Home » Povesti cu pesti

Mann’s C4 loveste din nou

29 iulie 2013 2 Comentarii Scris de adi

La putin timp dupa partida cu pricina, Adelin insista sa repetam experimentul.
Nu trecuse decat o saptamana, insa pofta de cranking la stiuca nu imi disparuse deloc, asa ca spun da fara ezitare.

Si de data asta ajugem pe balta tarziu, dupa orele 17. Desi eram setat pe cranking, zic totusi sa largesc putin gama de naluci si sa aleg o gama mai variata dar care sa-mi permita sa pescuiesc rapid.
Fac o selectie de spinnerbaits, chatterbaits, oscilante mai grele, voblere rattlin si ceva topwater. Evident, nu uit de crankbaits si pun toata gama de culori C4. Vreau naluci cu evolutii agresive, care sa-mi permita sa acopar o suprafata cat mai mare de apa.

Echipam barca si intram frenetic pe apa, de data asta la vasle, motorul fiind uitat acasa. N-avem nici ancora, dar ce mai conteaza, suntem pe balta. Profitam totusi de calmul plat, fara pic de adiere de vant, pentru a pescui neancorati.

“E mult mai bine, o sa ne miscam si mai repede” ii spun lui Adelin si ma ridic sa fac prima lansare.
“Bah, am uitat ochelarii”, aud pe cand ma pregateam sa ma infig in lanseta. “Cred ca-s la masina, hai pana la mal!”

Ma pregatesc sa-i zic ceva, insa in secunda urmatoare exclama: ”Ba stai!” si scoate o alta pereche uitata prin geanta. Ma intorc bolborosind decis sa-mi termin lanseul.
Batul se incarca suficient incat sa propulseze voblerul intr-o zona umbrita, exact la buza stufului. Primele ture de manivela imi descretesc fruntea.

Desi sunt familiarizat cu preferintele schimbatoare ale stiucilor de la Vladimirescu, incep tot pe C4. Pe Adelin il vad ca oscileaza, iar in final pune un spinnerbait alb, tot Mann’s, usor si cu palete maricele.

Nu trece mult si voblerul se opreste brusc. Intep din trunchi, iar la capatul firului simt niste smucituri puternice din cap. Prima stiuca tasneste prin dreapta barcii si nu pot sa nu observ voblerul ce ii sclipeste in bot, sub razele puternice de lumina. O aduc repejor la barca pentru o scurta sedinta foto.

Imediat dupa eliberarea stiucii, pe lanseta lui Adelin se balangane un C4. A ales o culoare mai naturala, cu flancurile argintii.
Nu trece mult si il vad ca inteapa. Se intoarce zambind si concluzioneaza: “Iarasi o fi de c4!”.

Stiuca executa niste zig-zaguri fulgeratoare, insa se linisteste imediat si vine cuminte la barca.

Pescuim rapid, cu lansari lungi, in evantai, iar capturile se succed constant. Desi sunt maraite si dau mai mult cu botul, stiucile de la Vladimirescu nu reusesc sa scape de cele doua triple ascutite ale voblerului.

Am trecut si in acea zi prin toate nalucile pe care le-am enumerat mai sus, cu unele chiar insistand peste masura. Voiam sa gasesc alternative, insa tot ce-am reusit a fost un atac la un TN recuperat in blana si o captura la un chatterbait.

Mann’s C4 a prins in total 8 stiuci pana la finalul partidei. Si in cazul lui Adelin a fost de departe naluca castigatoare.

Si totusi, de ce le place asa mult C4? De ce acest crankbait a reusit sa captureze un numar mult mai ridicat de stiuci decat oricare alta naluca?

O parte dintre raspunsurile care-mi vin in minte:

– Prima explicatie tine de comportamentul stiucilor in aceasta perioada. Temperatura ridicata a apei, undeva la 28 grade, facea stiucile slab active, acestea putand fi stimulate doar cu naluci agresive. Tocmai din acest motiv singurele naluci la care am avut atacuri sau capturi au fost chatterbaitul, rattlin si crankbaitul cu bile, nalucile soft sau spinnerbaits fiind ignorate complet.

– C4 poate fi pescuit foarte rapid, mult mai rapid decat un spinnerbait sau oscilanta de exemplu. Poate fi evoluat elegant in ape cu adancimi intre 0.5 si 1.5 metri. Mai multa apa acoperita inseamna mai multe sanse de capturi.

– Forma barbetei ii permite voblerului sa ricoseze din structuri, iar flotabilitatea ridicata poate fi folosita pentru a extrage voblerul din palcurile submerse de vegetatie. Avand aceste atuuri crankbaitul devine foarte usor de pescuit chiar si in ape bogate in vegetatie.

– Bilele interioare amplifica agresivitatea in evolutie si incita si mai mult stiucile. S-au prins cateva stiuci si pe crankbaituri fara bile, insa numarul capturilor a fost mult mai mic.

Evident ca toate aceste caracteristici nu vor fi pe placul stiucilor intotdeauna. Ar fi foarte plictisitor. Insa in conditiile descrise mai sus C4 este fatal.

Una peste alta, la cateva zile distanta i-a venit si lui Razvan randul sa se converteasca la C4. Aveam, din nou, amandoi o pofta nebuna de stiuca asa ca am dat o fuga pana la Vladi.

La intrarea pe apa Razvan are o urmarire la un spinnerbait XXL pana langa barca. Stiuca a studiat putin naluca si a facut cale intoarsa.

Il las sa insiste si lansez in directia opusa. La al doilea lanseu, am un atac puternic, gata sa-mi smulga batul din mana. Razvan uita de stiuca lui si porneste camera.

Imediat dupa mai am un atac puternic care efectiv imi arunca voblerul afara din apa. Razvan, fan declarat de crankuri, pune ce trebuie si stiuca nu mai rateaza de data asta.

Dupa ce terminam cu pozele, vad un atac zgomotos in vegetatia din apropierea malului. Lansez razant si la al doilea tur de manivela o vad cum iese de sub vegetatie si se infige in vobler.

Nu cred ca intrasem pe apa de mai mult de 15 minute. Razvan se intoarce catre mine si zice: “Azi mananca stiuca, le rupem!”

Va urma…sunt sigur.

2 Comentarii »

  • Sorin a scris:

    Foarte faine stiuci, felicitari!

  • Stiuci si salai la crankbait | WSBTEAM - Pescuit la rapitori a scris:

    […] avut mereu o slabiciune pentru voblerele de tip crankbait. In special pentru cele “shallow water”, care evolueaza intr-un palier de adancime […]

Lasati un comentariu

Adaugati comentariul mai jos, sau trackback de pe site-ul tau. Te poti abona la comentarii via RSS.