Salmo Warrior Crank, o alta optiune pentru stiuca mare
Dupa cum spunea si Razvan, intr-un articol precedent… “Mă aleg doar cu adrenalina atacurilor, în timp ce Andrei prinde din ce în ce mai bine cu un alt vobler XXL de la Salmo. Dar mai bine îl las pe el să povestească ce a urmat… ”
… pe una din incintele ( INCINTA ) de la Cormoran… soarele abia a rasarit… in continuare pe cer nu e nici urma de nori. Chiar daca dimineata am insistat si eu, ca si Razvan pe topwatere mari, gen Heddon Super Spook (modelul cu 3 triple) si pe Salmo Fatso Crank de 10 cm, nu am avut decat 2-3 atacuri pe ici pe colo si o stiuca pacalita la primele lanseuri, la o umbra de nufar. Sunt diferente mari fata de cum mergea cu 1-2 zile inainte, cand cele active se aruncau pe topwatere de parca n-ar mai fi fost ziua de maine. Inca nu-mi vine sa cred cum ii explodeaza lui Razvan stiucile dupa Maas Marauder… Bineinteles ca eu n-am nici unul in trusa. Nu sunt active astazi? Le inhiba ceva? Cel putin la mine le inhiba ceva. Razvan se distra de minune cu al sau Maas Marauder, eu… vorba aia “CANCI!”.
Mai insist, prosteste, inca vre-o ora cu tot ce gasesc topwater prin trusa. Bineinteles ca le-am ales sa aiba totusi o dimensiune respectabila… sa nu ma fac de ras in fata lui Razvan, care mai detoneaza cateva explozii pe ici pe colo la al sau Maas Marauder. Inca ma abtin sa apuc Salmo Warrior Crank-ul ce-l aveam pregatit de dimineata pe bancuta barcii. Parca era prea mare…
I se taie si lui Razvan, asa ca trecem pe naluci cu care am avut succes zilele trecute. Nici cu Salmo Pike de 16 cm nu mai reusim sa prostim nici o stiuca, cu toate ca alaltaieri numai la Pike am reusit sa prindem stiuci care au depasit stadiul de marlite. Incredibil de imprevizibil e comportamentul cumetrelor, viclene din cale afara. Asta o fi problema, sau au vazut foarte multe naluci la viata lor ?!
Nu mai rezist. Trebuie sa pun Salmo Warrior Crank de 15 cm. E al doilea vobler ca marime/volum pe care-l am in trusa de stiuca. Primul este Salmo Skinner de 20 cm, la care inca n-am reusit sa starnesc decat un atac de cand dau cu el, nu ca as fi insistat foarte mult cu el. Montez pe lanseta de crankbait si incep lanseurile. Initial mulinam cu alternari de viteze si pauze scurte. Am inceput sa prind si eu peste, pe cand Razvan a inceput sa someze cu Maas Marauderul. Warriorul are cu un pattern foarte realist de biban mare. Incinta este plina de biban frumos. Cu siguranta paternul are si el de-a face cu starnirea atacurilor, pentru ca i-am dat lui Razvan celalalt Warrior Crank, culoare Fire Tiger si, ori n-avea el rabdare sa dea cu el, ori nu-l placeau.
Prind din ce in ce mai bine, pe masura ce ma obisnuiesc cu evolutia lui. Pescuiesc fie cu alternari de viteza, fie cu smuciri foarte violente din varful lansetei. Daca ma vedea cineva zicea ca dau la grebla. In zone cu iarba pana aproape de pelicula apei, aceasta tehnica imi aduce cele mai multe atacuri. Am impresia ca stiucile se panicheaza ca le scapa prada si ataca fara sa mai gandeasca, indiferent cat de puternic smucesc voblerul prin apa. Nu este usor sa pescuiesti o zi intreaga cu un Salmo Warrior Crank, mai ales in stilul acesta, de aceea din cand in cand schimb ritmul, fie cu smucituri, fie cu alternari de viteza si pauze.
Indiferent de metoda de recuperare, voblerul emite niste luciri in apa de mie-mi vine sa ma arunc dupa el. La aceasta dimensiune, paternul de biban este inconfundabil. Cu siguranta ca si stiucile percep diferenta.
Un alt atuu al actiunii acestui vobler este balansul pe care-l facea in momentul un care il stopez. Balanseaza pe loc de 2-4 ori pana sa revina la o stare de echilibru, asta in timp ce pluteste inspre suprafata. Este extrem de flotant ceea ce-l face foarte usor de manuit in locurile invadate cu vegetatie pana in apropierea suprafetei. Inca nu am gasit un set de duble pe masura acestui vobler, dar de indata ce voi gasi, imi voi mai achizitiona cel putin inca unu cu acelasi patern de biban, pe care sa-l echipez cu duble, pentru a-l face cat mai “weedless”.
Dupa cum spunea si Razvan: “Nu este un vobler de umplut sacul cu marlite”, dar aduce in barca stiucile care conteaza cu adevarat. Este un vobler care necesita putina rabdare si indemanare, fiind foarte corpolent.
Warrior se preteaza foarte multor tehnici de pescuit:
• recuperare liniara, cu alternari de viteza
• recuperare liniara cu viteza foarte mica, suficient cat sa faca miscarea stanga dreapta, putand astfel evolua foarte aproape de suprafata
• recuperare liniara cu pauze scurte sau mai lungi. Nu de putine ori am avut atac chiar in momentul in care spatele voblerului a strapuns pelicula apei
• recuperare cu pompaje foarte violente si pauze scurte. Pentru aceaste tehnica aveti nevoie de o lanseta pe masura, pentru a nu lasa impresia ca dati la grebla :), asa cum am facut eu 😀
• accelerari foarte rapide, ca si cum ati pescui dupa avat, cu pauze scurte, cat sa permita unei stiuci care are impresia ca-i fuge prada sa atace
• si una dintre ultimele tehnici pe care le-am descoperit, ca se preteaza pentru mai multe naluci (nu ma injurati, pentru ca… functioneaza) – recuperat liniar cu viteza cat mai mare. Recuperare in blana cum se mai spune prin unele parti ale tari.
warrior-crank from Sava Andrei on Vimeo.
Vreau sa mai specific ca Razvan a schimbat multe naluci din momentul in care am inceput festivalul la Warrior, dar n-a mai reusit sa prinda nici macar una in ultimele ore de pe apa, in timp ce eu am prins 7 stiuci frumoase si am mai avut cel putin inca atatea urmariri si atacuri ratate.
In alte situatii am prins foarte bine si pe Green Tiget (fire tiger), Warrior-ul fiind produs in mai multe paternuri coloristice, care acopera mai toate situatiile ce pot fi intalnite pe apa: GT (green tiger), RGS (Real Grey Shiner), RPH (Real Perch) si RR (Real Roach).
Cu toate ca mi-ar place sa detin mai mult de 2 culori, ocupa atat de mult loc in trusa, incat prefer sa ma limitez la doua, o culoare naturala, in acest caz RPH si o culoare mai „turbata” – GT.
ma tot intrebam ce lipseste din poze? verighetaaa!!!
inca erai ficior savante, la partida asta, hm?
Da, intamplarea din articol e de dinainte ca Sava sa se lase de pescuit… aaa, pardon, sa se insoare ! 😛
O mica curiozitate, avand in vedere ca naluca are peste 50 de grame. Ce tip de lansete se preteaza la naluci XXL?
Frumos articol :).
Mihai la naluci de peste 50 de grame se preteaza o lanseta : medium-heavy
sau heavy. Depinde ce naluci vrei si depinde de mulineta 🙂
Lasati un comentariu
Ultimele galerii
ExpoAventuri 2013
Suntem in a doilea an cand participam la targul ExpoAventuri, si prima 87 pozeSarulesti – martie 2008
Pentru a nu repeta experienta de la Ghioroc, WSB a decis ca inaintea c 19 pozeCupa WSB Sarulesti
Imagini de la Cupa WSB Sarulesti 2008 31 pozeExpo Aventuri 2008
Imagini de la targul Expo Aventuri, 8-11 mai 2008 31 pozeCupa ARROW Valea Argovei
Imagini de la concursul desfasurat pe Valea Argovei, 17-18 mai 2008 17 pozeNe gasesti pe Facebook
Etichete
Parteneri
Arhiva
Scriem si aici
Ultimele articole
Ultimele comentarii
Cele mai comentate
Despre site
Desi numele poate trada, site-ul nu este unul exclusivist. Se adreseaza atat pescarilor de competitie cat si celor amatori, fiind dedicat in intregime iubitorilor acestui sport.
Membrii WSB cred in capacitatea educativa a acestui tip de pescuit si in potentialul lui de a ridica nivelul actual al pescuitului din Romania.