Home » Povesti cu pesti

Tacere, a murit un lac

20 iulie 2008 9 Comentarii Scris de stefan

Ai prins vreodata un biban de peste 35 de centimetri?

Dar 20 de asemenea piese intr-o singura partida ?

Pana acum catva timp acest lucru era posibil si culmea, pe o apa publica. Pe Tileagd.

Apa rece, oxigenata si extrem de limpede mai tot timpul anului facea din acesti bibani niste luptatori adevarati, cu un colorit desprins parca din plansele profesorului meu de zoologie din gimnaziu. Media capturilor situata undeva la peste 25 de centimetri, tranforma o partida de pescuit intr-un adevarat spectacol.

Asta daca ii gaseai, deoarece bibanii nu se aratau oricui, localizarea lor fiind o provocare de cele mai multe ori. Drilurile in care aduceai de la 7-8 metri adancime cate un cocosat la kilogram meritau insa efortul cautarii.

Acum cateva saptamani, cand am auzit ca acumularea va fi golita am simtit un gol in stomac, iar ieri, cand in drum spre Lugas am oprit sa vad Tileagdul, l-am simtit din nou.

Intre cele doua maluri taluzate acum treneaza un peisaj selenar. Movile, gropane, praguri, aglomeratii de pietre, paduri scufundate, toate brazdate de vechea albie, m-au intampinat tacute, intr-un fel de vale a plangerii.

Acum, totul e trecut, iar bibanii de altadata mai traiesc doar in fotografii si in amintirile noastre, ale pescarilor.

P.S. Am fotografiat atent fiecare platou, gropan, prag si copac scufundat. Stim exact pe unde curge albia veche a raului, asa ca la concursurile de biban organizate peste 15-20 de ani, nici macar nu va mai obositi sa va inscrieti.

9 Comentarii »

 • antrenorul a scris:

  Singurul lac unde am prins si eu bibani ca lumea!…
  Tragedie piscicola!!!

 • oby 1 a scris:

  pacat, mare pacat

 • Sorin a scris:

  Spiace, s-a dus lacul tau de suflet….condoleante! 🙁

 • Sava a scris:

  A naibii…..ca de cand am fo anu trecut tot la concursul de la Alesd m-am gandit un an de zile si acu ajung sa ma gandesc la scobarul de pe Lugashhhhhhhhh….puncteaza?

 • razvan a scris:

  Savante, putin mai rar, te rugam, ca nu te putem urmari !

 • TopGear a scris:

  Totusi am inteles ca este pazit de jandarmi si voluntari. E adevarat? Ce stiti? Si cat va dura re/constructia barajului?

 • Spiac a scris:

  Langa baraj mai este apa si din cate am inteles tine peste. AJVPS-ul nu l-a plasuit tocmai pentru a mai ramane ceva peste. Reconstructia va mai dura cateva saptamani.

 • boanta robert a scris:

  am discutat cu un om din ajvps , responsabil de cele doua locatii si a spus ca pestele tot va fi transferat in lugas dar dupa concurs!!!!! pacat, mare pacat

 • Bibani XXL, tehnici si naluci | WSBTEAM - Pescuit la rapitori a scris:

  […] trecute am avut placerea sa revizitez un lac de suflet, pe care cu mult timp in urma avusesem niste partide extraordinare de biban si care dupa o golire […]

Lasati un comentariu

Adaugati comentariul mai jos, sau trackback de pe site-ul tau. Te poti abona la comentarii via RSS.