt ceva mai sportive ca cele din Delta Dunarii si se ridica si din apa mai adanca, ea fiind de cele mai multe ori foarte limpede. Prefer sa-l pescuiesc in zonele unde vegetatia nu ajunge atat de sus, pentru ca in momentul in care se agata iarba de tripla de pe burta inhiba foarte tare evolutia nalucii. Daca intradevar mi se pare ca nu reusesc sa prind bine cu alte naluci si este zona cu mai multa vegetatie, inlatur tripla de pe burta si problema se rezolva.

IMG_7665

04df8400-fb6d-4522-afbe-ed551d8906ab

IMG_0943

X-RAP Super Shadow Rap un jerkbait plat de 15cm si 77g, si inalt, slow sinking cu care prefer sa pescuiesc tot in zone cu apa pana in 3m adancime, dar sa nu fie vegetatia pana in pelicula. Acesta merge pescuit atat liniar cat si cu pompaje si pauze. Atat pe pompaje cat si pe recuperare liniara din cauza profilului inalt si plat, are o evolutie deosebita, cu flancari. Este un vobler care va inlocui cu succes Salmo Warior Crank pe care obisnuiam sa-l pescuiesc in acelasi mod, dar care din cauza flotabilitatii super ridicate nu puteam sa-l pescuiesc decat foarte aproape de pelicula apei.

36173357-7b42-48fe-85d5-2f4c08d0be3e

IMG_0940

X-Rap Peto este de departe favoritul meu. O naluca hibrida, un hibrid intre vobler si naluca soft, cu un corp hard si o coada de shad, la care exista si rezerva. Are o lungime de 20cm si 83g. O naluca fara care, cu siguranta nu am ce cauta in Suedia. E pescuibila atat cu recuperari liniare cat si cu pompaje, evolueaza mai aproape de suprafata, si chiar daca agata iarba nu altereaza prea tare evolutia. Chiar daca evolutia sa este mai aproape de suprafata, din cauza dimensiunii si volumului pe care-l dizloca am observat ca stiucile au tendinta sa se ridice si din apa mai adanca dupa dansul. Daca vreti sa fentati si sa il pescuiti si in apa mai adanca, puteti sa prindeti un plumb de tip cheburaska, sau cu agrafa chiar de ochetul de prindere al voblerului.

Coada soft este surprinzator de rezistenta si dupa mai bine de 30 de stiuci, inca rezista eroic, fara a schita vreo deformare sau vreo alterare in evolutie. Oricum mai am una de rezerva. Dar la cum imi dau seama, o coada ar trebui sa reziste la peste 50 de stiuci.

Este de departe cea mai prinzatoare naluca cu care am pescuit in aceasta expeditie!

IMG_7726

IMG_0942

4. O cutie minimala de oscilante 🙂 Nu am reusit sa prind stiuci prea mari cu ele… E posibil sa fie ceva de la mansarda, dar am mai mare incredere in nalucile de mai sus.

 

Lansete

1. Lanseta universala – daca ar fi sa iau o singura lanseta cu mine ar fi o lanseta pe care sa o pot pescui de la 10 pana la 80-90g. Recomand echipamentul de casting, chiar celor mai inraiti spinningari. Pentru ca daca vreti sa pescuiti cu naluci mai mari, cu echipament de spinning veti avea foarte multe lanseuri ratate, in ideea ca nalucile mari lansate cu echipament de spinning au tendinta sa se agate in aer de fir. In cazul meu aceasta lanseta este pe un blank Phenix M1, MX-78H 1/2-2oz, modificata de la 7’8″ la 7’3″, de casting, cu manerul ceva mai scurt.

DSC09855

IMG_7779

2. Daca ar fi sa am optiunea sa iau mai multe, 2-3, as mai opta pentru o lanseta de pana in 40-50g, mai permisiva cu care sa dau express la spinnerbait, crankbaituri, oscilante si rotative mari. In cazul meu aceasta lanseta a fost (spun a fost pentru ca Robert a reusit sa ingenuncheze pe lansete pentru o stiuca sub 70 de cm 😀 ) un MHX CB847, prelungit la 7’3″. Este chiar lanseta cu care am prins si cele mai multe stiuci la Campionatul Mondial de la Konakovo. Lanseta care a ajutat cel mai mult in obtinerea titlului de Campioni Mondiali in 2017 in Rusia.

DSC005231

Daca este cazul, as mai lua o lanseta cu care sa pot pescui cu naluci peste 80g, daca am mai mult timp la dispozitie imi vine cheful sa pescuiesc cu naluci cu adevarat XXL, naluci peste 20 de cm, care nu au asa randament mare, dar risc sa prind stiuci capitale cu ele. Am avut si acum cu mine o astfel de lanseta dar nu am avut atat de mult timp la dispozitie pe cat mi-ar fi placut, ca sa o folosesc. Este vorba de American Tackle Bushido SWB710/12-25, length 7’10”(2.38) Mod-Fast, lure wt:3/4-3oz (real, up to 150g), line wt:12-25lb.

26233650_1776921465672332_6168438933900364416_o

Mulinete

1. Mulineta universala – daca ar fi sa iau doar o mulineta cu mine in Suedia, sa o pun pe lanseta Phenix M1, aceasta ar fi Shimano Curado 201K sau Curado 201K HG. Varianta HG ajuta foarte mult in momentul in care ne deplasam pe vant si lansam pe directia de deplasare. Ne ajuta sa recuperam mai usor in momentul in care ne deplasam cu barca inspre naluca. Aceasta are o capacitate absolut suficienta pentru un fir textil de pana in 0.40mm. Este o mulineta super robustacu angrenaje din bronz…

DSC09856

2. Daca mai am optiunea sa iau si altele, atunci acestea ar fi: Shimano Chronarch MGL, care este o mulineta robusta si usoara, cu care se poate pescui cu absolut orice, si una dintre preferatele noi intrate in arsenalul personal, Shimano Bantam MGL.

Fire

1. Firul universal – daca ar fi sa iau un singur fir as lua un fir de care m-am indragostit la aceasta iesire, si anume Sufix Rapinova, un PE suplu si foarte silentios. Pe piata din Romania, diametrul cel mai gros disponibil momentan este de 0.205mm, ceea ce este mai mult decat sufucient pentru apele din Romania si nalucile cu care pescuiesc in general acasa. Pentru Delta Dunarii, rar as alege ceva mai gros, dar pentru Suedia, tinand cont ca cel mai mult am pescuit cu naluci mari si foarte mari, am ales un 0.235mm si un 0.285mm… asta, si pentru ca exista sanse reale la stiuci peste 1.10m, pe care nu as vreau sa le scap din cauza ca am avut un fir pre subtire.

fir_textil_sufix_rapinova_x8_lemon_green_150m

2. Daca am mai multe optiuni… in general Power Pro-ul nu m-a dezamagit niciodata… si nu cred ca o va face de acum in colo. Pe mulinetele pe care am deja montat Power Pro, cu siguranta nu-l schimb pana nu este cazul :).

Strune

Aici nu am foarte multe optiuni. In 95% din cazuri folosesc strune sin Fluorocarbon 100%, I cazul de fata Sufix de 0,79mm. Nu am patit pana acum sa-mi taie vreo stiuca, si chiar pot sa spun ca am prins ceva stiuci la viata mea cu ele.

Sonar

In sfarsit pot spune ca am avut motiv sa scot Deeper Pro-ul de la naftalina. Cu siguranta va ramane, ofocial, sonarul de concediu. Mic, intra in orice bagaj, nu are nevoie de ecran, conectandu-se la telefon. Poate realiza harta batimetrica, si vezi strictul necesar cu el. Bateria tine cam 6 ore fara sa o reincarci, dar pot spune ca este nevoie de o o baterie externa pentru telefon, care daca tineti ecranul pornit nu tine mai mult de 2 ore, fara o sursa de curent, se stinge. As prefera un Humminbird Helix, dar dimensiunile si accesoriile de care este nevoie pentru acesta nu prea intra in bagaj :D.

 

Imbracaminte

Aici va recomand sa aveti la voi toate straturile. Eu de obicei am asa:

1. Haie de corp, ismene de lana sau de poliester si in general o bluza de corp de la IceBreaker de lana Merino.

2. Pantaloni & fleece. In general am o pereche de pantaloni de outdoor, ceva subtiri si elastici, si doua fleece-uri. Unul mai subtire si unul de vreme aspra.

3. Suprapantaloni si geaca impermeabila. Inca ma bucur de pantalonii de la Mamut si de o geaca Goretex de la Ternua.

4. Bocanci & adidasi. Neaparat bocancii sa fie impermeabili.

De exemplu la aceasta iesire, cam in fiecare zi am avut la un moment dat toate straturile pe mine, chiar daca pe uscat erau in jur de 18 grade, pe apa, amplificat cu factorul vant… temperatura cu siguranta nu mai corespundea.

Recomandare – nu uitati sosetele, chilotii si macar un prosop, acasa… cu siguranta veti avea nevoie de toate 3. 

 

Puteti viziona cateva momente din expeditia suedeza in clipul de mai jos.

 

 

Esuati pe mijlocul lacului cu defectiune la motor

Esuati pe mijlocul lacului cu defectiune la motor

IMG_7632

155ce3fe-6272-4a4e-9d7a-9731428ce5a6

IMG_0646

IMG_0620

IMG_0598

9dbf9e99-145a-4177-8015-901361de573d 2

Lasati un comentariu

Adaugati comentariul mai jos, sau trackback de pe site-ul tau. Te poti abona la comentarii via RSS.