Salmo Fatso Crank – cea mai usuratica naluca de suprafata
Cand vine vorba de pescuit topwater ( pescuitul cu naluci de suprafata ) la stiuca am cateva preferate, unele mai frumoase, altele mai putin frumoase, unele care se pescuiesc mai usor, altele mai dificil…
Voblerul de suprafata cel mai usor de pescuit este cu siguranta Fatso Crank de la salmo. Cel de 10 cm, care poate fi totusi pescuit cu aproape orice echipament de stiuca. Cel de 14cm necesita totusi un echipament cu adevarat heavy si foarte mare incredere in naluci XXL pentru pescuitul stiucii, asta pe langa stiuci de dimensiuni respectabile capabile sa se lanseze pe dansul.
In comparatie cu alte naluci de suprafata de tip “wake bait”, Fatso Crank este un vobler corpolent, care dizloca foarte multa apa, pe care-l putem lansa kilometrii, si bineinteles un vobler care prinde constant stiuci.
Nu sunt foarte multe tehnici in care poate fi pescuit Fatso Crank, dar pescuitul cu aceasta naluca este, descris pe scurt, absolut spectaculos.
Lanseaza si mulineaza. Cea mai simpla tehnica de pescuit, pentru orice naluca, nu doar pentru Fatso este lanseaza si mulineaza continuu pana ajunge naluca la barca, sa pana intra in clinci cu o stiuca. Nimic mai simplu, mai ales ca vine foarte frumos in pelicula, cu valul in cap, putand-o urmari de la capatul lanseului pana la barca. Este tehnica pe care o folosesc in 90% din cazuri in care pescuiesc cu Fatso Crank de 10cm. Singura pe care trebuie sa o dibuim, este viteza de recuperare pe care o prefera cumetrele, care poate fi super slow sau undeva mai alerta. Nu este nici o regula ce, cand si cum le place stiucilor, asa ca asta trebuie sa o descoperiti pe cont propriu.
Fatso Crank – USURATIC TOPWATER from Sava Andrei on Vimeo.
Stop… Pauza! Tehnica de recuperare, alternata cu pauze pe ici pe colo functioneaza mai rar, dar sunt partide cand doar acel moment de pauza le incita suficient de tare pe stiuci incat sa atace. La fel ca si mai sus, frecventa pauzelor trebuie sa o deduceti singuri la fata locului, neexistand o reteta simpla. Intr-una din partidele in care aceasta tehnica dadea rezultate, practic pescuiam cu recuperare constanta, pana vedeam miscare fie la suprafata apei, fie ca se misca vegetatia din jurul nalucii fie aveam atac, dar atacul nu era decisiv, moment in care urmau 1-3 pauze pe care survenea atacul decisiv.
Smuls. Da, enumar tehnicile in ordinea in care am avut rezultate. Ultima metoda, si cea mai galagioasa, este cea cu pompaje din varful lansetei, alternate cu accelerari si pauze, este si cea pe care o folosesc cel mai rar. Este adevarat ca este si cel mai dificil sa-ti dai seama cand aceasta tehnica functioneaza cu Fatso Crank, in comparatie cu …. sa zicem Salmo Warrior Crank de 15cm. Chiar si asa, cand aceasta tehnica da rezultate, sunt putine alte tehnici care te pot scoate din …… ca sa nu spun ca doar asa poti sa prinzi.
Weedless style! O gaselnita recenta, care s-a extins la mai multe naluci topwater cu triple este echiparea lor cu duble. Initial m-am gandit ca o sa am la rateuri de nu o sa ma stiu aduna prin barca, dar surprins am fost cand am vazut ca de fapt tehnica functioneaza foarte bine, in special prin nuferi si bradis, fara a creste numarul rateurilor. Secretul este sa folositi totusi niste buble de calitate, cum sunt Owner sau Gamakatsu. Aceasta gaselnita am implementat-o cu succes si pe alte voblere mai mari sau mai mici, care evolueaza in apropierea peliculei, pentru a le putea pescui cat mai eficient prin zone invadate cu vegetatie sau prin crengaraiul din Serbia.
Paternuri cromatice. De obicei, cam la majoritatea nalucilor, am 2-3 culori din fiecare: o culoare mai naturala, preferata de la salmo este Real Perch, o culoare mai turbata gen Green Tiger rau Red Tiger si o culoare foarte inchisa gen SNO (Stary Night Orange). Nu este o regula clara cand functioneaza anumite paternuri, semn clar ca am prins atat pe soare cat si pe nori cu oricare din ele, dar de fiecare data stiucile prezinta o preferinta specifica pentru un anumit patern cromatic.
Alte Tips and Tricks. In zilele cu valuri sau cand apa este catusi de putin creata de la cea mai mica adiere de vant, daca observati ca nu mai puteti urmari voblerul de la capatul lanseului, din cauza ca este de o culoare naturala, fie schimbati cu un vobler de o culoare extrem de vizibila, fie marcati spatele nalucii cu un marker fluo sau cu vopsea spray de culoare fluo.
Savo, le ai cu metaforele!
Licente poetice la greu ! 😀
spectaculoase atacuri(in videoclip). va invidiez.fir intins in continuare.
Andrei, iti mai amintesti cu ce vobler pescuiam atunci cand ai filmat, ca le cam somam… ? 😀
salut! voblerele despre care vorbiti, sunt varianta floating sau sinking? as incerca si eu .. multumesc!
Salmo Fatso Crank exista doar in varianta floating.
A nu se confunda cu modelul Fatso (cel fara barbeta), care se produce in ambele variante (floating si sinking).
Lasati un comentariu
Ultimele galerii
ExpoAventuri 2013
Suntem in a doilea an cand participam la targul ExpoAventuri, si prima 87 pozeSarulesti – martie 2008
Pentru a nu repeta experienta de la Ghioroc, WSB a decis ca inaintea c 19 pozeCupa WSB Sarulesti
Imagini de la Cupa WSB Sarulesti 2008 31 pozeExpo Aventuri 2008
Imagini de la targul Expo Aventuri, 8-11 mai 2008 31 pozeCupa ARROW Valea Argovei
Imagini de la concursul desfasurat pe Valea Argovei, 17-18 mai 2008 17 pozeNe gasesti pe Facebook
Etichete
Parteneri
Arhiva
Scriem si aici
Ultimele articole
Ultimele comentarii
Cele mai comentate
Despre site
Desi numele poate trada, site-ul nu este unul exclusivist. Se adreseaza atat pescarilor de competitie cat si celor amatori, fiind dedicat in intregime iubitorilor acestui sport.
Membrii WSB cred in capacitatea educativa a acestui tip de pescuit si in potentialul lui de a ridica nivelul actual al pescuitului din Romania.